Speciaal voor basisschoolleerlingen van 7 tot 12 jaar in Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel is er nu de Amstelkidskrant, met vooral lokaal nieuws. Er wordt veel aandacht in besteed aan duurzaamheid, gezond leven en wat de gemeente noemt ‘mediawijsheid’. Het eerste nummer werd door wethouder Frank Berkhout en initiatiefneemster is Marloes Smit uitgedeeld aan kinderen in de noodopvang bij basisschool De Linde aan de Lindenlaan.

Marloes Smit is voormalig redactielid van AmstelveenZ en volgt tegenwoordig een verkorte Pabo-opleiding, waarvoor zij stage loopt bij het onderwijs in Amstelveen. Daarnaast werkt ze als eindredacteur voor het PrimaOnderwijs magazine en zij is nu dus ook zelfstandig ondernemer.

Vrijheid

De stichtingen Amstelland en Amstelwijs, respectievelijk koepels van openbaar en christelijk onderwijs, en de gemeente maken de uitgaven van twee proefnummers in een oplage van zesduizend exemplaren mogelijk, die € 17.700 kosten. De gemeente betaalt daarvan tien mille.

De krant wordt via basisscholen verspreid en is ook te lezen op www.amstelkids.nl. De eerste editie is een aan 75 jaar vrijheid gewijd themanummer. Volgens de gemeente heeft Amstelkids als doel bij te dragen aan actief burgerschap.

Belangrijk

Volgens wethouder Frank Berkhout steunt de gemeente het initiatief, omdat Amstelkids belangrijk naar zijn mening belangrijk is als nieuwsmedium uit de eigen omgeving van kinderen. “Zo lezen ze over belangrijke zaken en leren ze daarover hun mening te vormen en te geven.”

Bunker en vluchteling

Leerlingen spelen zelf de hoofdrol in Amstelkids, onder andere door op te treden als reporters. In de eerste editie spreken zij onder meer Muhannad, een Syrische vluchteling. Ook wordt verslag gedaan van ontmoetingen van kinderen met plaatsgenoten die de bezettingstijd hebben meegemaakt. De (kinder) burgemeester en kinderraad verteller wat voor hen vrijheid betekent en kinderen geven hun mening over zaken die met de oorlog te maken hebben, zoals de bestemming van de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg.

Coronacrisis
Doel van Amstelkids is dat de krant op school wordt gebruikt. Dat kan individueel, in groepen of klassikaal. Doordat het verschijnen van de eerste editie van Amstelkids samenvalt met de coronacrisis, zal het de komende weken in het algemeen niet mogelijk zijn die in de klas te benutten. “Leerkrachten worden daarom uitgenodigd Amstelkids te verspreiden als onderdeel van het ‘leerpakket voor thuis’ of digitaal (bijvoorbeeld via een platform voor afstandsonderwijs)”, zegt de gemeente.

De vormgeving is verzorgd door Joanne Bay Christensen. “Na afloop van de pilot besluiten schoolbesturen en gemeente over een mogelijk vervolg”, meldt een woordvoerster van de gemeente.

Fotobijschrift boven: Berkhout (midden) en Marloes Smit geven directeur Bijlsma van de Linde (links) een doos met Amstelkids.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.