Op woensdag 24 april (20.00 uur) is Rob Oudkerk, die ooit in Amstelveen hielp bij de introductie het sociale domein, toen Den Haag dat – zonder voldoende budget – over de schutting van de gemeenten had gekieperd, te gast bij Boekhandel Blankevoort aan  de Rembrandtweg. Aanleiding is zijn boek Virrie’s kinderen. Aanmelden:  boekhandelblankevoort@planet.nl of 020 6455694.

Het boek bevat herinneringen van zijn moeder Oudkerks moeder Virrie van Tijn, die als verpleegster in de oorlogsjaren tientallen Joodse kinderen hielp te redden van deportatie naar de concentratiekampen.

Joodse raad

Zij was een dochter van David Cohen, een van de twee voorzitters van de Joodse Raad, waarover op dit moment wekelijks een documentaire op tv wordt gebracht door de EO. Oudkerk heeft achteraf moeite men de raad, die door de Duitse bezetters gedwongen werd lijsten aan te leggen van later vergaste Joden in concentratiekampen. De relatie met de vader van Virrie heeft altijd in het licht gestaan van hun oorlogservaringen en van de vijfduizend kinderen die zij niet heeft kunnen redden.

Herinneringen

In dit boekje staan authentieke herinneringen van Virrie aan haar familie en de oorlog, van ver voor de oorlog en daarna, opgeschreven in een schrift met veel foto’s, dat zij vlak voor haar dood in 2008 aan haar zoon Rob Oudkerk gaf. Hij zat veel jaren soms nachtenlang bij zijn moeder, die met haar handen voor haar ogen haar verschrikkingen met hem deelde. Oudkerk interviewde ook vijf van de door haar geredde kinderen, om het beeld over de oorlog en het naoorlogse leven in zo breed mogelijke zin te schetsen. Deze interviews zijn in ‘Vissie’s kinderen’  opgenomen.

De schrijver (1955) is een voormalig politicus. Hij was lid van de Tweede Kamer en wethouder in de gemeente Amsterdam namens de PvdA, huisarts en actief politiek commentator. Ook was hij geruime tijd als lector verbonden aan de Haagse Hogeschool.

De inloop voor de bijeenkomst is om 19.30 uur en aansluitend is er gelegenheid om met Rob Oudkerk in gesprek te gaan en zal er wordt gesigneerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.