Zorgen maakt PvdA-raadslid Arnout van den Bosch zich wel over de vier hoogbouwkolossen die op de plek van o.a. Mitsubishi aan de Bovenkerkerweg schijnen te verrijzen. Er komen volgens de plannen 250 huur- en koopflats (respectievelijk 60 en 40 procent), waar nu nog diverse kantoorgebouwen staan. Omwonenden protesteren daartegen en hebben hem benaderd.

Hij deelt wel hun zorgen, maar zijn partij hoort bij de coalitie, waarvan de twee grootste partijen (VVD en D66) misschien vóór stemmen. Dan komt hij knel te zitten. Op dit moment wil hij niet meer kwijt dan dat de rondleiding die hij van de actievoerders kreeg hem “enorm helpen bij het voorbereiden van de behandeling van het plan in de gemeenteraad.”

Betaalbaar

Dat kan pas als er een zogenaamde startnotitie op tafel ligt. “Op dit moment zitten we nog heel vroeg in het proces. Het plan bestaat uit niet meer dan een paar strepen”, zegt Van den Bosch. In de gemeenteraad pleit hij geregeld voor ‘betaalbare woningen’, maar de oppositie vraagt zich af wat de PvdA dan betaalbaar vindt. Er worden peperdure woningen gebouwd met slechts één of twee slaapkamers.

Teleurstellen

Zoals bij vrijwel alle bouwprojecten die de laatste tijd aan de gemeenteraad worden voorgelegd, stak tegen de plannen aan de Bovenkerkerweg storm op in de buurt. “Het is wéér een project dat mensen zal teleurstellen”, weet Van den Bosch vooraf. Het is nu eenmaal gedaan met de aanleg van nieuwe wijken op weilanden voor Amstelveen, dus grijpt verdichting om zich heen. Want er bestaat óók woningnood, beseft het raadslid. En ook woningzoekenden zijn teleurgesteld als niet voldoende wordt gebouwd, voegt hij er aan toe.

Verdichting

Maar de verdichting lijkt in toenemende mate de ruimte en rustiek te duperen die ooit het karakter van Amstelveen, de ‘stad in het groen’, bepaalden. Er moet balans tussen die twee zijn, vindt Van den Bosch. Maar bij tegenstanders van de vele bouwprojecten betwijfelen of die nog wel mogelijk is.

Die twijfel manifesteert zich blijkbaar ook wat betreft het plan voor de Bovenkerkerweg 2 tot 8. “Hoewel dat een bijdrage zou leveren aan het verminderen van de woningnood, zijn omwonenden bezorgd”, meldt Van den Bosch in een persbericht.  “Er is de laatste tijd veel te doen over bouwprojecten in Amstelveen. Ontwikkelaars lanceren, in samenspraak met de gemeente, het ene bouwplan na het andere. Meer woningbouw is hard nodig, want het tekort aan betaalbare woningen is groot. Dat gaat in Amstelveen bijna altijd om bouwplannen binnen de bebouwde kom.”

Newa

Hij constateert dat Schiphol en waardevolle natuurgebieden om Amstelveen maken dat bouw daarbuiten niet kan. Maar bouwen binnen de stad betekent dat er altijd omwonenden zijn waar rekening mee gehouden moet worden, zegt Van den Bosch. “Woningbouw is hard nodig, maar niemand zit te wachten op een flatgebouw tegenover zijn huis. Er moet dus steeds gezocht worden naar de beste balans tussen woningbouw en woongenot voor omwonenden. Soms betekent het dat de ontwikkelaar terug gestuurd wordt naar de tekentafel, zoals recent bij project Newa in Groenlaan gebeurd is.”

Overigens gebeurde dat laatste pas nadat ook in die buurt een storm van protest was ontstaan en ook die actie nog voortduurt.

Voorzieningen

Aan  de Bovenkerkenweg willen de eigenaren Maarsengroep en Zadelhoff Vastgoed van de kantoorgebouwen die nu laten vervangen door vier hoogbouwcomplexen met appartementen, in zes tot en met veertien bouwlagen. Niet alleen zijn de appartementengebouwen erg groot, het zet ook druk op de omgeving, geeft Van den Bosch toe. Omwonenden vinden dat de voorzieningen in hun wijk ontoereikend zijn en verwachten parkeeroverlast. Ook zijn ze bang dat de groene rand van hun wijk aangetast wordt.

Serieus

Het PvdA-raadslid zegt het goed te vinden dat buurtbewoners zich laten horen. “We moeten hun zorgen serieus nemen, want de leefbaarheid van de wijk staat voorop.” Over de plannen zijn nog weinig details bekend, wil hij ook wel graag kwijt.  “De PvdA wil dat er goed gekeken wordt naar de punten die de buurt aandraagt en dat de plannen waar nodig worden aangepast. Woningbouw is belangrijk, maar niet tegen iedere prijs. Het moet wel passen in de wijk. Als het daarvoor nodig is dat het aantal woningen wat kleiner wordt, dan moet dat maar.”

