Met die van het laatste deel van het fietspad naar Amsterdam, ter hoogte van de Sportlaan, werd maandagmorgen de fietsroute naar Amsterdam langs de Beneluxbaan geopend. “Een miezerige maandag”, zei verkeerswethouder Rob Ellermeijer. Behalve respect voor de snelle realisatie van de gehele Amstelveenlijn en de ombouw van de Beneluxbaan, compleet met kunstwerken, gaf hij wel toe dat vooral fietsers het tijdens de werkzaamheden aan de weg zwaar moesten ontgelden.

Gemeente-medewerker Udo van Huis deelt bananen uit.

Daarop had ook een naar haar werk fietsende dame om half acht, een half uur voor de officiële opening, al gewezen. “Ik ga over een jaar met pensioen, maar ben blij in elk geval het laatste jaar nog de en weer de kortste fietsroute te kunnen nemen”, zei ze. Zij en andere passerende fietsers kregen onder het motto ‘Gaan met die banaan’ overigens van gemeentemedewerkers bananen.

Fietskilometers

Ellermeijer sprak over een megaproject dat samen met de Vervoerregio was uitgevoerd. Tot tevredenheid van de gemeente maar ook van bewonderende omwonenden, die de overlast (er werd dag en nacht gewerkt) voor lief hadden genomen. “Het is allemaal wel héél goed gegaan, maar de fietsers hebben het zwaar gehad. Men zou kunnen zeggen dat het goed is meer te bewegen, maar er zijn wel erg veel extra fietskilometers gevraagd. Maar nu beschikken fietsers weer over de kortste route. Het is een feestelijk moment waar fietsers en ik blij van worden.”

Fietshoofdstad

Ook het hoofd infrastructuur Alex Colthoff van de Vervoersregio toonde zich ingenomen. “Dit is niet alleen een project voor het openbaar vervoer, maar ook de fietspaden zijn tegelijk verbeterd. Amstelveen is eigenlijk de fietshoofdstad van de regio”, zei hij. Het samengaan van de aanleg van een trambaan en een fietspad is volgens hem een unieke combinatie. “Dit smaakt naar meer en wij willen zo ook de lijn naar Uithoorn graag uitvoeren.” Hij wenste de werkers succes met wat hij de laatste loodjes van de Amstelveenlijn noemde.

Vernieuwingen

Naast de nieuwe fietspaden bij de drie rotondes is bij het viaduct Ouderkerkerlaan een fietstunnel gekomen. En bij de Keerpuntweg is een volledig nieuw fietspad aangelegd. Op sommige plekken zal de gemeente aan bestaande  fietspaden die niet zijn aangepast nog onderhoud uitvoeren. Ook zal langs de Beneluxbaan en de fietspaden de groene beplanting weer worden teruggebracht.

Veiligheid

Na oplevering van de rotondes, de door de gemeente uitgevoerde verkeersschouw samen met de Fietsersbond en binnengekomen meldingen over de veiligheid op de nieuwe rotondes is gebleken dat de veiligheid voor de fietsers verder verbeterd moet worden. De gemeente heeft ook maatregelen in voorbereiding om de fietspaden op de rotondes eenrichtingsverkeer te maken. Zij wil de fietsveiligheid op de rotondes te verbeteren, zegt ze.

Foto boven: Ellermeijer (tweede van links) en Colthoff openen samen het fietspad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.