Dat illegale asielzoekers van de rechter mogen blijven, vindt staatssecretaris Eric van der Burg volledig onzin. ”Het is alsof je ergens 70 kilometer mag rijden, maar ook met 150 geen boete krijgt”,  zei hij in het politieke café dat de VVD woensdag hield in Paardenburg. Zo denken ook alle vier nu formerende partijen er over, zei hij. Van der Burg was daarvoor al bij een asielzoekerscentrum in Duivendrecht geweest met VVD-wethouder van Ouder-Amstel Victor Frequin, tot voor kort raadslid van Amstelveen.

Over zijn Spreidingswet bestaan in VVD-kringen verschillende gedachten. Op het congres was 77% het ermee eens, maar in de Tweede Kamer stemde de VVD-fractie tegen en in de Eerste voor. Ook tijdens het politieke café waren er voor- en tegenstanders.

Beperking instroom

Overigens is Van der Burg, net als de  nu formerende vier partijen, een voorstander van beperking van  de instroom van asielzoekers.  Het gaat hem, zei hij, over degenen die hier al zijn en die men niet, zoals vorig jaar, in het Ter Appels gras kan laten slapen. “Als er mensen in Nederland komen, moeten wij die wel een behoorlijke opvang bieden”, vond hij. Vijfentachtig procent van allen die zich melden, mag hier blijven, wat veel meer is dan het Europese gemiddelde dat rond de vijftig procent ligt. En er komen, tot zijn kennelijke schrik, steeds meer asielzoekers naar Nederland. Het kabinet blijk rekende op 78.000 mensen, maar volgens Van der Burg zijn er nu al 35.000 gekomen en dat is meer dan werd verwacht. Het Rijk rekent op 40% meer asielzoekers.

Oekraïners

De Oekraïense vluchtelingen, die hier mogen werken en dat ook massaal doen, nemen in het vluchtelingenbestand een heel aparte plaats in, zei ook Van der Burg. Voor opvang van 360 mensen uit die doelgroep kreeg Amstelveen overigens vorig jaar € 14 miljoen van het Rijk, waarvan volgens de Telegraaf € 1,1 miljoen overbleef. De gemeente hoeft dat bedrag niet terug te betalen, net als andere gemeenten. “Zonder Oekraïners hadden wij het gered”, zei hij.

Marokko

Er zijn overigens wel verschillen in landen, waarvan vluchtelingen asiel aanvragen, gaf Van der Burg toe. Marokkanen, bijvoorbeeld. Er is nu een heen werkbare afspraak met Marokko, maar het Nederlandse systeem werkt volgens hem niet. “Het ligt niet aan Marokko, maar aan ons systeem.” Er is nu eenmaal een verschil tussen mensen die op hun geloof, geaardheid of politieke opvattingen gevlucht zijn en de rest van de vluchtelingen, zei hij verder. Tot de laatsten behoren naar zijn mening Syriërs en Turken, die naar zijn smaak terug kunnen. En er komen ook mensen uit andere landen, die de Oekraïense nationaliteit hebben, maar het in Nederland met zijn vele voorzieningen beter vinden, bleek uit zijn toespraak. Syriërs zijn bijna allemaal economische vluchtelingen en Turken zitten in de Top 5 van de opvang in Nederland, zei hij. “Op het gebied van asiel doet Duitsland het niet slecht”, vond hij. Daar komen veel minder asielzoekers binnen dan in Nederland. Het Dublin-verdrag, dat zegt dat men in eerste land waar men aankomt asiel moet aanvragen, werkt volgens hem in de praktijk niet. Iedereen reist door naar Nederland. “Wij zijn barmhartiger”, zei Van der Burg.

Gezinshereniging

Ook wat de gezinshereniging betreft, heeft Nederland een soepeler beleid, wat overigens tot tweespalt leidde in het huidige demissionaire kabinet tussen ChristenUnie en D66 enerzijds en VVD en CDA aan de andere kant. Intussen zijn er betere afspraken nodig met o.a. Frankrijk en Spanje, vindt de staatssecretaris. Er komen volgens hem maar relatief weinig Spaans- en Franstaligen naar Nederland. Overigens onderbrak hij zijn toespraak omdat hij een door hem als dringend beoordeeld telefoontje van Mark Rutte kreeg, waarop voorzitter André van der Sterre voorstelde te pauzeren. “Als het nieuwe kabinet het niet twee jaar volhoudt, wordt heel het asielvraagstuk controversieel” zei Van der Burg, die overigens tegen het voorkeurbeleid voor statushouders is. En voor de ‘scheepsladingen’ vol asielzoekers die hier komen, vind hij dat die moeten werken, wat nu niet het geval is. Zij kunnen volgens hem best werken in banen voor laag geschoold werk.

