Voor de herdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijdingsdag heeft Amstelveen Oranje weer een uitgebreid programma samengesteld. De dodenherdenking bij het monument aan de Amsterdamseweg (Broersepark) begint vrijdagavond 4 mei om (precies) 19.30 uur. Op Bevrijdingsdag (5 mei) zijn er diverse activiteiten, die om 11.00 uur beginnen met muziek in de Stadstuinen. Het volledige programma ziet er als volgt uit. FOTO: amstelveenweb.com

Op vrijdagavond 4 mei wordt de jaarlijkse Dodenherdenking gehouden bij het monument ‘Voor hen die vielen’ aan de Amsterdamseweg (ingang Broersepark). De herdenkingsplechtigheid start om stipt 19:30 uur. Fotografen en cameramensen moeten tijdig aanwezig zijn, zodat de plechtigheden niet worden verstoord.

Vlaggengroet

Na enkele korte voordrachten, zal traditiegetrouw om 19:58 uur Taptoe worden geblazen en de vlaggengroet worden gebracht. Na de 2 minuten stilte om 20:00 uur wordt het Wilhelmus (1e en 6e couplet) gezongen, gevolgd door een kranslegging door genodigden. Aansluitend (rond 20:15 uur) is het publiek uitgenodigd voor een defilé langs het monument.

Vlam

Tijdens de plechtigheid zorgen leden van de Bond van Wapenbroeders (Afdeling Amstelland) en van Scouting Amstelveen voor ceremoniële ondersteuning.

Na afloop van de ceremonie vertrekt een loopgroep van AV De Startbaan richting Wageningen om de bevrijdingsvlam op te halen waarmee op zaterdag 5 mei in Amstelveen het bevrijdingsvuur zal worden ontstoken.

 Bevrijdingsdag

Op zondag 5 mei 2019 zijn diverse activiteiten georganiseerd in de Stadstuinen, grenzend aan de eindhalte van tramlijn 5 en restaurant Kokusai. Van 11:00 tot 15:00 uur is er muziek in de Stadstuinen o.l.v. Peter Marnier.

Om 12:00 uur arriveren de atleten van AV De Startbaan uit Wageningen met de bevrijdinsgvlam. Daarmee zal het bevrijdingsvuur worden ontstoken. Hierbij wordt het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus gespeeld en de vlag gehesen. Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn houdt een welkomstwoord.

Kleurwedstrijd

Om 12:30 uur volgt de bekendmaking van de winnaars van de kleurwedstrijd van Amstelveen Oranje, samen met Amstelveenz Magazine. Finalisten zijn Bo Faber (6 jaar), Tim Heere (6 jaar) en Santiago di Monde (5 jaar). Alle drie de finalisten ontvangen in elk geval toegangskaartjes voor Nemo en het JCK Kindermuseum. De winnaar krijgt een arrangement voor een Jumpers kinderfeest voor 8 personen.  Aansluitend wordt de winnaar bekend gemaakt van de schrijfwedstrijd, ook in samenwerking met Amstelveenz Magazine gehouden.

 Kinderactiviteiten

In de Stadstuinen zijn er ‘s middags diverse kinderactiviteiten, zoals waterspelletjes (in de vijver) en luchtkussens.

Kindervrijmarkt

Kinderen die tijdens Koningsdag niet al hun spulletjes hebben verkocht of op vakantie waren, kunnen op de Stadstuinen een plek innemen. Plaatsen kunnen niet worden gereserveerd. Na afloop moeten onverkochte spullen worden opgeruimd in vuilniszakken. Kinderen of hun ouders wordt verzocht zich zondag te melden bij één van de aanwezige leden van de bevrijdingsdagorganisatie.  Commerciële activiteiten zijn niet toegestaan evenals verkoop door volwassenen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.