Volgens locoburgemeester Herbert Raat is het een der grootste rampen die Amstelveen heeft getroffen. Hij doelde op de uitslaande brand in de St. Urbanuskerk in Bovenkerk, het pas gerestaureerde Rijksmonument. Omstreeks half twaalf ’s avonds werd het sein ‘brand meester’ gegeven, maar toen was de kerk goeddeels verwoest. In elk geval is de toren, voor zover nu bekend, gespaard gebleven. Foto: J. Koudijs.

Eenheden uit Amstelveen en omliggende plaatsen hebben het vuur bestreden en omwonenden werden verplicht te evacueren. Omstreeks twaalf uur waren de meesten weer terug, op bewoners van twee aan de kerk grenzende huizen na. De brandweer had aanvankelijk moeite met het vinden van waterpunten om zijn werk te doen en had last van onderdruk op het bluswater, waardoor het vuur langer dan gewenst om zich heen kon grijpen. Dat bericht is althans op sociale media te vinden en niet door de brandweer zelf bevestigd.

Geschokt

Heel Bovenkerk is geschokt door de schade aan het beeldbepalende kerkgebouw, waarvan onlangs het 130 jarige bestaan werd gevierd en destijds werd ontworpen door architect Pierre Cuypers, die in Amsterdam ook de geestelijke vader van o.a. het Centraal Station was. Onlangs sprak nazaat van hem in de kerk, bij het verschijnen van een boek over het bouwwerk.

Verloren

Een groot deel van de kerk, waaronder de zogenoemde kleine toren, moet als volledig verloren worden beschouwd. De parochie, waarin inmiddels ook die rond de verkochte Heilige Geestparochie aan de Lindenlaan werd opgenomen, is in zak en as. Samen met het college van B&W voerde het kerkbestuur zaterdagavond overleg op het raadhuis.

Zwart

Rond de brandende Urbanus zag het tijdens de brand zwart van de mensen en sommigen konden hun tranen niet bedwingen. Over de oorzaak van het vuur is op dit moment nog niets bekend. Vermoedelijk is kortsluiting ontstaan.

Voor parochianen die naar hun Urbanus waren gekomen, is in het Noorddamcentrum aan de overzijde een soort crisiscentrum ingericht. Daar wordt zondagmorgen om 10.30 uur ook een door pastoor Jan Adolfs geleide dienst gehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.