Nog net voor de mondelinge vragen van Actief voor Amstelveen, morgenavond in de gemeenteraad, hebben B&W kennelijk vandaag besloten de overeenkomst met projectontwikkelaar Zuiver Vastgoed over de Zwarte Kat ‘gedeeltelijk openbaar’ te maken. Wat wel en niet openbaar wordt blijft onduidelijk. Tot nog toe was dat contract zelfs voor raadsleden geheim, zou op een bijeenkomst met de bewoners wethouder Floor Gordon gezegd hebben.

De openbaarmaking van een deel van de overeenkomst heeft de instemming van de eigenaar van de gronden, zeggen B&W nu. Zuiver wilde op de plek van het voormalige café De Zwarte Kat drie villa’s bouwen, waarvoor de gemeente vergunning gaf. De Raad van State daar op verzoek van de bewoners van de gelijknamige buurtschap een streep door.

Misverstand

Het doel van de transparantie is volgens de gemeente ‘misverstanden tegen te gaan’. Volgens wethouder Gordon wordt bij een bouwplan dat niet past in het bestaande bestemmingsplan, dat de meerderheid van de gemeenteraad veranderde, altijd een overeenkomst met de grondeigenaar gesloten wegens het ‘kostenverhaal’. “Dat zijn we verplicht op grond van de wet, dus ook bij de Zwarte Kat”, zegt ze. Volgens haar kan de gemeente dan “kosten verhalen” en andere afspraken over de realisatie van het bouwplan. Het zou nu volgens de bewoners gaan om één van de drie villa’s, maar de projectontwikkelaar eist van de gemeente een boete overeenkomstig een clausule in de overeenkomst. Gordon is van plan met een gedeeltelijk geopenbaarde ‘anterieure’ overeenkomst aanstaande maandag (6 februari) te praten met de bewonerscommissie van buurtschap De Zwarte Kat.

Zij zegt overigens dat geenszins de mondelinge vragen van Becker, die hij niet stelde, door B&W zijn getorpedeerd, maar dat hij kennelijk een eerdere brief door dat college niet goed heeft gelezen. Volgens haar is er niets geheimzinnigs aan de plannen voor De Zwarte Kat, behoudens die de wet voorschrijft.

“Er is geen boeteclausule”, zegt zij, doelend op de ‘anterieure overeenkomst’ met de projectontwikkelaar. Maar daar staat wel in dat de gemeente een ‘inspanningsverplichting’ heeft. Het is normaal dat daaraan een kostenverhaal hangt als de plannen desondanks niet doorgaan. Maar hoe groot dat bedrag is, kan zij volgens haar op grond van wetgeving niet zeggen. “Maar verder doe ok er niet geheimzinnig over.”

Kostenverhaal

In de overeenkomst tot kostenverhaal staan afspraken over het beoogde bouwplan, de te doorlopen ruimtelijke procedure en afspraken over de (plan) kosten die de gemeente maakt en dient te verhalen op de grondeigenaar, zegt de gemeente. On het contract staat een inspanningsverplichting van de gemeente om medewerking te verlenen aan het voorgenomen bouwplan. Dat speelt nu voor de drie beoogde woningen, waarvan de bouw dus niet mag doorgaan. De geheimzinnigheid is volgens de gemeente tot nu toe geweest ter bescherming van de belangen van de betrokken partijen, i.c. de projectontwikkelaar. Die geheimhouding had dus betrekking op de hele overeenkomst ’tot het kostenverhaal’, geeft de gemeente nu toe. “De aankondiging van het aangaan ervan en een zakelijke beschrijving van afspraken op hoofdlijnen zijn wel zijn openbaar”, zegt zij nu. “De geheimhouding van de overeenkomst zelf wordt nu gedeeltelijk opgeheven, waarbij op grond van de uitzonderingsgronden uit de Woo (Wet Openbare Overheid) geheimhouding deels in stand blijft.”

Openheid

Er komst dus van de gemeente ook nu geen openheid over hoe hoog de boete is, te betalen uit gemeenschapsgeld, waarom Actief voor Amstelveen (AVA) morgen vraagt. “De Wet open overheid heeft tot doel de overheid transparanter te maken”, beseft de gemeente wel. “In het licht hiervan onderzoekt de gemeente hoe in de toekomst met volledige geheimhouding op te sluiten overeenkomsten wordt omgegaan. Gordon (D66) zegt nu transparantie belangrijk te vinden voor het vertrouwen en voor democratische controle. Eerder bleef alles geheim, ook voor raadsleden.

4 REACTIES

  1. De Dorpsraad Nes aan de Amstel hoopt oprecht dat nu echt alle kaarten op tafel liggen. Het had B&W gesierd als ze uitspraak van de RvS gerespecteerd had, hun verlies genomen hadden en aan de projectontwikkelaar duidelijk gemaakt had wie er de baas is in Amstelveen. Alleen het grote geld wil deze 3 te kapitale villa’s. Hopelijk kunnen we binnenkort met een schone lei beginnen. De ruimte is bijv. uitstekend geschikt voor kleinschalige horeca en Tiney Houses. De Bewonerscommissie De Zwarte Kat en de Dorpsraad Nes aan de Amstel denken graag positief mee om wel een passende invulling te realiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.