Om een dorpsvisie tot stand te brengen bereidt de Dorpsraad (DR) van Nes aan de Amstel een toogdag voor. Daarvoor worden alle dorpelingen uitgenodigd. De raad wil een zo breed mogelijk draagvlak en dus luisteren naar de inwoners en hun ideeën serieus nemen. De worsteling tussen meer woningen bouwen, vooral voor jonge Nessers, en het (groene) karakter van het dorp houden, bleek opnieuw maandag in de vergadering van de Dorpsraad.

Eigenlijk lijkt het op een referendum, ooit een kroonjuweel van D66, maar ten grave gedragen toen bleek dat de bevolking soms ánders denkt dan de partij.

School

Maar de Dorpsraad is kennelijk geen gemeenteraad, die – eenmaal gekozen – zelf wel uitmaakt wat goed voor de inwoners is. Officieel heet het stuk ‘dorps- en gebiedsvisie’. Wat Nes aan de Amstel betreft, speelt daar de nieuwbouw van basisschool De Zwaluw, de Kerk St. Urbanus als ook culturele ruimte en het dorpshuis De Nesse. De Dorpsraad heeft gesproken met zowel de school als het kerkbestuur, zei voorzitter Henk Boelrijk. Een centraal gegeven is volgens hem wat er met de school gebeurt. De plaats van de nieuwbouw staat nog niet eens vast, evenmin of bijvoorbeeld de aula en andere ruimten ook door verenigingen gebruikt gaan worden. “Wat willen we zelf?” vroeg Boelrijk. Daarop hoopt hij toch antwoord te krijgen op de toogdag. Op de vraag ook of men het bestaande dorpshuis in de school gaat integreren.

Kerk

Intussen is Nes ondenkbaar zonder de rooms katholieke St. Urbanuskerk. Het parochiebestuur staat wat het gebouw betreft min of meer lijnrecht tegenover het bisdom. Een worsteling noemde Boelrijk het. Het lokale kerkbestuur probeert onder het juk van het bisdom weg te komen, door bij een tanend aantal kerkbezoekers ook culturele manifestaties toe te laten. Dat geeft overlappingen met het dorpshuis, maar het bisdom weigert niet typisch christelijke culturele happenings er toe te laten. Dorpsraadslid Rinus Verheggen meende dat de kerk eigendom is van de parochie, “maar de bisschop bepaalt wat er gebeurt”. Over het eigendomsrecht kwam een andere mening van de publieke tribune, die er op neer komt dat de Urbanus een rijksmonument is. Bij het Rijk geldt wel degelijk het bisdom als eigenaar. Verheggen: “Wij hebben er laatst Oekraïense mensen opgevangen, en daar was het bisdom niet bepaald meegaand in. Laat ik het zo maar zeggen.”

Visie

 Een visie over wat er moet gaan gebeuren, is altijd op de toekomst gericht, stelde de DR vast. Maar de tijd waarop die slaat, kan een langere en relatief korte periode omvatten. Over de Bovenkerkerpolder, bijvoorbeeld, willen met name agrariërs vastgelegd hebben dat er de komende dertig jaar niet gebouwd wordt. Maar er zijn ook dingen die men voor drie jaar geregeld wil hebben. De dorpsvisie zou deel moeten uitmaken van de gemeentelijke omgevingsvisie, vond de Dorpsraad. Overigens is er ook een ‘Groenvisie’ in de maak. Het viel de DR op dat in het concept daarvoor de Bovenkerkerpolder nauwelijks nauwelijks wordt genoemd. Hetgeen werk aan de winkel betekent voor de leden Hermann Ruhé en Frans van Vugt.

Woningbouw

Intussen blijft het dorpse karakter wel een punt. De DR mag dan positief staan tegenover een zogeheten boetiekhotel, waar 24 kamers komen aan de Amstel en waarvoor een bestemmingsplanwijziging ter inzage ligt, maar dat wil niet zeggen dat er maar op los gebouwd wordt. Toch pleitte iemand op de publieke tribune voor woningen voor jonge Nessers. Men zou bijvoorbeeld in de buurtschap De Zwarte Kat  drie tot vijf woningen kunnen bouwen, vond hij. Maar tast dat de leefbaarheid van het dorp niet aan? Dat is de vraag, waarover met onder meer op de toogdag wil praten. De DR denkt aan ‘thematafels’ voor onder meer het agrarisch gebied, woningbouw en een multifunctioneel gebouw als behuizing voor manifestaties. De leefbaarheid van de Nes staat onder druk, constateerde de Dorpsraad. “Het doel van de dorpsvisie in dat we er mee op pad gaan, naar bewoners, gemeente en provincie”, zei Boelrijk.

4 REACTIES

  1. Helder verhaal over maatschappij, democratie en leefomgeving. Amstelveenblog op zijn best als stadskroniek.

    En – ook zo fijn – zonder typ- en taalfouten, behalve in de allerlaatste zin. Helemaal zonder kan natuurlijk ook niet.

    Het bisdom in Utrecht moet zich maar eens bezinnen op het wezen van christelijkheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.