Na bijna dertien jaar die functie hebben bekleed, trekt fractievoorzitter Kees Noomen van de VVD zich terug. Hij blijft overigens wel raadslid. Als voorzitter van de grootste fractie in de gemeenteraad neemt Jet Smit het stokje van hem over (foto onder). Zij was al vicevoorzitter en eerder burgerlid. Sinds 2022 is zij raadslid.

Door Noomen kreeg de VVD-fractie een kleur. Hij hield er opvallende speeches op na, soms leken die op een links geluid en vaak ook onvervalst rechts. Overigens was hij de enige fractievoorzitter die na het kortstondige verblijf van Mirjam van ’t Veld als burgemeester (zij bleef drie jaar) een verslaggever feliciteerde die altijd had gezegd dat zij geen blijvertje zou zijn. “Je hebt gelijk gehad”, zei hij bij die gelegenheid.

Transfer

Misschien was het niet eens de hartigste van zijn uitspraken, waarmee hij in de gemeenteraad links en rechts om de oren sloeg. Noomen, die ook directeur is van Coster Diamonds in Amsterdam, wist als ondernemer voor gemeentelijke uitgaven te gaan liggen die naar zijn mening nergens op sloegen.  In die zin was en is hij een beschermer van het de begroting van de gemeente. Daarin verschilde hij van bijvoorbeeld GroenLinks en andere linkse fracties die graag gemeenschapsgeld uitgeven. Maar ook kritiek op zijn eigen partij of de gemeente (en dus de coalitie) schuwde hij niet. En toen Van ’t Veld haar positie opgaf op directeur te worden van het ziekenhuis Gelderse Vallei, bedacht hij dat daarvoor wel een transfersom door het ziekenhuis kon worden betaald, want dat haar naar zijn mening weggekaapt voordat zij haar 6-jarige verbintenis met Amstelveen had vol gemaakt.

Griekenland

Ook over het door Aalsmeer aangekondigde (maar niet doorgegane) vertrek uit de ambtelijke fusie met Amstelveen had hij zijn uitgesproken mening. Hij zei, omdat het destijds primair ging om de financiën, dat Aalsmeer zich gedroeg als Griekenland in de EU-crisis. En toen de accountant van Price Waterhouse Coopers pas na jaren pas ontdekte dat er fouten waren gemaakt in het gemeentelijke huishoudboekje, deinsde hij er niet voor terug te constateren dat de accounancy had zitten snurken. Gepeperde uitspraken waren Noomen niet vreemd, waarmee hij dikwijls het aan de stok kreeg met andere fracties. Overigens voelde hij voor een Tweede Kamerzetel, voerde daar ook campagne voor, maar kwam niet verder dan plek 56. Maar hij vindt het, nu hij net even langer fractievoorzitter is dan partijgenoot Rutte premier, tijd die functie neer te leggen.

Anders

Jet Smit is trouwens, net als hij, ondernemer. Zij vindt het een vooruitgang dat de fractie sinds de laatste verkiezingen voor de helft uit vrouwen bestaat. “Dat geeft een andere dynamiek en sluit aan bij de veranderingen die we in de maatschappij waarnemen,” zegt ze. Maar volgens haar zal de koers van de VVD daardoor niet veranderen. “Maar we leggen nu wel andere accenten.” Al is de VVD een landelijke partij, voert de fractie in Amstelveen een eigen beleid, anders dan in bijvoorbeeld Amsterdam of Den Haag, zegt ze. De basis blijft voor de VVD een naar haar menig gezond financieel beleid.

Foto boven vlnr: Raat, Rutte, Noomen

8 REACTIES

 1. Toch jammer dat Kees Noomen (VVD) niet heeft voorkomen dat zijn partijgenoten de A9-tunnel torpedeerden. Hij had Amstelveen voor een ramp kunnen behoeden.

 2. Een dinosaurus. 20 jaar raadslidmaatschap straks en niet weg te slaan nu toch weg als fractievoorzitter. Het tandem herbert raat en Kees Noomen komt tot een einde zo. Herbert wil eindeloos wethouder blijven. Dus die zal in 2026 na 16 jaar wethouderschap opgaan voor nog eens 4 jaar.

  Zou Kees Noomen zich dan straks na 20 jaar raadslidmaatschap (waarvan dus ruim 12 als fractievoorzitter) weer op een verkiesbare plek willen komen voor de verkiezingen van 2026

  Maar goed wel goed nieuws dat de vvd fractie met verjonging nu ook het fractievoorzitterschap wijzigt.

  Kees Noomen is overigens wel iemand van blaffende honden bijten niet. Hij zegt veel maar stemt uitiendelijk gewoon mee en tekent altijd bij het kruisje.

 3. De gemeenteraad is een gezelschapsspel waarbij men elkaar de bal toegooit en er daarbij voor zorgt nooit buitenspel te staan.

 4. Als een held ging Kees voor de dure overheidscenten liggen.
  Gelauwerd en geroemd zal hij worden om zijn heldendaden. Als visionair heeft hij de gemeente behoed voor een institutioneel drama. Het volk zal smullen en dik worden van de kapitalistische kruimels waaraan zij zich te goed doet. Een groot staatsman en ondernemer verlaat de gemeenteraad. Zo moge het zijn. Het Wilhelmus klinkt en de kanonschoten dampen na.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.