De gemeente geeft (nog) geen antwoord op de vraag of zij het er mee eens is dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken de wettelijke verplichting alle bekendmakingen in kranten te publiceren wil schrappen. Het zou betekenen dat de gemeente niet meer verplicht is die bekendmakingen in het Amstelveens Nieuwsblad te doen. Foto: amstelveenweb.com

NDP Nieuwsmedia (Ned. Dagblad Pers) is tegen die maatregel en pleit voor de inzet van dag-, nieuws- en huis-aan-huisbladen voor overheidsmededelingen. Volgens NDP geeft 55% van de bevolking geeft aan dat gemeentelijk nieuws en aankondigingen voor hen een belangrijke reden is om huis-aan-huisbladen te lezen.

€ 24 miljoen
In het regeerakkoord erkent de regering het belang van onafhankelijke lokale en regionale journalistiek. Huis-aan-huisbladen zouden wekelijks 8,2 miljoen lezers (62%) bereiken en 11,9 miljoen mensen (89%) meldde weleens een huis-aan-huisblad te lezen. Dat is veel hoger dan de overheidsberichten via MijnOverheid. NDP Nieuwsmedia ziet in het voornemen van het ministerie het risico dat burgers, met name in de regio en ouderen, onder de nieuwe regels minder goed worden geïnformeerd. Volgens de organisatie is het belang van de  lokale en regionale journalistiek onvoldoende meegewogen. Maar het wegvallen van die wettelijke advertentieplicht zou ook tot een besparing voor decentrale overheden van € 24 miljoen leiden.

Invloed

Hoewel NDP Nieuwsmedia de wens tot kostenbesparing zegt

Ewa Petiet

te begrijpen, vindt zij het wrang dat die plaatsvindt op een moment dat er in Den Haag en in gemeenten wordt gezocht naar manieren om lokale en regionale media te ondersteunen. Volgens NDP Nieuwsmedia is de negatieve invloed op de journalistiek en de democratie van het wetsontwerp niet goed meegewogen.

Gemeentepagina

Zonder rechtstreeks op dat wetsontwerp in te gaan melden B&W het belangrijk te vinden alle inwoners in de gemeente te bereiken. “Wij doen dat via de gemeentepagina in het Amstelveens Nieuwsblad, digitaal, via bewonersbrieven etc. Het punt is wel dat een krant waarin de gemeente ruimte inkoopt, goed bezorgd moet worden. Daar zijn vragen over, want we horen uit vele hoeken dat dat niet het geval is. Wij hebben afspraken met de uitgever over de bezorging. Deze garanderen een bezorgpercentage van 95%. Wij ontvangen wekelijks van hen een klachtenrapportage en testen zelf ook of de krant bezorgd wordt”, meldt het college via een woordvoerder.

Niet acceptabel

Inmiddels heeft raadslid Ewa Petiet van Burgerbelangen schriftelijk vragen gesteld over de bezorging van de krant, die volgens haar al jarenlang slecht is. De wekelijkse rapportages van de uitgever ogen goed, maar de gemeente blijft naar haar zeggen toch uit verschillende hoeken klachten over de bezorging ontvangen.

“Dit is voor ons niet acceptabel. We gaan daarom middels een onafhankelijk onderzoek meten hoe de krant bezorgd wordt. Daarnaast blijven we in gesprek met de krant om de bezorging en de afhandeling van klachten te verbeteren. Om meer grip te krijgen creëren we zelf op onze homepage een mogelijkheid voor inwoners om te melden dat de krant niet bezorgd is. Deze melding zetten we direct door naar het Nieuwsblad.”

 

 

5 REACTIES

 1. De vragen van mevr. Petiet kan ik zonder meer begrijpen, alleen mis ik wat. Zij heeft niet vermeld dat in het AN bijna geen lokaal nieuws meer staat. Dat blaadje is verworden tot een advertentieblad, dat in de meeste huishoudens linea recta de papierbak in gaat. Ook kan ik begrijpen dat het NDP Nieuwsmedia daar bezwaar tegen maakt, maar zij zou ook het boetekleed aan moeten trekken, want zij houden zich meer bezig met de verkoop van advertenties dan met journalistiek in wat voor vorm dan ook. Er staat immers niets in. Ze hebben de journalistieke poot totaal uitgekleed . Zelfs een formule van Dichtbij.nl is de nek omgedraaid , waar amateurs hun wel of niet kloppende bijdrage / zienswijze aan konden leveren, maar waar gezien het aantal reacties bij tijd en wijle wel pittige discussies ontstonden.

  • Pittige discussies zijn de motor van een (lokale) democratie. In Amstelveen is men er bang voor. De politieke, bestuurlijke en economische elite regelt de zaakjes liever in onderonsjes. De burgers kunnen geen enkele invloed uitodfenrn op de gedachte- en besluitvorming. Daarom functioneert de lokale democratie hier niet.

  • Rectificatie met dank aan Johan Bos ; NDP Nieuwsmedia kan geen invloed uitoefenen op de inhoud van AN , terwijl die indruk wel werd gewekt door mijn vorige reactie.
   De inhoud is geheel ter verantwoording van het AN. Mevr. Petiet had zonder oordeelsvorming misschien ook vragen kunnen stellen over het soort onderwerpen die aan bod komen in het AN en / of dan het nog de moeite waard zou zijn om de gemeentelijke publicaties in dit blad te plaatsen.
   Ik weet dat ik me hier op glad ijs beweeg.

 2. Op dit moment staan op de voorpagina van Amstelveen.nl twee persberichten. Je mag één keer raden van wie die afkomstig zijn en over wie die dus gaan en wie er op de foto staat. Zo werkt het ook bij Amstelveens Nieuwsblad, het feitelijke gemeenteblad en bij de andere lokale media, Amstelveenz, Amstelveenblog en RTTV-A.

  Frank, je wilt toch niet beweren dat die ene wethouder die verantwoordelijk is voor de bekendmakingen en persberichten van de gemeente geen invloed heeft op de inhoud van die lokale media.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.