Na twee keer onthouding heeft Amstelveen koningsdag uitbundig gevierd. Het begin eigenlijk al met Koningsnacht, waarin een lasershow en heel veel muziek op het Stadsplein werden gepresenteerd. Burgemeester Tjapko Poppens was er natuurlijk bij. Net als de volgende dag toen hij vrijwel alle vrijmarkten bezocht, samen met een bus vol eerder gedecoreerden, raadsleden en wethouders. Van de raadsleden hadden zich overigens weinigen gemeld bij de organiserende stichting Amstelveen Oranje, die de feesten en de herdenking op 4 mei uitstekend leidde. “Voor ons is deze tijd een hoogtepunt”, zei bestuurslid Sandra van Engelen.

Voor Poppens bleek het bezoeken van de vrijmarkten en zich mengen in de bevolking zijn ding. “Hij was echt iemand van ons”, zei een gedecoreerde in de autobus. Waarop applaus klonk, net als overigens voor chauffeur Paul, die zijn voertuig voor- en achteruit rijdend een kunstenaar toonde.

Dorp

Het hart van het feestgedruis mag dan in het Oude Dorp en de Amsterdamseweg hebben gelegen, waar over de hoofden in de smalle straten lopen kon, de laatste jaren zijn er talloze vrijmarkten in de wijken ontstaan. Enige conclusie: De daar verzamelde massa’s zouden er in het dorp echt niet bij kunnen. Maar ook op de zorgboerderij in Nes aan de Amstel in het door verstedelijking bedreigde buitengebied van Amstelveen, stond de genodigden al vroeg in de morgen een spectaculaire en feestelijke ontvangst door de verstandelijk beperkte bewoners en hun verzorgenden van Ons Tweede Thuis ‘Sluis-Zicht’ te wachten. Het was of die, zoals de burgemeester bij de start van de busrit in het Participe centrum aan de Kastanjelaan had gezegd, drie jaar hadden uitgekeken naar de ouderwetse viering van de verjaardag van de koning. Overigens maakte ook kinderburgemeester Bana de tocht langs de vrijmarkten in de wijken me. En zoals overal op de vrijmarkten speelde de meereizende zeskoppige band ook bij ‘Sluis Zicht’. Ook daar werden overigens koffie en Oranje gekleurde tompoezen uitgedeeld. Dat gebeurde in alle wijkcentra en verpleeghuizen. Amstelveen Oranje had er vierduizend van laten maken door een lokale ondernemer, zo’n duizend meer dan bij een vorige gelegenheid.

Foto’s

Als een Rattenvanger van Hamelen liep burgemeester voor de 54 ingezetenen uit, onder wie de spelende band, en wie zich daarbij aansloten door het feestgedruis. Hij was kennelijk ook niet te beroerd keer op keer met andere feestgangers op de foto te gaan. Verbluffend uitgebreid is de vrijmarkt aan Orion, rond ontmoetingscentrum De Meent, waar men trouwens van horeca en andere activiteiten kon genieten, zoals in vrijwel alle wijkcentra. Mede dankzij de in de bus gereed liggende en door de inzittenden op alle vrijmarkten uitgedeelde vlaggen met de opschrift Amstelveen Oranje kleurden de bezochte vrijmarkten snel oranje. De burgemeester bleek een geroutineerde distribiteur van de vlaggen, evenals trouwens de wethouders Gordon, Berkhout, Raat en Van Ballegooijen. “Achter de burgemeester aan”, klonk ‘s morgens vroeg al het advies van Frank Berkhout. Ook de vrijmarkt in Westwijk, op het Westwijkplein, bleek groter dan men die wijk zou verwachten. Kleiner was die in Bovenkerk en Randwijck, bij de wekbekenden Villa Randwijck. Volgens raadslid Michel Becker, een van de weinigen uit de gemeenteraad die meetrok de wijken in, was het verschil tussen Bovenkerk en Randwijck dat men op de vrijmarkten respectievelijk vierbaalschoenen en hockeyattributen zag. Op die in Westwijk heerste een soort muzikale oorlog, omdat zowel twee DJ voor elektronische voortgebrachte meezingers zorgde en de levende muziek van de band er ook tegenaan ging.

Foto: R. van Waning (Koningsnacht)

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.