Zorgen de nu rond de vijfhonderd Oekraïners, die overigens hartelijk in Amstelveen worden verwelkomd, voor extra druk op de toch al overspannen woningmarkt en de bestaande voorzieningen? Die vraag rees tijdens het maandag gehouden beeldvormende raadsgesprek in het raadhuis, het eerste in de nieuwe vergaderwijze van de gemeenteraad, waaraan ook anderen dan raadsleden mochten deelnemen.

De wachtlijsten voor woningen zijn nu al lang (zeventien jaar voor een sociale huurwoning) en mogelijk zorgen hier blijvende Oekraïners nog voor verlenging daarvan. “Het is er afhankelijk van hoe lang de oorlog in Oekraïne duurt”, verzuchtte burgemeester Tjapko Poppens.

Langer?

“Schuiven wij hen door naar de wachtlijsten en worden die gewoon vijf jaar langer?” Met die vraag probeerde raadslid Michel Becker van AVA het dreigende probleem onder woorden te brengen. Hij praatte niet uit zijn nek, gaf wethouder Frank Berkhout van onderwijs en jeugd (D66) toe. Het gaat nu om noodopvang, maar als Oekraïense vluchtelingen in Amstelveen blijven – omdat zij werk hebben gevonden of hun woning in hun vaderland kapot is geschoten – ontstaat naar zijn mening wel een andere realiteit.

Onderwijs

Aan onderwijs van kinderen onder de vluchtelingen werkt men trouwens hard, bleek een paar dagen geleden in Uilenstede. Daar heeft met in allerijl het voormalige pand van cultuurcentrum Griffioen gevonden om diverse leeftijdsgroepen in verschillende lokalen lessen te geven. “Van twee tot achttien jaar”, vertelde men er vrijdag. Met de vluchtelingen kwamen ook acht Oekraïense docenten mee, er is een Joodse school in Amsterdam en in Amstelveen zijn diverse taalscholen voor het leren van Nederlands. Er is een compleet onderwijsteam gevormd, waarvan ook ambtenaren deel uitmaken.

Maatschappelijk

Wat het welzijn van de vluchtelingen betreft werd enkele malen de naam van de Russisch sprekende manager Elena Nabatova van Participe Amstelland lovend genoemd. Zij coördineert maatschappelijke werk, dat overigens ook door andere organisaties wordt geleverd, onder meer door Vluchtelingen Werk Nederland. Het omvangrijke maatschappelijke werk omvat onder meer dagbesteding, medische verzorging, traumaverwerking en sociaal psychologische hulp. Dinsdag werd bijvoorbeeld tandarts Jan Stelzer van de praktijk Rembrandt door B&W in de bloemen gezet wegens diens gratis hulp aan Oekraïners. Zijn vrouw Chantal is overigens algemeen directeur van de tandartspraktijk. “Ik ben de derde generatie in dit vak”, zei Jan Stelzer. “Dit is eigenlijk eigenlijk geen beroep maar een roeping.”

Financieel

Maar ook huisartsen en andere hulpverleners in de medische zorg staan klaar, vertelde maandag wethouder Marijn van Ballegooijen. Overigens wilde raadslid Rodrigues Pereira Nachson van Goed voor Amstelveen (GVA) wel weten hoe het met de betaling van de huisartsen zat. De vergoeding van het Rijk is minimaal voor medische diensten, constateerde hij. Wethouder Van Ballegooijen gaf dat toe. “De medische zorg kan men declareren bij het Rijk, maar hulpverleners klagen erover dar de vergoedingen te laag zijn.” Intussen worden de vluchtelingen uit Oekraïne in Amstelveen loyaal en gastvrij opgevangen. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland moet van het Rijk er tweeduizend opvangen, wat neerkomt op 170 voor Amstelveen. Wat dat betreft doet Amstelveen al veel meer, constateerde Poppens. Hij wist niet of men er met de vijfmiljoen euro komt die de gemeente als voorschot op de Rijksvergoeding heeft gereserveerd. Misschien is dat niet helemaal kostendekkend, hield hij de vergadering voor. Een aanwezige ambtenaar meldde dat nu € 4,3 miljoen is uitgegeven en bij het Rijk de tweede trance is aangevraagd.

Huisvesting

De huisvesting van Oekraïners heeft niets te maken met de normale woningmarkt, waarvan ook bijvoorbeeld statushouders en economisch daklozen afhankelijk zijn. Het gaat nu om noodopvang. Maar als vluchtelingen uit Oekraïne hier blijven, ontstaat een andere situatie, zei wethouder Frank Berkhout, ook voor het onderwijs en andere voorzieningen. Dat wordt wel een probleem dan, bleek uit wat de burgemeester zei. “Wij willen dat er op de woningmarkt zo min mogelijk verdringing ontstaat.” Maar het blijft voorlopig wel de vraag hoe de gemeente er me omgaat. Overigens willen de meeste Oekraïners snel naar huis, maar zij hebben dat het helemaal in de hand. Jet Smit (VVD) vroeg of zorgmedewerkers ook hier aan de slag kunnen, wijzend op de vele vacatures die er in die sector zijn. Maar het wordt lastig hen zonder meer hier tewerk te stellen, daar vaak de diploma’s in Nederland niet worden erkend.

Foto (van Griffioen): amstelveenweb.com 

2 REACTIES

  1. Tja, het zal nu eindelijk dat zelfs de VVD&D66 duidelijk moeten zijn dat hun woonvisie en beleid totaal failliet is.
    Wat onze Michel Becker nu bedoeld met zijn opmerking is mij niet helemaal duidelijk. Wat wil hij nou eigenlijk?
    Het wordt tijd dat er nu eens echt aandacht besteed wordt aan volkshuisvesting, zowel in de sociale woningbouw en als de zeer goedkope vrije sector. Men moet nu gewoon eens kijken naar de hoeveelheid mensen die men kan bedienen hiermee en dat houdt niet in het bouwen van een stadsvilla, waar op dezelfde plaats 4 huishoudens gevestigd kunnen worden.
    Ik zou zeggen verdichten moet nu het motto worden zonder dat men alles volplempt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.