Inwoner Gerard Visser zegt in een brief aan fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven van D66 in het lokale tv-programma ‘1 Amstelveen’ onjuistheden over Stedin heeft gezegd. De uitzending ging over openbaarheid van de politiek en Van der Steenhoven, wiens partij in de coalitie zit, verweet de oppositie dat die over procedures en niet over de inhoud praat.

Namens de oppositie waren Martin Kortekaas (GroenLinks) en Ruud Kootker (Burgerbelangen Amstelveen) in de uitzending met overigens diametraal tegenover de coalitie staande standpunten.

Verwijt

Hun verwijt is dat de coalitie teveel met B&W achter gesloten deuren praat en te weinig politiek in de openbaarheid bedrijft. Sprekend over de inhoud noemde Van der Steenhoven de maatschappij Stedin, die verhoging van miljoenen van het aandelenpakket van Amstelveen heeft gevraagd. Dat zou volgens de D66-fractieleider tot een beter elektriciteitsnet voeren, maar Visser schrijft hem dat Stedin hier alleen voor gas zorgt en elektriciteit is toevertrouwd aan Liander.

Reactie graag

Letterlijk schrijft Gerard Visser het volgende:

“U stelt wel heel bijzondere feitelijk onjuiste zaken in de uitzending bij RTV Amstelveen waarbij u stelde het over de inhoud te willen hebben.  Het gaat over Stedin. Bij 9 hoop ik dat u inhoudelijk kan reageren. Bij 1 t/m 6 en met name ook bij 7 wordt u ook duidelijk waarom. Uw antwoord in alle transparantie wordt op prijs gesteld, vandaar dat ik twee journalisten cc en de mede aanwezige oppositieleden van de uitzending.

Ik citeer u lettterlijk uit de uitzending die via https://rtva.nl/2021/05/1amstelveen-over-de-politieke-macht-en-tegenmacht-in-amstelveen/ te vinden is:

‘Als u het samen met ons het over de inhoud wil gaan hebben. Bijvoorbeeld hoe kan Stedin – iets waar we echt een belangrijk energienetwerk waar we we straks met al die warmtepompen en electrische auto’s ontzettend van belang is in Amstelveen” en “laten we het hebben hoe we kunnen samenwerken met Stedin over hoe we een beter electriciteitsnetwerk in Amstelveen te hebben.’

1) U stelt dat Stedin in Amstelveen een beter electriciteitsnetwerk kan bieden. Dat is onjuist. Het gaat hier alleen om een SOLIDARITEITSvoorstel ten behoeve van de electriciteitsnetten in Den Haag, Rotterdam, Dordrecht e.d. waar Stedin electriciteitsnetten heeft.
2) In Amstelveen is Stedin ALLEEN verantwoordelijk voor de GASaansluitingen
3) Voor zover men al belang hecht aan het uitfaseren van GAS. is het LIANDER (van ALLIANDER) die de electranetten beheert en exploiteert in Amstelveen.
3) Amstelveen heeft 0,0 aandelen van Alliander (en dus ook Liander) dat van o.a. de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland etc is.
https://www.alliander.com/nl/over-alliander/corporate-governance/aandeelhouders/
5) Alliander heeft ook een helder verhaal over energietransitie en ook in Amstelveen speelt Liander daar op in door o.a. de energienetten te upgraden
6) door de geschiedenis is Stedin dus de beheerder van de gasnetten in Amstelveen en Liander van de electriciteitsnetten.
7) Dit schrijft B&W in het collegevoorstel:

Stedin heeft een levergebied in 91 gemeenten en ongeveer 2,2 miljoen klanten. Stedin is de leverancier van gas in Amstelveen. Liander levert elektriciteit in Amstelveen. Voor netwerkbedrijven geldt dat de aandelen in handen moeten blijven van de overheid en niet verkocht mogen worden. Voor het realiseren van de energietransitie is het essentieel dat het netwerk toereikend is. En ofschoon niet gegarandeerd kan worden dat Stedin het bedrag dat Amstelveen stort ook 100% investeert in Amstelveen kan vanuit die (SOLIDARITEITS)GEDACHTE gedachte worden besloten toch te investeren.

8) In Amstelveen is het aldus vooral LIANDER die de energietransitie vormgeeft.

9) Aannemende dat de heer Van der Steenhoven raadsvoorstellen leest en voor hij uitspraken doet, weet waar hij het over heeft, misschien kan de heer Van der Steenhoven uitleggen wat hij bedoelt met het samenwerken met Stedin voor een beter electriciteitsnetwerk in Amstelveen terwijl Stedin GEEN electriciteitsnet heeft en daar ook niet verantwoordelijk voor is. Ik ben benieuwd naar zijn reactie, groet, Gerard Visser.”

2 REACTIES

  1. Het doel van de aandelenuitgifte is versterking van het eigen vermogen zo valt te lezen in de investeringsovereenkomst. En voor zover valt op te maken uit het totale informatiepakket dat 347 pagina’s beslaat, wordt nergens vermeld dat er geïnvesteerd gaat worden in Amstelveen. Dan kun je inderdaad beweren dat het niet gegarandeerd wordt. Sterker nog: helemaal niet.

    Daarom staat de volgende zin ook in het collegevoorstel:

    “De bijdrage van Amstelveen ter versterking van het kapitaal kan door Stedin gebruikt worden om in andere gemeenten te investeren. In dat geval heeft Amstelveen alleen voordeel uit de investering via het rendement op de cumulatief preferente aandelen.”

    Kortom, we moeten het hebben van het rendement. (5 jaar lang 3 % en daarna afhankelijk van de marktrente tot minimaal 1 % > dus 1 %). En dat om redenen van solidariteit. Wees dan solidair met je inwoners en geef elk huishouden gratis zonnepanelen. Dán heb je pas rendement..

    • Tja volgens Floor Gordon heb je die dingen in 10 jaar terug verdiend. Daar moet dus toch wel een ėėn of andere voordelige constructie voor zowel de gemeente als de bewoners op te verzinnen zijn, die meer opbrengt dan dit. Of zie ik dat verkeerd?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.