Coalitie

Maar hij lijkt er binnen de coalitie geen breekpunt van de maken. “Je kunt niet in een coalitie zitten als je er niet tegen kan dat ook soms jou onwelgevallige besluiten worden genomen.”

De initiatiefnemers oogstten met hun plan blijkbaar veel weerstand in de buurt. Het wachten is nu op de startnotitie waarin het door de gemeente met de ontwikkelaar verder wordt uitgewerkt.

Volgens wethouder Floor Gordon van ruimtelijke ordening hebben de eigenaren en gemeente de zorgen rond een oud plan van 2015 zoveel mogelijk ter harte genomen. “Eén van de hoofdhuurders van een van de huidige kantoorpanden is Mitsubishi. Door de verhuizing van dat bedrijf naar Gondel behouden we de werkgelegenheid van zo’n 50 arbeidsplaatsen in Amstelveen,” zegt Gordon.

 Doelgroepen

Volgens de gemeente wil de initiatiefnemer met haar praten over voorrangsregelingen voor bepaalde doelgroepen, waarbij gedacht kan worden aan werknemers van maatschappelijke instellingen in zorg en onderwijs. Maar of die de voor huren en koopprijzen in het middeldure en dure segment kunnen betalen is de vraag. Maar de gemeente zei eerder dat de ontwikkelaar eerder dergelijke voorrangsregeling succesvol heeft toegepast.

Foto: Van den Bosch (rechts) met buurtbewoners

6 REACTIES

  1. “Maar hij lijkt er binnen de coalitie geen breekpunt van de maken. “Je kunt niet in een coalitie zitten als je er niet tegen kan dat ook soms jou onwelgevallige besluiten worden genomen.””

    Soms? Noem mij één besluit van de PVDA die goed was in deze periode voor de woningvoorraad voor jongeren en mensen met een kleine beurs. De huidige bouwplannen zijn leuk voor expats, vluchtende Amsterdammers en mensen met een goed gevulde portemonnee.

    Nee meneer van den Bosch, U verloochent waar de PVDA voor zou moeten staan.

    • 300% mee eens. Ga dan niet op het pluche zitten, maar daar schijnt deze partij erg gehecht aan te zijn. Geen wonder dat ze zo wel landelijk als lokaal constant achteruit zijn gekacheld. Hun hele bestaansrecht hebben ze stukje bij beetje verloren.

  2. Je moet toch wel lef hebben om te beweren dat een startnotitie uit niet meer dan een paar strepen zou bestaan. De omwonenden van o.a. de Mr. G. Groen van Prinstererlaan 114 of Alleman Kwartier associëren het meer met ‘in beton gestort’ gok ik zomaar.

    Maar goed, de PvdA heeft onlangs een paar sociale woningen gescoord in de coalitie, dus die staan voorlopig weer in het gelid.

    • Misschien ben ik onduidelijk geweest, maar er ligt nu nog geen startnotitie op tafel bij de gemeenteraad. Dat is de uitwerking van de plannen die bij B&W zijn ingediend en nu in een startnotitie worden uitgewerkt. Vandaar dan hij ook kon zeggen dat nog weinig details bekend zijn.

      • In de afgelopen maanden is denk ik wel helder geworden dat zodra de gemeente een (concept)startnotitie het licht laat zien, de omwonenden eigenlijk al te laat zijn. Volgens D66 kun je zelfs ook te vroeg zijn, zo vernam de directeur van Euro Pizza een paar maanden geleden toen over de transformatie van Legmeer werd gesproken. En zijn woorden zijn het onthouden waard: “Hoe verder de plannen zijn, hoe meer er vastligt.”

        En daarin zit naar mijn idee de kern van het probleem als het gaat om ontwikkelen van beleid in het algemeen en projecten in het bijzonder. De omwonenden of andere direct betrokkenen zitten daarbij niet aan tafel. En wie niet aan tafel zit, staat op het menu..

  3. Natuurlijk kan een onderwijzeres of verpleegster van een jaar of 28 niet zulke prijzen ophoesten, ook niet als je een bonus van €1000,— krijgt 😂😂 . En dan is het nog de vraag wat je er voor krijgt. Ik zou dan ook heel hard buiten de Randstad gaan solliciteren, waar je met dat inkomen nog wel kans hebt op een redelijke behuizing. Maar ja men schijnt hier blijkbaar nog steeds te denken dat je een stad kunt runnen met mensen die louter topinkomens hebben of die allemaal tweeverdieners zijn, terwijl de helft van de huishoudens éénpersoons zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.