Er komt een gemeentelijke campagne om gedragsverandering bij ouders die met de auto kinderen naar school brengen (en ook weer afhalen) te bewerken. Dat deelde maandagmorgen verkeerswethouder Herbert Raat mee aan onderwijzers en ouders van de Michiel de Ruyterschool.

Ook daar is het, zoals bij de meeste scholen, ’s morgens vroeg het verkeer een drama. En aan het einde van de schooldag herhaalt zich de ellende.

Chaos

Ouders die hun kroost per auto naar school brengen, zorgen voor een chaos de te weinig plaats biedende parkeerterrein. Gevolg: Wagens worden schots en scheef neergezet, buiten de daarvoor (te weinig) bestemde parkeerplaatsen. Interim directeur Corrina Pos vertelde dat geregeld blikschade ontstaat en klachten daarover bij het onderwijsteam.

Boetes

Dat dringt geregeld aan op gedragsverandering bij de ouders, maar kennelijk helpt het niet. Enig resultaat van de verkeersellende is dat er conflicten tussen ouders ontstaan. Ben Westendorp van de Amstelveense afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN) was het met de klagende mensen van het onderwijs eens en vindt dat leerlingen meer met de fiets of lopend naar school moeten gaan. Raat trouwens aan maar kon er weinig meer aan doen dan de campagne toezeggen. Overigens zijn er wel eens bekeuringen uitgedeeld voor degenen die totaal verkeerd parkeren en de veelal de wel goed geparkeerde het uitrijden beletten, vertelden leraren. Maar ook dat schijnt niet echt te hebben geholpen.

Vergunningen

Voor de onderwijzers komen er waarschijnlijk drie of vier bezoekersvergunningen meer. Raat zei dat men daarvoor de afdeling kon bellen. Velen van het team komen van ver en, gelet op de beroerde bereikbaarheid met openbaar vervoer, pakken dan ook de auto. Voorbij is in elk geval de tijd dat leerlingen nog lopend of later per fiets naar school gingen. Overigens is de fiets nog het vervoermiddel van sommige scholieren. Voor het stallen van hun tweewielers is een aparte ruimte ingericht, maar zij lopen het risico bij oversteken te worden aangereden door auto’s. Ook daarover denkt Westendorp na.

 Ouders

Overigens was voorzitter Claire van der Hoeven van de Ouderraad ook bij de klagers. Zij is de echtgenote van PvdA-raadslid Arnout van den Bosch en was het er mee eens dat er een gedragsverandering moet komen bij de ouders. Het stimuleren van meer laten lopen of fietsen van de leerlingen, in elk geval hen niet te pas en te onpas met de auto naar school brengen en weer ophalen, is de boodschap van de bij het volgende schooljaar startende campagne. Die is dan ook op een raadslid van D66 gericht, de partij de landelijk tegen het uitstoten van stikstof pleit, maar plaatselijk de forse auto niet laat staan als het om het naar school brengen van kinderen gaat….

Op de bovenste foto vlnr: Ben Westendorp (VVN), voorzitter Claire van der Hoeven (ouderraad), Bastiaan Bottemanne (adjunct-directeur), gemeentelijke verkeersdeskundige,
wethouder Herbert Raat en Corrina Pos (interim-directeur).

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.