Hoe zelfs de groenste politici gevoelig zijn voor pluche bleek uit het Eneco-gedrag van een raadslid in Rotterdam. Toen de Amstelveense wethouder Herbert Raat, onder meer met een congres in de Maasstad, streed tegen de door bestuurder Visser (D66) daar geëntameerde verkoop van aandelen in de energiemaatschappij. Hij had daarmee het Rotterdamse GroenLinks raadslid Arno Bonte toen nog aan zijn zijde.

Maar ja, die is inmiddels wethouder geworden, wat een draai van 180 graden inhield. Dat lijkt hij wonderwel te kunnen combineren met zijn taak in B&W. Hij is onder meer verantwoordelijk voor energietransitie.

Terwijl zijn partijgenoten in de Amstelveense gemeenteraad

Arno Bonte

nog steeds tegen verkoop zijn, hoewel Raat wat dat betreft de handdoek in de ring gooide (omdat de gemeenten die niet verkopen een geen invloed meer hebben), verdedigt Bonte zelf nu blijkbaar de transactie. Als raadslid vond hij dat nog een slecht idee, die verkoop. ‘Wethouders zwicht niet voor het geld’, schreef hij in het AD. Want Eneco was volgens zijn fractie het duurzaamste energiebedrijf onder de grote producenten. In Amstelveen hangen, zoals bekend, GroenLinks en SP nog steeds dat standpunt aan. Zij stemden tevergeefs bij de jongste raadsvergadering tegen die verkoop van aandelen, waarvan nu nog 53 gemeenten de bezitters zijn. Maar ja, die horen ook niet tot de lokale coalitie.

Missie

In Rotterdam ligt dat kennelijk inmiddels anders, hoewel GroenLinks daar kort geleden nog schreef dat het afremmen van de klimaatverandering de grootste Nederlandse opgave is en door de transactie de duurzame missie van Eneco gevaar liep.

“De verkoop van de aandelen is kortzichtig; te veel gericht op snel cashen, zonder te kijken naar de lange termijn. Dat terwijl de gemeenten elk jaar tientallen miljoenen euro’s aan dividend ontvangen en dat nog vele jaren kunnen doen als zij aandeelhouder blijven”. aldus Bonte nog een paar maanden geleden, toen hij nog gewoon raadslid was.

Stoppen

“Het moet worden voorkomen dat een fossiele energiereus de aandelen opkoopt en Eneco dwingt te stoppen met het plaatsen van windmolens en zonnepanelen. De eerdere verkoop van Nuon en Essent aan buitenlandse producenten laat zien dat dit ten koste gaat van schone energie. Veel beter zou het zijn om, net als de wethouder van Amstelveen, niet te zwichten voor het snelle geld.” En: “Ook is Eneco een belangrijke werkgever, daarom is het ook van belang dat er bindende afspraken worden gemaakt over het behoud van Nederlandse banen.”

Slimmer

Met eventuele nieuwe eigenaren als het spaak zou lopen, zouden afspraken over duurzaamheid moeten worden gemaakt. “Maar nog veel slimmer is het om de aandelen te behouden en het jaarlijks uitgekeerde dividend ten goede te laten komen aan de verduurzaming van de lokale energievoorziening. Daarom vragen wij aan de wethouders van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht: verkoop de aandelen niet, zodat Eneco kan blijven doorgaan met investeringen in schone energie. Het zou eeuwig zonde zijn als Eneco in handen valt van bedrijven die de strijd tegen klimaatverandering niet belangrijk genoeg vinden en hun verdienmodel vooral op kolen en gas richten. En mocht toch besloten worden tot verkoop, ga dan niet voor de hoogste bieder maar voor de beste bieder die een duurzame missie garandeert.”

Muur

Bonte zit nu in het college dat de aandelen gewoon verkoopt. Er is dus in het nieuwe college geen groene invloed wat de aandelen Eneco betreft. Terwijl Rotterdam de grootste aandeelhouder is. Misschien is het wel goed dat GroenLinks niet, zoals de bedoeling was, in de coalitie is gekomen in Amstelveen. Want dan had de fractie hier dezelfde draai moeten maken als in Rotterdam aan de orde is. Nu kon de fractie blijven tegen stemmen. OK, het is stemmen tegen een muur, maar wel lekker groen. Principes zijn mooi natuurlijk, vooral in verkiezingstijd, maar zij moeten een pluche gaan kosten…

1 REACTIE

  1. Tja GL heeft nu goed laten zien dat zij veel heeft geleerd van haar concurrent ter linkerzijde PvdA . Pluche is belangrijker dan idealen, natuurlijk allemaal bedekt met de mantel der liefde van het nemen van verantwoordelijkheid.
    Het is te hopen voor GL dat deze houding geen gevolgen zal hebben voor het aantal van haar kiezers, anders zullen zij net zo eindigen als de PvdA , namelijk in het afvoerputje der democratie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.