Op donderdag 9 mei (20.00 uur) geeft de Amstelveense Mart Benders een lezing bij Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg. Haar boek ‘Leraar in Oorlogstijd: Reconstructie van een vader’ over haar vader Johan Benders werd op 18 april officieel gepresenteerd werd in het Amsterdams Lyceum.

Johan Benders was leraar Nederlands en geschiedenis aan dat Lyceum. Hij werd op 5 april 1943 door de Duitsers opgepakt en opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg. Benders werd verdacht van hulp aan Joden én van betrokkenheid bij de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. Omdat hij vreesde door te zullen slaan bij martelingen, sprong hij in de gevangenis van de derde ring naar beneden. Hij overleefde de val niet.

RFO

Mart Benders is in augustus 1943 geboren, enkele maanden na de dood van haar vader. Na de oorlog ging zij zelf naar het Amsterdams Lyceum en studeerde ze aan de conservatoriumafdeling van het Muzieklyceum in Amsterdam. Ze is als fluitist verbonden geweest aan het Radio Filharmonisch Orkest.

‘Leraar in oorlogstijd’ is de reconstructie van een vader. Aan de hand van brieven, foto´s en verhalen van mensen die hem gekend hebben, leert Mart haar vader kennen en weet ze hem een plaats te geven, niet alleen in haar herinnering, maar ook in onze collectieve geschiedenis.

Inloop vanaf 19:30 uur. Vooraf is er koffie en thee, na de lezing is er gelegenheid om met de schrijfster in gesprek te gaan, wordt er op verzoek gesigneerd en heft men natuurlijk het glas. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via boekhandelblankevoort@planet.nl of 020 6455694.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.