Er zitten nu ongeveer honderd kinderen tot en met vier jaar en meer van 4 tot 12 jaar van ouders met een cruciaal beroep in de noodopvang. Vorige week waren het er  tot en met vier jaar 70 en op drukke dragen 130. Noodopvang is ook gratis toegankelijk voor kinderen in een kwetsbare thuissituatie. In de leeftijd van 4 tot 12 jaar waren dit circa 200 kinderen op piekdagen. Ongeveer één op de tien heeft een sociaal medisch indicatie of komt uit een kwetsbare thuissituatie.

Dar meldt de gemeente. ‘Nu het kabinet heeft besloten dat scholen tot en met de meivakantie dicht zijn, groeit landelijk de zorg om kwetsbare kinderen en gezinnen, voor wie school en kinderopvang vaak een veilige haven zijn.’

Beeld

Sinds de start van de schoolsluiting werkt de gemeente Amstelveen samen met scholen en kinderdagverblijven om deze kwetsbare kinderen en gezinnen goed in beeld te krijgen en hun passende hulp te geven.

Wethouder Berkhout (onderwijs) zegt men te werken met schoolbesturen en kinderopvangorganisaties wekelijks te overleggen hoe de gemeente gezinnen en kinderen kan bereiken en welke hulp zij kan bieden. “Want er is hulp beschikbaar, op verschillende manieren.”

Telefonisch

Jeugdhulpverleners en het sociaal team van de gemeente zeggen kwetsbare gezinnen regelmatig te bellen. Pedagogisch medewerkers, schoolmaatschappelijk werk, intern begeleiders en leerkrachten zeggen hetzelfde te doen.

Per kind wordt – als het hulp nodig heeft – samen met het gezin gekeken naar wat passend is. Van verstrekken van internetaansluitingen en devices tot meer hulp bij thuisonderwijs, begeleiding thuis of een huisbezoek. Ook noodopvang kan voor deze kinderen en gezinnen een oplossing zijn.

Middelbare scholen

De gemeente zegt ook nauw contact te hebben met het school maatschappelijk werk op de middelbare scholen. Zoals ook bij een ‘gewoon’ schoolverzuim gebruikelijk is, registreert leerplicht de meldingen van digitaal verzuim en gaat zo nodig in overleg met school tot actie over. De leerplichtambtenaar bezoekt het kind soms thuis om te kijken wat er speelt en waar het mee geholpen kan worden.

Zelf ondersteuning nodig? Bel dan: 020 – 540 49 11 of stuur een email aan corona@amstelveen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.