Hoewel het volgens de fractie geenszins nodig is met die transactie haast te maken, wil GroenLinks bij de verkoop van de aandelen Eneco de gehele opbrengst (geschat op € 30 miljoen) besteden aan duurzaamheid. Fractievoorzitter Martin Kortekaas zei dat ook al in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen.

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali.

Op dit moment krijgt de gemeente jaarlijks ruim een miljoen euro dividend. Zij heeft er voor gestreden de aandelen in handen van 53 gemeenten te houden, maar de grootste houders ervan, zoals Rotterdam, willen verkopen. Omdat hooguit nog maar 8 á 9 procent overblijft, waarvan Amstelveen waarschijnlijk de grootste aandeelhouder is, waardoor onvoldoende invloed op een energiebedrijf kan worden uitgeoefend, gooit de gemeente de handdoek in de ring. B&W stellen voor dan maar te verkopen.

Bestemming

Maar zij hebben een ander voorstel voor de bestemming van het geld dan GroenLinks, die zowel het jaarlijkse dividend als – bij verkoop – de eenmalige opbrengst van de aandelen in zijn geheel bestemmen voor de overstap op duurzame energiebronnen. De gemeenteraad beslist op 26 september over de eventuele verkoop.

Niet verkopen

Een jaar geleden stemde de gemeenteraad unaniem voor behoud van de aandelen, omdat Eneco als energiemaatschappij een duurzaam beleid voerde en behoud pakte ook financieel beter uit. “GroenLinks Amstelveen houdt vast aan de eerder gekozen lijn: Eneco voorlopig niet verkopen. Het jaarlijkse dividend willen we vanaf nu geheel extra besteden aan het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed,” zegt Kortekaas. Op dit moment gaat dankzij het dividend jaarlijks vier miljoen naar het fonds ‘sparen vooraf’ ten behoeve van grote projecten in de toekomst. Bij verlies van dividend zou dat drie miljoen worden. Kortekaas vindt dat het daar sowieso heen moet, omdat in zijn visie de ene miljoen naar verduurzaming gaat.

Energietransitie

Kortekaas ziet overigens financieel geen reden om de aandelen nu te verkopen. “Pas eventueel verkopen als de opbrengst ervan nodig is voor de energietransitie, bijvoorbeeld als je meer geld nodig hebt om het gemeentelijk vastgoed nu zo snel mogelijk van het gas af te halen”, zegt hij.

Overstap

Voor de energietransitie en verduurzaming van de Amstelveense economie is de komende 30 jaar heel veel geld nodig, weet hij. “Door het reserveren van de Eneco gelden hiervoor kan Amstelveen meer zekerheid bieden dat de doelstellingen op dit gebied gehaald gaan worden.” GroenLinks gaat er in de komende raadsvergadering voor pleiten het Eneco-geld – verkoop van de aandelen of niet – in zijn geheel te bestemmen voor de overstap op duurzame energiebronnen.

1 REACTIE

  1. Niets is duurzamer dan een goede directe ov-verbinding tussen Almere en Schiphol (waarvoor nu nog de A9 ten onrechte verbreed wordt). En natuurlijk een tunnel..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.