De film ‘Die Unsichtbaren – Wir Wollen Leben’, over Joden die onder de radar bleven en zo aan het naziregime wisten te ontkomen, draait zondag 3 maart (15.55 uur) in Cinema Amselveen. Er is een nagesprek met Hanni Lévy georganiseerd, een van de unsichtbaren, en een video meeting met regisseur Claus Räfle.

Berlijn, 1943. Het Nazi regime heeft verklaard dat de hoofdstad van het Rijk “vrij is van Joden”. Sommige Joden slaagden erin onzichtbaar te worden voor de autoriteiten. Meestal was dat puur geluk, slechts een paar bekenden wisten hun echte identiteit te behouden. Cioma Schönhaus, die in het geheim vervalste paspoorten regelde om daarmee de levens van duizenden mensen te redden, is er een van. En de jonge Hanni Lévy verfde het haar blond, zodat zij leek op een Ariër. Hierdoor kon zij anoniem wandelen over de Kurfürstendamm.

Vermomd

Eugen Friede verspreidde ’s nachts pamfletten als onderdeel van het verzet. Overdag droeg hij een Hitler uniform en verbleef hij in een huis van een Duitse familie. Tot slot was daar Ruth Gimpel, vermomd als weduwe verkocht zij delicatessen van de zwarte markt aan de Duitse officieren. Zij vochten allemaal voor een leven in vrijheid zonder dat zij echt vrij konden zijn…

Geheim hoofdstuk

‘Die Unsichtbaren – Wir Wollen Leben’ vertelt het geheime hoofdstuk van het Joodse verzet tijdens de tijd van de Nationaal Socialisme. Het script is gebaseerd op interviews met ooggetuigen en geregisseerd door Claus Räfle en zijn co-auteur Alejandra López. Medelevend, aangrijpend en vol met onverwachte humor, de verhaallijn is afgewisseld met fragmenten uit interviews en archiefbeelden om een geconcentreerd en emotioneel groepsdrama neer te zetten. De film is nog niet eerder in Nederland vertoond en éénmalig te zien in Cinema Amstelveen.

Hanni Lévy

Hanni Lévy werd geboren in 1924 in Berlijn-Tempelhof. Van 1931 af woonde zij met haar ouders in Kreuzberg. In 1940 stierf haar vader aan de gevolgen van dwangarbeid, twee jaar overleed ook haar moeder. De 17-jarige Hanni slaagde kort daarna erin aan een arrestatie te ontkomen. Met behulp van niet-Joodse bekenden dook zij onder in Berlijn, bij een kaartverkoopster van de bioscoop op de Nollendorfplaats. Tot aan de bevrijding van Berlijn nam die Hanni in huis. Sinds 1946 leeft Hanni Lévy in Parijs.

Entreebewijzen zijn 24 uur per dag online te bestellen via www.cinemaamstelveen.nl

4 REACTIES

  1. Net nu het anti semitisme hand over hand toeneemt. Die Pol Pot aanhangers van Groenlinks roepen ook al koop niet bij Joden. (BDS). Verschrikkelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.