Energietransitie in Nederland, dus ook in Amstelveen, moet geen zware last worden voor burgers en bedrijven. En in plaats van gidsland te zijn, moet Nederland proportioneel te werk gaan. Heel de operatie heeft alleen zij als alle grootmachten meedoen. Dat zei voorzitter Alphons Böggemann van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA), tijdens de dinsdag bij Co van der Horst gehouden nieuwjaarsbijeenkomst van die organisatie.

De voorzitter, die het vertrek van interim-burgemeester Bas Eenhoorn betreurde (‘in zo’n schaduw gaat de volgende burgemeester het lastig krijgen”), zei vurig voorstander van verduurzaming te zijn, maar dat is volgens hem niet hetzelfde als klimaatbeheersing. De plannen voor die laatste zijn volgens hem ondemocratisch tot stand gekomen aan tafels met goeroes, hobbyisten, uit de boot gevallen politici en milieuactivisten, die niet de breedte van de Nederlandse bevolking vertegenwoordigen. “Dat heet tegenwoordig draagvlakverbreding”, zei hij. “Als de natuur ons al toestaat enige, zéér bescheiden beheersing te realiseren, dan moet dat internationaal gebeuren. En alléén als de grootmachten óók meedoen, want anders is het effect van alle inspanningen en financiële offers te verwaarlozen klein. De balans tussen rendement en contraprestatie is hier zeer in het geding.”

Fasering

In Nederland hebben de door hem genoemde partijen nu naar zijn mening veel te weinig aandacht voor wat in de industrielanden elders in de wereld gebeurt. “Laten wij wel waar mogelijk verder gaan met verduurzaming”, zei hij. Volgens hem is dat wijs en levert het een financieel- en een milieurendement op. “Maar laten wij in vredesnaam onze energietransitie laten plaatsvinden in evenredigheid met wat in de rest van de wereld gebeurt en pas daarbij een beter verantwoorde tijdsfasering in.:

De politiek kijkt niet verder dan de volgende verkiezingen en laat daaron de oren hangen naar de klimaatlobby en heeft onvoldoende oog voor maatschappelijke onrust, zei Böggemann. “Bij het ontbreken van onvoldoende balans worden op deze manier door Den Haag de gele hesjes wel héél gemakkelijk klaar gelegd voor gebruik. Niet élk vraagstuk is polderbaar. En hoe komt het toch dat het woord kernenergie nog maar zelden wordt gehoord?”

‘Klimaat tafelen’

De vraag aan Den Haag is volgens hem met het eindeloos klimaattafelen te stoppen en alleen te luisteren naar échte, onafhankelijke wetenschappers. “En bedenk daarbij: regeringen worden bij verkiezingen afgerekend op hun daden, maar milieu-activisten blijven altijd buiten schot.”

Daarbij moet Amstelveen zich niet groter wanen dan het land en wat er internationaal gebeurt. “Denk niet dat je lokaal ten koste van veel wél het verschil kunt maken.” Burgers en niet-vervuilende bedrijven zullen de gemeente dankbaar zijn als zij de moed heeft nee te zeggen tegen de Bühne, vindt Böggemann.

Huisvesting

Hij sprak ook over de huisvesting van ondernemingen. “Er is nu al een accommodatie-tekort en gegeven de politieke voorkeur om op industrieterreinen te komen tot functiemenging van wonen en werken, zal rekening moeten worden gehouden met de gerechtvaardigde wensen van de ondernemers om door de gemeente voor hun verhuizing te worden gefaciliteerd of financieel te worden gecompenseerd. Heb daarbij vooral graag oog voor de belangen van ondernemers die aan het einde van hun huurperiode zitten en die moeten vrezen dat de eigenaren van de stenen minder interesse zullen hebben in het verlengen van de huurovereenkomsten.  En dús ligt het voor de hand dat ik graag oproep om de ontwikkeling van het bedrijventerrein Amstelveen-Zuid met alle beschikbare kracht voort te zetten.”

Economische groei

Voor Amstelveen zag hij een economische groei, die hoger is dan die in Amsterdam en de rest van het land. En de gemeente moet nu volgens hem eindelijk stappen nemen op het gebied van de citymarketing. “We praten er al jaren over, maar er wordt zo weinig werkelijk zichtbaar. En als je het niet meer wil, maak dat dan ook duidelijk en laat het niet zo lang boven de markt hangen.”

Stadshart

Ook voor de actualisering van het Stadshart zijn er plannen genoeg, maar er gebeurt volgens hem weinig, vond hij. “Bij de mooie vooruitzichten voor de stad  hoort ook dat de ambities op de gebieden van citymarketing en Stadshart nu eindelijk worden waargemaakt. Burgers, winkeliers en overig bedrijfsleven zien graag dat de contouren van het nieuwe Amstelveen nu echt zichtbaar worden gemaakt. En wat zij óók graag zien is dat de communicatie over de A9- en de OV-werkzaamheden maximaal bevorderd wordt. De gemeentelijke communicatie is de laatste jaren al met sprongen vooruit gegaan, maar zal de komende vijf jaar belangrijker zijn dan ooit nu wij voor grote infrastructurele inspanningen met bijbehorende, aanzienlijke ongemakken komen te staan.

Ondernemers moeten volgens hem meer arbeidsplekken aan 50+ers en stageplaatsen realiseren. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn vaak gemotiveerd tot op het bot en de financiële consequenties worden in tal van opzichten verzacht door allerlei subsidies en tegemoetkomingen van de overheid, zei hij.

FOTO’s: amstelveenweb.com

 

 

 

 

1 REACTIE

  1. Doordat oliebelangen een eeuw lang politiek, banken, bedrijfsleven en media hebben gedomineerd en verrijkt, zijn de schaduwkanten en alternatieven onderbelicht gebleven.

    Lucht, water, bodem en wereldzeeën waren economisch vrije goederen die men naar believen mocht verspillen en vervuilen. Dat de mens het klimaat kon beïnvloeden, was 50 jaar geleden al bekend, maar die waarschuwing werd weggewuifd.

    Daarvoor wordt ons nu de rekening gepresenteerd en die is inmiddels hoog opgelopen. Wie zijn rekeningen niet kan of wil betalen, gaat failliet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.