Fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen in de gemeenteraad gaat opnieuw mondelinge vragen stellen aan B&W over de buurtschap De Zwarte kat aan de Amsteldijk Zuid. De gemeente wilde op de plek van het voormalige gelijknamige café drie villa’s laten bouwen, maar de Raad van State haalde een streep door de plannen. Hij vraagt B&W ook verbreking van de geheimzinnigheid die over het project hangt.

Actief voor Amstelveen bracht die beoogde herontwikkeling van het voormalige café aan de Amsteldijk Zuid ook op 25 juli 2019 ter sprake in de toen nog bestaande raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur. De fractie wil nu meer over de beoogde herontwikkeling weten. Ook de Dorpsraad van Nes aan de Amstel is tegen de bouw.

Provincie

De bewoners van de buurtschap hebben een brief naar de gemeenteraad gestuurd, waar blijkbaar geen politieke partij vragen over stelt of. Destijds, toen AVA vragen stelde, maakten ook twee omwonenden gebruik van hun spreekrecht in de toen nog bestaande raadscommissie. Zij verklaarden zich tegen de wijziging van het bestemmingsplan dat de bouw mogelijk moest maken en waardoor de RVS nu een streep heeft gehaald, omdat de gemeente niet de mening van de Provincie heeft gevraagd, die bouwen in het betreffende gebied had verboden omdat het ‘landelijk’ zou zijn.

Vernietigd

“De gemeente bleef bij haar standpunt, waarna omwonenden, mede namens de Dorpsraad Nes aan de Amstel, besloten hun gelijk bij de Raad van State te halen en dit ook kregen”, zegt Becker. “Het vervolg is bekend: het bestemmingsplan en omgevingswetbesluit werden vernietigd.”

Nu het bestaande plan niet door kan gaan, wil het raadslid weten wat er gebeurt. De gemeente heeft beloofd met ontwikkelaar Zuiver Vastgoed en met bewoners te praten. “Tot frustratie van de bewoners is dit gesprek er nog steeds niet geweest”, zegt Becker. De gemeente heeft wel gezegd aan de provincie ontheffing te gaan vragen voor de bouw van de villa’s. “Een vreemde gang van zaken”, vindt Becker. “Daarom willen wij opheldering van het college.”

Gesprek met bewoners

Hij is van plan in de raadsvergadering van woensdag B&W te vragen waarom de gemeente, ondanks haar eerdere belofte, nog niet in gesprek is geweest met omwonenden om tot een voor beide partijen acceptabele oplossing te komen. Volgens de bewoners hangt tot nu toe over het bouwplan een sluier van geheimzinnigheid. In alle openheid moeten die nu informatie de krijgen die zij wensen, zodat het vertrouwen niet verder wordt beschamen, vindt Becker. Hij wil woensdag ook vragen of het niet mogelijk is een externe mediator in te zetten. Zoals trouwens ook de fractie van Burgerbelangen Amstelveen heeft betoogd. Becket vindt dat het hoog tijd wordt meer informatie naar buiten te brengen over het contract tussen ontwikkelaar en gemeente. De een tot nu toe ook voor raadsleden strikt geheime anterieure overeenkomst met Zuiver heeft die een boeteclausule laten opnemen voor het geval de bouw niet door zal gaan. Dat is nu aan de orde en Becker wenst volkomen openheid, ook over de bedragen die de gemeente zou moeten betalen.

2 REACTIES

  1. Altijd fijn dat democratisch gekozen figuren denken gewoon handjeklap te kunnen doen met grote projectontwikkelaars en naar hun pijpen dansen, want dat is toch wat je gaat denken als alles geheim moet blijven.

  2. Het is nog steeds niet duidelijk of de boeteclausule in die ‘strikt geheime anterieure overeenkomst met Zuiver’ een inspanningsverplichting of een resultaatsverplichting behelsde. Zoals het hier wordt geformuleerd, lijkt het op het laatste. Dat zou wel héél merkwaardig zijn. Bestuurders zijn om minder weggestuurd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.