De Amstelveense begraafplaats Zorgvlied wordt het theater van ‘Toneelmakerij Amsterdam’ (TM Amsterdam). Een aan de dood gewijde voorstelling voor iedereen van 12 jaar af op de begraafplaats staat onder regie van Jessie L’Herminez.

Het is een ultieme poging tot verzoening met de tragiek van het leven, zegt die. De toneelvoorstelling ‘Zorgvlied’ wordt op 7, 8, 14 en 15 mei om 11.30 én 14.30 uur gespeeld op de begraafplaats met dezelfde naam aan de Amsteldijk 273 in Amsterdam.

Doodsangst

“Een uitvaartritueel om onze doodsangst ter aarde te bestellen”, zegt L’Herminez. Samen met mensen verbonden aan de plek maakt zij de theatervoorstelling over vergankelijkheid. Reserveren via reserveren@toneelmakerij.nl

De dood is altijd bij ons, hij krabbelt aan een deur in ons binnenste en zoemt zachtjes achter het membraan van ons bewustzijn, vindt TM Amsterdam. ‘De dood is soms verborgen, soms vermomd, maar altijd onontkoombaar. Toch proberen we de dood op allerlei manieren te ontlopen. We laten ons invriezen in de hoop dat de technologie ons het eeuwige leven bezorgt, maken 3D opnames om op onze eigen uitvaart te zijn of kopen het mooiste graf waar iedereen op de begraafplaats over praat. Zonde, want door het omarmen van onze sterfelijkheid, door de dood met open vizier tegemoet te treden, verrijken we ons leven.’

Regisseur Jessie L’Herminez maakt deze editie van TM Amsterdam samen met jongeren en ouderen wiens leven onlosmakelijk met de dood verbonden is.

Angstaanjagend

De vraag is waarom zo’n onaangenaam en angstaanjagend onderwerp gekozen om een voorstelling over te maken en waarom zou de strijd aangegaan met het engste en duisterste deel van het leven?

Jessie L’Herminez: “Ik geloof dat de eindigheid van het leven, dus de dood, het leven waardevoller maakt, juist door haar onvermijdelijkheid. Het maakt ons gelijk. Waar het de prestaties zijn die ons van elkaar onderscheiden, zijn het de kwetsbaarheden die we met elkaar delen. In de gebrekkigheid, de behoeftigheid, de eindigheid, kunnen we ons in de ander herkennen. In de dood zijn wij gelijk. En als we dat kunnen zien, zijn we dat in het leven ook. Een optimistisch gestemde voorstelling dus, die ik wil maken met mensen voor wie de begraafplaats bekend terrein is.”

TM Amsterdam is het participatieprogramma van de Toneelmakerij waarin plekken met een intrigerende geschiedenis centraal staan. Ze vormen het vertrekpunt van een voorstelling op locatie en vertellen de geheimen die de stad bewaart. Samen met jongeren en volwassenen die met deze plaatsen te maken hebben, doen we onderzoek en creëren we levend erfgoed.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.