Er worden door de gemeente te weinig professionele tolken ingezet bij de afhandeling van bijvoorbeeld uitkeringen voor statushouders en andere buitenlandse cliënten. Dat vindt de SP in de gemeenteraad. De partij heeft en schriftelijke vragen over aan B&W gesteld.

Bij gezinnen die volgens de Participatiewet zijn aangewezen op een uitkering en te maken krijgen met gemeentelijke klantmanagers en werkmakelaars, doet zich vaak een wederzijds communicatieprobleem voor.

Communicatie

Dat bleek volgens de partij uit meldingen bij de SP-hulpdienst. “Als mensen de taal nog onvoldoende beheersen is de inzet van een professionele tolk daarom van het grootste belang om te voorkomen dat er miscommunicatie ontstaat”, zegt de fractie.

Volgens haar is in Amstelveen vaak van tolken geen sprake, waardoor cliënten van de afdeling Werk en Inkomen onvoldoende begrijpen wat er wordt gecommuniceerd. Zij voegt er aan toe dat ook ter ondertekening aan hen voorgelegde stukken vaak niet zijn vertaald door een tolk. Omdat cliënten dan de inhoud niet begrijpen kunnen zij in de problemen komen, bijvoorbeeld doordat zij niet weten wat zij wel of niet moeten melden aan hun klantmanager, zegt de fractie.

Jonge kinderen als tolk

Volgens raadslid Marina Casadei worden veelal bij de gemeente gesprekken gevoerd met anderstaligen zonder tolk of met een bekende van de cliënt. Maar die kennen vaak zélf de Nederlandse taal nog onvoldoende. “Wat voor ons werkelijk de druppel is die de emmer doet overlopen is dat met regelmaat jonge kinderen in de basisschoolleeftijd worden ingezet om te tolken voor hun ouders”, verzucht Casadei.  “En dan gaat het over de financiële situatie van het gezin, de mogelijkheden van de ouders om wel of niet te werken en andere zaken waar kinderen zich niet mee bezig horen te houden.”

Misbruik

Met dergelijk  misbruik van jonge kinderen moet de gemeente onmiddellijk stoppen, vindt zij. “Het gaat er bij ons niet in dat dit een van de werkinstructies is voor de afdeling Werk en Inkomen. Ook het Werkplein AA moet beter weten.”

Zij wijst er op dat kinderen van statushouders met hun ouders uit oorlogsgebieden komen en genoeg traumatische ervaringen. Die moeten in Nederland onbezorgd naar school kunnen gaan en kind kunnen zijn, vindt ze. “Dat ze worden belast met zaken als de financiële situatie van hun ouders is beschadigend en druist in tegen de rechten van het kind. Het lijkt de SP verstandig dat ook de kinderombudsman zich over deze schendingen van het Kinderrechten verdrag uitspreekt.”

Casadei vraagt B&W van welke professionele tolkenorganisatie de gemeente gebruik maakt als er telefonische tolken nodig zijn bij gesprekken met anderstaligen en wat de werkinstructie aan klantmanagers van de afdeling werk en inkomen c.q. de werkmakelaars van het Werkplein op dat gebied is.

Kosten

Ook wil zij weten of er een budget is vastgesteld voor de inzet van deze tolken en hoe hoog dat dan is. “Wat zijn de kosten geweest voor de inzet van tolken in de jaren 2018, 2019, 2020 en het eerste kwartaal van 2021?” is een andere vraag en of het beschikbare budget is overschreden.

“Is het de wethouder bekend dat met enige regelmaat het verzoek om inzet van een professionele tolk wordt geweigerd?”, vraagt zij ook. En om welke redenen – bijvoorbeeld omdat er geen geld voor is – dat dan kan.

4 REACTIES

  1. Belachelijke situatie. Dit soort zaken gebeurde in de grote steden 30 jaar geleden. Amstelveen is toch niet een soort dorp waar eens in de 10 jaar een vreemdeling in het wild wordt waargenomen. Als dit klopt is men wel zeer onprofessioneel bezig. Ook zeer onprofessioneel van de gemeente, want zo houd je je ambtenaren natuurlijk wel bezig en trekt de cliënt als onderliggende partij zoals gewoonlijk weer aan het kortste eind. Beide partijen hebben er belang bij dat het vlug en vlot wordt afgehandeld en beide partijen hebben belang bij duidelijkheid. Dat heeft niets met pamperen te maken zoals misschien sommigen zullen beweren.

  2. Ook hieraan kan je zien hoe noodzakelijk het is dat niet alleen de neoliberale visie op de maatschappij prevaleert. Met de VVD aan het bewind komen te veel mensen in de knel. Neoliberalen zijn alleen geïnteresseerd in mensen zolang die geld opleveren.

    • In dit geval gaan de kosten voor de baten uit. Het scheelt gewoon veel ambtelijke rompslomp en tijd en dus kosten. De ambtenaar weet wat voor problemen er eventueel zijn en de cliënt weet wat zijn rechten en plichten zijn. Mochten deze mensen geen tolk krijgen dan is dat gewoon dom/inefficiënt beleid . Tenslotte heeft de gemeente er ook belang bij dat deze mensen goed inburgeren en zich op hun plaats voelen met werk wat bij hun zo veel mogelijk past. Dus niet een suikerpatiënt zwaar lichamelijk werk laten doen of een WO-geschoolde vakken laten vullen. Dan kunnen we in de toekomst veel profijt van deze mensen hebben, maar zover kan men blijkbaar niet denken bij de lokale neoliberalen. Allemaal korte-termijn visie.

  3. Alles wat neoliberalen doen, is gericht op de korte termijn. Kosten, schadelijke effecten en kostbare consequenties op lange termijn, spelen geen rol in hun overwegingen en berekeningen. Vandaar hun geringe belangstelling voor duurzaamheid en grondstoffenschaarste en hun ontkenning van de energie-, milieu- en klimaatcrisis.

    Immigranten en expats zijn welkom voorzover en zolang zij geld opbrengen, als goedkope arbeidskrachten en loondrukkers of als dragers van waardevolle kennis. Als en zodra zij geld kosten, moeten zij wegblijven of oprotten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.