Als de meerderheid van de huurders het er me eens is sluit de corporatie Eigen Haard de komende vijf jaar 835 woningen aan op het al bestaande warmtenet van Eneco. Als 70 procent van de huurders het er me eens is, is de klus uiterlijk in 2028 geklaard. In 2024 wordt daarmee begonnen. De zijn dan van het gas af dus.

Energiebedrijf Eneco en woningcorporatie Eigen Haard hebben daartoe een contract getekend (foto). Beide partijen denken aan de woningen aan Jeanne d’Arclaan 10-470, Eleanor Rooseveltlaan 31-253 (inclusief een VVE), Westelijk Halfrond 5-101, Westelijk Halfrond 243-369, Max Havelaarlaan 1-85 en 229-31, Den Bloeyenden Wijngaerdt 9-223 en Camera Obscuralaan 430-606.

Elektrisch koken

Als de bewoners in het noordelijk deel van Amstelveen akkoord gaan, krijgen zij naast de aansluiting op het warmtenet hulp van de woningcorporatie met de overstap naar elektrisch koken, zodat de gasaansluiting helemaal verdwijnt, zegt Eigen Haard. Volgens strategisch adviseur van de corporatie Marnix Wentink willen huurders vooral betaalbaar wonen. Maar daarnaast wordt naar zijn mening duurzaam verwarmen steeds belangrijker. “Daarbij willen we voor onze bewoners een veilige en betrouwbare techniek. In de buurt van de woningen ligt al een bestaand warmtenet van Eneco. Aansluiten op daarop is de meest logische keuze. We gaan dit plan de komende tijd uitgebreid uitleggen aan onze huurders en met ze bespreken. Onze bewoners moeten goed weten waar ze aan toe zijn.”

Bestaand warmtenet

‘Eneco zet concrete stappen om Amstelveen te verduurzamen”, zegt directeur Warmte van Eneco Manja Thiry. Zij is blij dat met Eneco een volgens haar mooie oplossing is uitgewerkt. “Samen met Eigen Haard en de gemeente Amstelveen zorgen we bovendien dat dit met zo min mogelijk overlast voor bewoners en omwonenden gaat gebeuren.” Eneco onderzoekt met de gemeente, Eigen Haard en andere gebouweigenaren verder hoe meer woningen en gebouwen op het warmtenet kunnen worden aangesloten. Vooral een aantal buurten in Amstelveen Noord krijgt daarover later dit jaar meer duidelijkheid.

Energietransitie

Het is goed nieuws vooral voor wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid, die overigens nauw bij de operatie was betrokken. “We zijn verheugd dat Eneco zoveel huizen van Eigen Haard kan aansluiten op het warmtenet”, zegt zij dan ook. “Het is een belangrijke stap in de lokale energietransitie. De ligging van de huizen ten opzichte van het bestaande warmtenet is gunstig. Dat biedt de huurders de kans op een gasloze en duurzame woning.” Met een aansluiting op het warmtenet en elektrisch koken zijn de woningen volgens de gemeente klaar voor de toekomst. ‘Het levert een CO2-besparing op van 39%’, zegt zij. Eneco wil in 2035 klimaatneutraal zijn. Bewoners hebben na aansluiting op warmte geen cv-ketel meer in hun woning. Dat maakt de woning een stukje veiliger en bewoners hoeven zelf niet meer te letten op het onderhoud van apparatuur, zegt Eneco.

1 REACTIE

  1. Klinkt veel belovend, maar ik denk dat vele bewoners ook zeer geïnteresseerd zullen zijn in het persoonlijke financiële plaatje.
    Ook vraag ik mij af hoe het zit met de zonnenpanelen. In het KKP kunnen een heel stel bewoners deze krijgen een soort huurconstructie. De meeste zeggen dat dit echt scheelt in de energierekening.
    Helaas woon ik daar niet meer, maar in Waardhuizen in een appartementengebouw van Eigen Haard. Wij hebben nog nooit iets over zonnenpanelen gehoord. Hoe zit dat?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.