De 17-jarige Amstelvener Omran Baikari is dit jaar een brigadier van de zogenoemde Jargonbrigade, onderdeel van de Nationale Jeugdraad (NJR) en zich bezighoudend met de taal van politici. Er worden jaarlijks twee prijzen uitgereikt: Een Klare Taalprijs voor wie helder zijn of haar standpunt onder woorden weer te brengen en een Zwetsprijs, onder anderen uitgereikt aan Stef Blok en Sybrand Buma. De Klare Taalprijs ging naar Femke Halsema en Geert Wilders.

Omran Baikari

De Jargonbrigade richt zich op wat landelijke politici doen, maar in de gemeenteraad kan men ook eindeloos zwetsen. Probleem is natuurlijk dat politici zo hun woorden kiezen dat zij de volgende dag altijd (als de uitwerking een fiasco blijkt) kunnen zeggen het niet gezegd te hebben en eventueel dat zij ((in geval van succes) de ‘altijd al gezegd’-kaart kunnen trekken. Maar nu we toch iemand van de Jargonbrigade in de stad hebben, lijkt het geen klinkklare onzin als hij ook eens bij de gemeenteraad gaat kijken en luisteren.

Taalgebruik

Over de landelijke politiek zegt hij: “Ik wil aandacht vragen voor het taalgebruik van politici. Soms luister ik naar een debat en dan denk ik: Waar heeft ie het nou over? Door de jargonbrigade hoop ik dat politici vaker aan hun taalgebruik denken en ervoor zorgen dat dat begrijpelijk is voor jongeren.”

Dat is ook op veel raadsleden van toepassing. Vooral als zij eigenlijk tegen een voorstel van B&W zijn, maar ter wille van de coalitie er voor moeten zijn. Dan wacht een nietszeggend referaat, waar niemand iets van begrijpt, maar het is kennelijk gewoonte in de politiek dat men zich in zo’n geval van nietszeggende woorden bedient.

Zes brigadiers

Jongeren hebben daar blijkbaar een hekel aan. Velen van hen kan de politiek gestolen worden, maar wie er wel in is geïnteresseerd wil het liefst klare taal. De Jargonbrigade bestaat uit zes brigadiers die zich inzetten om vage praatjes en moeilijke woorden te verbannen en heldere taal te belonen. “Want politiek raakt iedereen en moet dus voor iedereen begrijpelijk zijn”, meldt die.

Zwetsprijs

Het taalgebruik van alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer werd vorig jaar onder de loep genomen, in zowel kamer- en tv-debatten als in social mediaberichten. Op Gehaktdag, dit jaar op 20 mei, worden zij ter verantwoording geroepen voor hun taalgebruik. De fractievoorzitter die het duidelijkst zijn of haar boodschap overbrengt, wordt dus beloond met de Klare Taalprijs. Ook de minst duidelijke fractievoorzitter valt in de prijzen, namelijk met de Zwetsprijs.

Historie

De prijzen kennen een rijke geschiedenis en worden sinds 2002 uitgereikt. Nieuw tijdens deze Jargonbrigade-editie is dat jongeren uit heel Nederland mogen meebepalen wie de winnaars worden. Op 1 mei 2020 maken de brigadiers op Instagram (@njr.nl) twee genomineerden per prijs bekend. Dan gaat de online verkiezing van start en ligt het lot van genomineerden in de handen van de jongeren van Nederland.

Het netwerk NJR zet zich in voor de ontwikkeling van alle jongeren in Nederland. Met tientallen projecten, medewerkers en vrijwilligers voor de stem van jongeren, meldt zij.  Kijk ook op: www.njr.nl of de pagina van de Jargonbrigade.

4 REACTIES

  1. Ja Wilders is erg duidelijk met zijn programma van 1 A4 tje, zijn afzeikmethodes over bepaalde bevolkingsgroepen, onuitvoerbare moties en rellen om het rellen.
    Aan die klare taal moet je echt een voorbeeld nemen.

  2. Wilders is helemaal niet genoemd in voorgaande. Jouw enge SP clubje is helemaal niet te begrijpen. Daarom doen ze het ook zo lekker in de politiek.

    • Nou heer van Faassen, u begint wel minder te worden met gewoon lezen en wat de SP hier nou mee te maken heeft? Die wordt niet genoemd. Het gaat hier enkel over personen, maar ja dat was je misschien nog niet opgevallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.