Een ‘boekenbal’ werd er maandag gehouden. Behalve burgemeester Tjapko Poppens, die voorlas uit een prentenboek over Koala, het beertje dat bomen zoekt, waren natuurlijk de 320 kinderen van basisschool de Westwijzer er. Voor de viering van het dertig jarige bestaan van de school heeft directeur Ruud Sahertian een vrij ingewikkeld plan bedacht: Gedurende heel het schooljaar op de 30ste van de maand een evenement.

Maar maandag 30 januari was wel de belangrijkste viering, geeft hij toe. Toen maakte de burgemeester, na diens voorleesavontuur, bekend dat kinderen in twee dagen voor 240 bomen ter waarde van € 1200 hadden gezorgd. De bomen, die Koos de Koala zoekt, worden landelijk verspreid, zei Sahertian.

240 bomen

Achter de organisatie zit overigens de ‘Koos de Koala Stichting’. die als doel heeft kinderen in het basisonderwijs te leren hoe ze ‘lief kunnen zijn voor de aarde’. Koos was trouwens in de vorm van een enorme beer aanwezig en door – samen met Poppens – een blik op een groene knop, maakte hij de op een scherm verschijnende uitslag van het aantal bomen en de waarde die zij vertegenwoordigden bekend. De burgemeester had speciale Koala-sokken aan getrokken, die hij ook liet zien.

Boek

Intussen stond de gehele dag wel in het teken van het boek. Vandaag ook de kwalificatie ‘boekenbal’. Voor de groepen met de jongste leerlingen las bijvoorbeeld tv-presentator en verteller Iven Godoghan voor uit diens prentenboek ‘Anansi de Spin’ en ook kinderboekenschrijfster Marieke Smitshuis kwam langs om voor te lezen. Maar Koos, die overigens een vrouw had meegenomen, was wel de ‘special guest’ van de dag.

De kinderen kregen ook allemaal een boek cadeau, waarbij verschil werd gemaakt tussen de diverse groepen (en dus leeftijden).

Zo was er voor de kleuters een ander boe\k dan bijvoorbeeld voor groep 3. En de groepen 7 en 8 kregen het Dagboek van Anne Frank. Dat was een cadeau van Boekhandel Venstra aan het Stadsplein, vertelde de directeur erbij.

30

Intussen werd het jubileum uitgesmeerd over het gehele schooljaar, vertelde Sehertian. Dinsdag 30 oktober werd het al geopend met respectievelijk een koffiekar op het schoolplein voor de ouders en ’s middags een ijscokar voor de leerlingen. Vrijdag 30 september stond met twee geweldige voorstellingen in de gymzaal in het teken van het theater en de woensdag 30 november in dat van talenten (“trots zijn op je talenten”). Ook is de hele school naar de bioscoop geweest om te genieten van de film De Club van Sinterklaas en de race tegen de klok, waarin één van de leerlingen van de Westwijzer een hoofdrol speelde. En maandag was er dus weer een voering van het jubileum. Met Koos dus, volgens Sahertian de dapperste Koala van Australië, die door ontbossing zijn huis is kwijt geraakt. Op het boekenbal, dat ’s middags werd gehouden, signeerden auteurs hun eigen boeken.

Foto boven: Tussen de Koalaberen Ruud Sehertian en burgemeester Tjapko Poppens

1 REACTIE

  1. Heel goed, dat ze er elke maand op terug komen. Bij ons op school werd juist in de onderbouw elke dag begonnen met 15 minuten voorlezen.
    De rest van de school moest zelf lezen en de leerkracht gaf 1x in de week een boekpromotie en de kinderen moesten 1 of 2x in de maand een boek verslag in leveren. Dat hing af van het boek. Hieraan werden niet zulke hoge eisen gesteld, omdat het ging om de motivatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.