Om de behoefte van sportverenigingen aan binnen- en buitensportaccommodaties te peilen, nu en in de toekomst, liet de gemeente een onderzoek doen. Uit dit Strategisch Meerjarenplan Sportaccommodaties 2023-2026 blijkt dat er voor de komende vier jaar voldoende capaciteit beschikbaar is bij de bestaande sportvoorzieningen.

Maar om die capaciteit ten volste te benutten, overlegt de gemeente met sportverengingen om te kijken waar optimalisatie in gebruik of eventuele samenwerkingen mogelijk zijn.

 Groei

Bij het onderzoek, uitgevoerd door het Mullier Instituut, zijn de sportverenigingen en AmstelveenSport betrokken. Het richt zich op het bestaande sportaanbod en -voorzieningen binnen de gemeentegrenzen, de ontwikkelingen in Amstelveen, de te verwachte bevolkingsgroei en trends in de sport. “Om onze inwoners een duurzaam en toereikend sportaanbod te kunnen bieden, is het belangrijk naar toekomstige ontwikkelingen te kijken en niet alleen naar het hier en nu”, zegt sportwethouder Herbert Raat. “Wat je weghaalt aan sportvelden, kun je niet makkelijk meer terugbrengen. Momenteel hebben we een prachtig aanbod aan sportaccommodaties verdeeld over de gemeente. Kinderen kunnen veelal op de fiets naar hun vereniging.” Uit het onderzoek blijkt volgens hem dat de ene sportvereniging overcapaciteit heeft en de andere een tekort aan speelvelden. “Daarom gaan we samen met de sportverenigingen kijken hoe we de velden zo optimaal mogelijk kunnen benutten.” Vandaar de stimulering tot samenwerking.

Uitkomst onderzoek

Het gaat goed met het sportaanbod in Amstelveen, vindt de gemeente. Het onderhoud is naar haar mening voldoende en zij zegt dat de laatste jaren veel is geïnvesteerd, ook in duurzaamheid. ‘De spreiding van de accommodaties over de stad is uitstekend, de reisafstand naar de binnensportaccommodaties bijzonder kort en de bezetting van de sporthallen heel hoog.’ De verwachte bevolkingsgroei is goed op te vangen door het bestaande aanbod en de al geplande voorzieningen, meent ze. Met voetbalverenigingen bekijkt de gemeente de kansen voor het verbeteren van de veldverdeling en veldbezetting. Zij ondersteunt fusies van verenigingen en (onder meer in verband daarmee) hun verhuizingen. ‘Verder wordt gekeken naar de toenemende populariteit van padel en hoe dit in goede banen geleid kan worden’, zegt de gemeente.

Aanleiding

In december 2021 is de motie Strategisch Meerjarenplan Sportaccommodaties vastgesteld door de raad. Hierbij is het college van B en W verzocht een strategisch meerjarenplan voor binnen- en buitensportaccommodaties op te stellen. Elke vier jaar wordt opnieuw onderzoek gedaan en een geactualiseerd meerjarenplan opgesteld en voorgelegd aan de gemeenteraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.