In 2017 leed Ziekenhuis Amstelland een verlies van bijna vijf miljoen (4,9) euro. Zoals verwacht, zegt voorzitter Esther Agterdenbos van de Raad van Bestuur. Het ziekenhuis meldt dat alleen op de eigen website en wijdde geen persbericht aan het jaarverslag, waaruit dat verlies blijkt. Over vrijwel andere feiten, zoals excursies en infobijeenkomsten, komt het wel met communiqués, maar een verlies van vijf miljoen is blijkbaar geen nieuws.

Al jarenlang lijdt het ziekenhuis miljoenen euro’s verlies. Er ontstond vooral onrust in de gemeenteraad toen het Slotervaart Ziekenhuis failliet ging en het Amstelveense ziekenhuis op de laatste plaats van de zogenoemde stresstest eindigde, overigens omdat het geen jaarverslag had ingestuurd naar het jaarlijks zich daarmee bezig houdende accountantskantoor.

Tij gekeerd

Voor Agterdenbos is het nieuwe verlies geen verrassing, zegt zij. “Gelukkig hebben we het tij weten te keren en ligt er inmiddels een gezond toekomstperspectief voor Ziekenhuis Amstelland.” De opnieuw tegenvallende financiële resultaten zijn volgens haar het gevolg van een combinatie van factoren, waarvan de krapte op de arbeidsmarkt de belangrijkste is. Ook speelden onder meer onvoldoende kritische sturing op inkoop en hoge ICT-kosten rol. De directie zegt in 2017 maatregelen te hebben genomen om de neergaande lijn te keren.

Winst in 2018

Vorig jaar werd een reorganisatie doorgevoerd en onlangs kwam een overeenkomst met Amsterdam UMC en de zorgverzekeraars tot stand en werden ook afspraken gemaakt met de bank gemaakt. Volgens Agterdenbos groeit het ziekenhuis in drie jaar naar een financieel gezonde situatie. Over 2018 wordt een positief operationeel resultaat van 2,3 miljoen verwacht.

Volgens de overeenkomst verschuift de basiszorg van Amsterdam UMC naar Ziekenhuis Amstelland, dat bijvoorbeeld de SEH-patiënten, niet-complexe hartpatiënten, neurologische en nierpatiënten overneemt. Amsterdam UMC wil ook de al bestaande inhuur van OK-ruimte bij Ziekenhuis Amstelland uitbreiden, inclusief de daarbij behorende verpleegkundige zorg.

Regio

Esther Agterdenbos ontkent overigens niet bij haar aantreden een ziekenhuis vol financiële problemen te hebben aangetroffen. Pas na afspraken met de stakeholders kon volgens haar de jaarrekening 2017 worden gemaakt. Zowel het ziekenhuis zelf als de zorgverzekeraars vinden dat het een sterke regionale functie heeft.

 

 

1 REACTIE

  1. Dus daarom krijg je als borstkanker patiënt ieder jaar weer je eigen risico voor de oren, waarbij Menzis niet eens weet wat Ziekenhuis Amstelland declareert. Het is een doolhof…. 2 röntgenfoto’s, 2 minuten gesprek met chirurg, 597€ …………………

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.