Op 4 en 5 mei vindt het dubbelprogramma ‘Open Joodse huizen – Huizen van verzet’ plaats. Het zijn kleinschalige bijeenkomsten op locaties waar de (oorlogs) geschiedenis zich afspeelde en waarin het verzet in Amstelveen centraal staat.
Op 4 mei om 14.00 en 16.00 uur zijn er bijeenkomsten plaats in de kleine voormalige sjoel aan de Randwijcklaan 13, die recentelijk door de gemeente is aangekocht als educatief ontmoetingscentrum. Alleen bij de eerste bijeenkomst zal er een lezing plaats vinden verzorgd door Anneke Bulk van de Vereniging Historisch Amstelveen over de Tweede Wereldoorlog in deze stad en de betekenis van de vroegere sjoel / Joodse school waarin ook de Joodse Raad zetelde. Daarna zal Mart Benders vertellen over het lot van de familie Heidenheim. Dat laatste zal zij ook bij de tweede bijeenkomst doen om 16.00 uur.


Op 5 mei zal Mart Benders om 13.00 en 15.00 uur in de Van der Veerelaan 69 vertellen over haar vader, Johan Benders, die hier in de oorlog woonde. Hij vervalste persoonsbewijzen, verzorgde onderduikadressen en pleegde in de gevangenis zelfmoord om anderen niet te verraden.

Ook houdt Paul Betgem op 5 mei aan de Rodenburghlaan 25 om 14.00 en 16.00 uur een lezing over de verzetsdaden in deze toenmalige woning van Jan van Hulst. Hij was zeer actief binnen het verzet en bood onderdak aan Joodse onderduikers. Kleindochter Pauline Terlouw zal ook voorlezen uit het boek De man van Tsinegolde dat deze activiteiten beschrijft.

De toegang is vrij, reservering is niet nodig maar er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.