Ook na het antwoord door onderwijswethouder Frank Berkhout op zijn mondelinge vragen, is VVD-raadslid Bas Zwart niet tevreden. Berkhout zei in de raadscommissie Burgers en Samenleving (BS) dat het uiteindelijk welk meeviel met de wegens loting op een school buiten de gemeente geplaatste Amstelveense kinderen.

Bas Zwart

Het beleid van de gemeente is overigens overeenkomstig de wet, meldde Berkhout. Die wet deugt dan niet, vindt Zwart. Hij wil dat die op de schop gaat en spreekt daarover binnenkort zijn VVD-partijgenoot in de Tweede Kamer Rudmer Heerema (onderwijswoordvoerder). Zwart vindt het onacceptabel dat het Rijk onderwijs betaalt en de gemeenten de gebouwen, maar de overheid daarna niets meer te zeggen heeft. Want dat is nu de situatie. De directeuren van de scholen kunnen zelf bepalen welk type onderwijs zij geven en een behoefte aan meer VMBO-T of HAVO-onderwijs op basis van de wet gewoon negeren. Toevallig is er in Amstelveen nog wel ruimte op HAVO en VWO-niveau, maar niet bij VMBO-T.

Miljoenen

Zwart vindt dat er voor Amstelveense kinderen primair plaats moet zijn op lokale scholen. Maar van hun (of hun ouders) eerste, tweede of derde voorkeur betekende de laatste vaak dat zij over de grens naar school moesten. Om maar niet te spreken van degenen die van die drie voorkeuren er geen zagen ingewilligd. “De afgelopen jaren heeft de gemeente vele miljoenen geïnvesteerd in schoolgebouwen van het Amstelveen College en het Herman Wesselink College. Recentelijk is het Keizer Karelcollege bij de gemeente geweest met een verzoek ook in haar huisvesting miljoenen te investeren,” zei Zwart eerder. Naar zijn mening was het belachelijk dat men naast het HWC wonend naar Vinkeveen moet fietsen om op school te komen. Volgens hem zijn de meeste kinderen zijn uitgeloot voor VMBO-T/HAVO niveau. Panta Rhei biedt alleen VMBO aan.

Fietstocht

De wethouder zei in de commissie dat de zogenoemde kernprocedure succesvol was verlopen, want alle kinderen zijn geplaatst in de regio (Vinkeveen tot Badhoevedorp) en 99% van de kinderen is geplaatst op een school van 1e, 2e, of 3e voorkeur. Ook zal het de komende jaren nog moeilijker worden om de meeste Amstelveense kinderen in Amstelveen naar school te laten gaan.

“Na de aandacht in de media en in de commissie heeft de VVD nog meer mails en brieven ontvangen van zeer teleurgestelde ouders”, zegt Zwart. “Een dagelijkse fietstocht naar Aalsmeer is toch raar als je naast het HWC woont.”

Verhaal

Het VVD-raadslid is kennelijk minder mild dan onderwijswethouder Berkhout “Misschien klopt de procedure wel, maar het verhaal niet”, zegt Zwart. “Mooi dat er voor alle kinderen een plaats in de regio is, de procedure succesvol verliep en 99% werd geplaatst op 1e, 2e, 3e voorkeur. Dat is een papieren waarheid die leuk is voor accountants en statistici. Wij zien enkele tientallen kinderen die vaak als enige van hun klas naar een school buiten Amstelveen moeten gaan. Weg van vriendjes en vriendinnetjes en hun eigen veilige omgeving. Triest dat mijn D’66 collega vindt dat de oplossing is dat de kernprocedure nog een keer uitgelegd wordt aan de Gemeenteraad. Dat ben ik niet met haar eens. Ik kan dit namelijk niet uitleggen aan de Amstelveners”.

Schermen

De wethouder baseert zich overigens op de Wet op het Voortgezet Onderwijs, die dus inhoudt dat de directies van de scholen samen bepalen waar welk type onderwijs wordt aangeboden. Zwart: “Ik weet dat de wethouder achter de schermen doet wat er binnen zijn mogelijkheden ligt.”

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.