Rob Ellermeijer

Hoewel het op steeds meer verzet van inwoners stuit, van wie vooral jongeren vaak op ellenlange wachtlijsten voor woningen staan, blijft de gemeente die aan statushouders (vluchtelingen met verblijfsvergunningen) toewijzen. Tot voor kort (vorig jaar juli) was zij wettelijk verplicht die voorrang te geven. Die voorrang kan nu worden geschrapt door een wetswijziging.

“Die huisvestingswet is wel veranderd, maar wij houden de taakstelling statushouders woonruimte te geven”, zegt wethouder Rob Ellermeijer van Wonen (VVD).

Volgens hem kan die woonruimte wel worden gezocht in bijvoorbeeld containers. “Maar waar moet je die dan plaatsen? Wij behandelen statushouders gewoon als nieuwe inwoners.” En dus gaat het verschaffen van woningen aan door het rijk in Amstelveen geplaatste statushouders gewoon door.

Verzet

De gemeenten Medemblik, Castricum, Stichtse Vecht en Westland zijn opstandiger. Castricum kondigde aan nog voor het einde van dit jaar geen voorrang meer aan statushouders te geven bij het toewijzen van goedkope woningen. Maar volgens Ellermeijer moet die gemeente dan containers of zo plaatsen, wat volgens hem ook weer bij veel inwoners op verzet stuit.

Overigens staat in het coalitieakkoord van Medemblik, Stichtse Vecht en Westland dat de voorrangsregeling voor statushouders wordt aangepast. Het betekent dat er draagvlak voor is in de gemeenteraad, constateerde onlangs de Volkskrant.

Die krant meldde ook dat bij een rondgang langs 186 gemeenten er in 26 daarvan partijen in de gemeenteraad vragen over dat onderwerp stelden of moties indienden, veelal op initiatief van VVD of PVV.

 

 

4 REACTIES

  1. Er wordt hier maar even gezegd door m.n. de VVD dat statushouders verantwoordelijk zijn voor het grove tekort aan woningen voor starters. Dat tekort bestaat hier al tientallen jaren en dat ligt meer aan het beleid van wat de VVD en PvdA de laatste paar jaar zowel landelijk als gemeentelijk hebben gevoerd door het niet bouwen van soc. woningen. Nu praat de VVD’er Ellermeijer zelfs over huisvesten in containers voor deze mensen. Fijn hè , het creëren van nog een onderklasse erbij, wat deze man blijkbaar deze mensen heeft toegedacht. Leve het scheppen van ongelijke rechten voor deze mensen. Bevordert echt de integratie van alle maatschappelijke lagen, ongeacht ras, herkomst , godsdienst enz. Echt liberaal gedachtengoed, maar niet heus!
    Men moet gewoon veel meer woningen bouwen in de soc sector en tot €900,—, maar dat vertikt men. Daar schieten starters, statushouders en doorstromers echt wat mee op, maar men bouwt hier liever stadsvilla’s en luxe appartementen.

    • Bedoelt u hier soms mee dat het de schuld is van statushouders dat er geen woningen zijn in de soc sector of bedoelt u dat Amstelveen totaal niets doet aan soc woningbouw en er zelfs naar streeft om het aandeel hiervan kleiner te maken?

      • Ik bedoel hiermee dat dit bijzonder triest nieuws is voor al die Amstelveners die vaak al jarenlang op de wachtlijst staat voor een woning in Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.