Foto (vlnr): VVD-voorzitter Van der Sterre, staatssecretaris Van der Burg, gespreksleider Meindert Schut en VVD-wethouder Victor Frequin van Ouder-Amstel

5 REACTIES

 1. Ik ben ook benieuwd wie van de aanwezigen nog nooit een pakketje heeft ontvangen. De orderpickers en bezorgers zijn vaak statushouders. Je vindt ze ook heel veel in de lagere horeca en catering. ( soms nog gedeeltelijk zwart of illegaal) ,over de tuinbouw en de verwerkingsindustrie zullen we het maar niet hebben. Maw ze zijn dus degelijk wel belangrijk.
  Volgens de “vluchtelingdeskundige” Van der Burg kunnen vele Turken en Syriërs wel terug en is de gezinshereniging te ruim. Nu is het in dat soort landen helemaal niet raar dat de overheid juist de familie van hun onwelgevallige personen aanpakt om ze daarmee te chanteren. Dat weet Van der Burg ook heel goed. Die vlieger van wij zijn barmhartiger gaat dus gewoon niet op. Je kunt beter zeggen dat men in die andere landen nog meer xenofoob is. Iedereen weet tenslotte hoe in het Oostblok gekleurde mensen behandeld worden of mensen met een ander geloof. ( zelfs na WO2 zijn er in Polen nog kleine pogroms geweest) Dit alles weet Van der Burg ook wel, maar het “bekt” lekker naar het naïeve gedeelte van zijn achterban. Overigens hebben deze standpunten niets met liberalisme te maken, maar getuigen ze eerder van een oerconservatief bekrompen nationalisme waarmee je je anno 2024 in je eigen voet schiet.

  Wel orgineel dat hij juist net in het bijzijn van zijn achterban een telefoontje van Rutte kreeg. Hij is blijkbaar zo belangrijk dat hij door de demissionaire pm en toekomstige chef van de NATO geraadpleegd moet worden.

  Ik wil heus niet zeggen dat er geen probleem is betreffende statushouders en dat er helemaal niets hoeft te veranderen. ( ik zou zeggen laat ze meteen net zoals die Oekraïners voltijds werken bijvoorbeeld, dan leer je de taal ook het snelste)

 2. Orderpickers, bezorgers, medewerkers in de lagere horeca en catering, tuinbouw en vleesverwerkingsindustrie zijn ‘belangrijk’ omdat VVD-stemmende werkgevers graag zo min mogelijk salaris betalen om een zo groot mogelijke winst in hun zakken te kunnen steken.

  De (te) grote immigratie is het resultaat van een ééntweetje tussen neoliberalen en socialen. De eersten wilden lekker onderbetaalde loondrukkers en de tweeden gaven aan hen dezelfde sociale rechten als aan normaalbetaalde Nederlanders met een vaste baan.

  Zodra ’tijdelijke’ arbeiders ziek, oud, moe of slim werden, betaalde de maatschappij voor hun levensonderhoud. Zodoende bleven zij hier en gingen niet terug naar hun thuisland zoals vroeger de Spaanse en Italiaanse gastarbeiders.

  Dat zou allemaal prima zijn, als de maatschappelijk noodzakelijke integratie van de nieuwkomers daadkrachtig en effectief was bevorderd. Nederland dreigt nu echter een etnisch, religieus en cultureel gesegregeerd land te worden, en die is per definitie instabiel.

  • 😂😂😂7% van hier wonende mensen zijn moslim. Immigranten staan en stonden al 500 jaar lang onder aan de maatschappelijke ladder. We hebben altijd een vloeiende bevolking gehad. In de Gouden Eeuw lag dat zelfs op een 1/3. Daar is ons land de meeste tijd juist zo rijk van geworden. Trouwens er is , denk ik geen Nederlander te vinden dat als hij 200 jaar teruggaat geen buitenlanders in zijn stamboom zijn te vinden. Afijn , u weet dit beter dan ik.

 3. Nederland heeft altijd een ‘vloeiende’ bevolking gehad, zoals jij dat noemt, en is daar wel gevaren. Het gaat om de mate waarin de mensen in een land bereid en in staat zijn om met elkaar een stabiele en goed functionerende maatschappij te vormen en in stand te houden. Vormt het land een samenhangend geheel of is het los zand dat op ieder moment uit elkaar kan vallen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.