Het waren strategische plekken op weg naar het rookvrij maken van Amstelveen. De Meerkamp en de kinderspeelplaats (met kinderbadje) in het Urbanuspark te Bovenkerk. In het coalitieakkoord van VVD, D66 en PvdA dat men op weg wil naar een rookvrije gemeente.

Vrijdag onthulde sportwethouder Rob Ellermeijer het zoveelste spandoek dat het zwembad en aanverwante sportaccommodatie tot rookvrije zone verklaart. Nadat al talloze bordjes die dat verkondigen zijn aangebracht n het complex, moest nu ook de toegang naar het buitenbad er aan geloven. “Wij zijn op weg naar rookvrije generaties”, vertelde Ingrid Wulving van het Sportbedrijf Amstelveen, dat vrijwel alle sportaccommodaties in de stad in beheer heeft. “Wij willen niet alleen de hallen, maar ook de buitenvelden rookvrij hebben.”

Gezondheid

Daarvoor moeten wat haar betreft kinderen niet zien roken, zeker niet op sportvelden. “Bewegen en gezondheid, daar hoort roken niet bij”, zei Ellermeijer. Volgens hem en Leo Beeren, hoofd van de accommodaties bij het Sportbedrijf, heeft men in de sport een voorbeeldfunctie en geldt dat ook voor de ouders die langs de zijlijnen op de sportvelden staan.

Een zwembad is er trouwens op gericht dat men, om veiligheidsredenen, elke hoek kan bekijken. Op die manier ziet men ook snel waar gerookt wordt. Ellermeijer vertelde dat de gemeente er alles aan doet om ook de openbare ruimte in de stad rookvrij te maken. Men denkt daarbij onder meer aan de perrons van het openbaar vervoer.

Startschot

“Dit is een startschot”, zei hij. “Je moet in elk geval zorgen dat kinderen niet gaan roken en hen beschermen tegen meeroken. We moeten hen op jonge leeftijd ervan bewust maken dat sporten en roken niet bij elkaar horen.” Hij gaf intussen toe dat handhaving een probleem wordt. “Wij kunnen niet bij elk sportterrein een BOA zetten”, zei hij. “Maar we kunnen mensen wel voortdurend wijzen op het ongezonde van roken.”

Speeltuin

Ook is de eerste speeltuin in Amstelveen rookvrij verklaard. Daarmee hield wethouder Frank Berkhout zich in de heel druk door kinderen (en begeleidende  moeders) bezochte Urbanus-speelplaats bezig. Samen met Pim Jansen van de GGD Amsterdam onthulde hij en stoeptegel en een bord die er op wijzen dat men daar een rookvrije zone betreedt. De GGD is aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij, vertelde Jansen. En daar past ook Amstelveen bij.

Volgens wethouder Frank Berkhout van Jeugd is de speelplaats in Bovenkerk de eerste die in Amstelveen rookvrij wordt verklaard. “Zelfs rokers vinden dat zij op speelplaatsen voor kinderen niet moeten roken”, zei hij.

Vrije tijd

Roken en kinderen evenals roken en sport passen niet bij elkaar, vindt de gemeente.  ‘Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door in jeugd- en sportaccommodaties. Met de maatregelen willen we kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk.’ Rookvrije sportaccommodaties en speeltuinen dragen naar haar mening bij aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’.

Die staat een samenleving voor ogen waarin men opgroeiende kinderen beschermt tegen tabaksrook en de verleiding te gaan roken.

1 REACTIE

  1. “Toen het gebied onder de luifel van boekhandel Venstra officieel – op aandrang van een huisarts – tot ‘rookvrije zone’ werd gebombardeerd, zei wethouder Herbert Raat al dat de handhaving een probleem werd voor de gemeente, want het sanctiebeleid in openbare ruimten is hun eenmaal aan het rijk.
    Iets dergelijks speelt nu in het coalitieakkoord staat dat Amstelveen een rookvrije gemeente wil worden. Dat kan zij nou wel willen, maar het is volgens de stichting Rokersbelangen (SRB) juridisch niet haalbaar, omdat er (nog) geen enkele wet is die roken op straat verbiedt.”
    (Bron: ‘Rookvrije gemeente onhaalbaar’ Door Johan Th. Bos, mei 26, 2018).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.