Zoals landelijk fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wat de enorme aan de klimaatregels verbonden kosten voor de burger al op de rem trapte, doet zijn partijgenoot, VVD-raadslid Benjamin Smalhout, dat nu in de gemeenteraad. Hij wil niet dat de wegens het streven naar duurzaamheid gestegen Rijksbelastingen ook leiden tot fors hogere gemeentelijke lasten. Volgens het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden dreigt dat dit jaar wel. Smalhout heeft er schriftelijke vragen over aan B&W gesteld.

Benjamin Smalhout

Het Rijk verhoogt dit jaar de afvalstofheffing met 139 procent. Daardoor stijgt de afvalstofheffing ook in veel gemeenten, zoals in Haarlem met € 59, waardoor een meerpersoonshuishouden € 324,48 per jaar gaat betalen, bijna € 100 meer dan in Amstelveen.

Leefbaar

Smalhout wil van B&W weten of die ook vinden dat verduurzaming niet tot hogere lasten voor de burgers mag leiden. Intussen zijn de afvalstoffenheffingen in de gemeenten Aalten en Deventer nog lager dan in Amstelveen. In Aalten betaalt een eenpersoonshuishouden  bijvoorbeeld van € 148 en een meerpersoonshuishouden € 168. Veel  goedkoper dan in Amstelveen dus. Hoe kan dat? wil Smalhout van B&W weten. Hij vraagt B&W in elk geval volgend jaar de heffing te verlagen, zodat de totale gemeentelijke lasten voor de burger ook omlaag gaan. Daar was altijd het liberale financiële leid op gericht, zegt Smalhout. “Een van de redenen waarom Amstelveen een leefbare gemeente is”, vindt hij.

Hergebruik

Gemeenten betalen Rijksbelasting voor het verwerken van gemeentelijk afval, wat wordt doorberekend aan de inwoners. Gemeenten betaalden in 2018, € 13 per ton afval aan het Rijk, dit jaar € 31. Smalhout: “Het Rijk zou hiermee het storten en verbranden van afval willen ontmoedigen en hergebruik bevorderen. Deze duurzaamheidsmaatregel kost de gemeente dus meer geld. VVD Amstelveen is groot voorstander van duurzaamheid, maar wil deze kosten niet doorberekenen aan de burger. Hoewel Amstelveen hogere kosten niet doorberekent aan de inwoners kent onze gemeente niet het laagste afvalstofheffingentarief van Nederland.”

 

7 REACTIES

 1. Verduurzaming hoeft op de langere duur niet tot hogere lasten voor de burgers te leiden mits die zich duurzamer gaan gedragen: Minder vaak en minder ver vliegen, minder en rustiger autorijden, minder kleding en wegwerprommel kopen, minder afval, etc. Dat heb ik de VVD nog niet horen zeggen.

   • Waarom zou de economie moeten groeien? Mensen moeten eens af van dat VVD fenomeen van steeds verdere groei. Welke groei, wat voor groei, hoeveel groei, waar is groei voor nodig? Wat is er niet goed aan stagnatie? Ik ken het antwoord wel. De VVD-er wil meer, meer en nog eens meer van hetzelfde. Nog meer vliegreisjes, nog meer sippende wijntjes, nog meer prullaria, nog meer aftrekposten tkv anderen die dat niet kunnen, want eigen schuld dikke bult. Nog meer inhalen en nog meer de zwakkeren afzeiken. Dat is de VVD, die alhier prat gaat op het niet teveel belasten van haar kiezers. De rest kan de pleuris krijgen, ze mogen meedeinen op een college waarin de VVD de burger bij de lurven neemt. Lotale totalitaire politiestaat.

    Ben benieuwd naar de aankomende Burgemeester…Die Eenhoorn, ja die van van der Vlis uit Alphen ad Rijn, juist die toentertijd vergunningen afgaf….voor wapenbezit. Deze man hoort per direct uit Amstelveen te vertrekken, maar wordt op een voetstuk verheven. En dan lees ik, dat een columniste uit dit Amstelveen eet met een omstreden man, dan word ik per direct onpasselijk.

     • Juist, iemand die achter de schermen anders verwoordt en voor die schermen meehuilt met de wolven. Een opportunist pure sang dus. Kan mij nog wel van Amstelveens Nieuwblad haar non-discussie herinneren. Of eigenlijk haar nooit ergens op ingaan. Maar waarom moet de burger deze hofnar tolereren? En waarom doet de gehele politiek in Amstelveen niets tegen dit soort lui? Maar vooral, waarom doet die vrouw zelf niks tegen haar eigen schijnheilige profilatie? Het schimpen tegen burgers, het ophemelen van een ter discussie zijnde burgemeester…en maar fokken en zielige columns schrijven over kids? Ik kan er echt met mijn gevoel niet meer bij.

 2. Economie is een kwestie van definitie. Als je de kwalitatieve en kwantitatieve afname van lucht, zoet water, vruchtbare bodem, biodiversiteit, oceanen, grondstoffen en klimaat meerekent, is de economie in de afgelopen tientallen jaren helemaal niet gegroeid maar juist gevaarlijk gekrompen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.