Op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei, opent de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg, tegenover de Pauluskerk, tussen 10:30 en 15:30 uur de deur voor publiek. Daar is een expositie te zien uit de collectie van René Kok over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en omstreken. Over die oorlogstijd in Elsrijk, met de Pauluskerk vol onderduikers midden in wijk met Duitse officieren, verscheen vorige week een boek.

René Kok is verzamelaar van materiaal uit die oorlog en beheerder van de populaire Facebookpagina ‘Amstelveen tijdens de bezetting’. De Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) hielp bij de inrichting van de bunker en stelde onder meer de vitrines beschikbaar.

Uitnodiging

De gemeente voert na (helaas) een sloopperiode nu een beleid om zoveel mogelijk van vroeger te behouden. Wethouder Herbert Raat (erfgoed en monumenten) uitnodigt dan ook inwoners uit in de bunker te gaan kijken. “We hebben de voormalige bunker aangewezen als gemeentelijk monument, omdat het een van de weinige tastbare herinneringen is aan de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen”, zegt hij. “Het is belangrijk om dit te behouden voor de toekomst. Dat volgende generaties naar een fysieke locatie kunnen om te leren over de Tweede Wereldoorlog is van grote meerwaarde.” Tijdens de openstelling zijn Kok en de VHA aanwezig om tekst en uitleg te geven op de historie van de bunker en de tentoongestelde materialen.

Educatie

De bunker is recent gerestaureerd en ingericht voor educatief gebruik. Groepen 7 en 8 van de Amstelveense basisscholen kunnen binnen de leerlijn Historisch Besef een bezoek brengen aan de bunker, waarbij de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen vanuit verschillende perspectieven beschouwd wordt.

6 REACTIES

  1. De enige waarde van dat bunkertje is het vele gemeenschapsgeld dat de prethouder van Hobby & Lobby eraan heeft besteed, tégen de zin van omwonenden en ondanks gebrek van belangstelling van de meebetalende inwoners.

    De restauratie heeft zeker een jaar geduurd, want het was een stopklusje voor een bevriende lokale aannemer, typisch een voorbeeld van de netwerkcorruptie waarin de VVD gespecialiseerd is.

    De toch al geringe historische waarde van het onooglijke bouwseltje is nu verstopt achter een witgeschilderde stuclaag die niet doet denken aan hoe het ooit voor die Duitsers moet zijn geweest om daar te bivakkeren. De moderne ledverlichting helpt daar ook niet bij.

    Voor al het geld wat dit wanprodukt heeft gekost had een mooie permanente tentoonstelling of een indringende documentaire over Amstelveen in oorlogstijd gemaakt kunnen worden. Amstelveen heeft daarvoor al genoeg onderbezette publieke gebouwen.

    Maar nee, prethouder Raat moest en wou dit stomme gebouwtje toevoegen aan zijn eigen glorie en dan is er niemand die zegt dat er wel nuttiger bestemmingen zijn voor al dat geld en al die moeite voor een kil stenen hok dat vrijwel altijd gesloten is.

    • U bent echt voorspelbaar. Als ik mijn stukken schrijf, weet ik al wat u gaat zeggen. En ook dat u vreselijk de pest hebt aan één bepaalde wethouder. De omwonenden hebben na alle onzinnige juridische acties verloren.

      • Waar haalt u dat onzinnige juridische acties vandaan. Het waren zijn eigen partijgenoten die tegen dit belachelijke project van wie heeft de hardste kop waren. Bovendien Raat kon voor deze actie maar steeds belastinggeld tegenaan gooien. Heel goedkoop dus.

  2. Dit soort misstanden krijg je als de lokale journalistiek de politieke en bestuurlijke macht niet kritisch volgt maar alleen daarvan de p.r. verzorgt.

    Dat idiote gebouwtje heeft Amstelveen ettelijke tonnen gekost plus de jaarlijkse onderhoudskosten, maar het is nergens goed voor, behalve natuurlijk een fotomoment voor de prethouder.

    Ik heb niet de pest aan Herbert Raat persoonlijk maar wel aan zijn wanbeleid, vriendjespolitiek en egotripperij. Amstelveen verdient beter.

  3. Wanbeleid, vriendjespolitiek en (zelf)verheerlijking van prethouder Raat zijn helaas actueel en zullen nog lang doorwerken. A9..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.