Er wordt in Amstelveen alleen nog los van het gas gebouwd. Dat besluit namen B&W. Er zijn wat hen betreft geen uitzonderingsgebieden. Aardgasvrij voor nieuwbouwwoningen is de nieuwe norm.

Op 1 juli 2018 trad de Wet Voortgang Energietransitie (VET) in werking, waarmee de plicht van netbeheerders is vervallen kleinverbruikers op aardgas aan te sluiten. Nieuwbouwlocaties hoeven dus niet meer te worden aangesloten op het aardgasnetwerk. Dat past in de gemeentelijke ambitie in 2040 fossielonafhankelijk te zijn.

Naast de nieuwe wet VET kwam ook de Ministeriele Regeling gebiedsaanwijzing gas aansluitplicht er. Die biedt gemeentes de mogelijkheid gebieden aan te wijzen waar de netbeheerder alsnog verplicht wordt aardgas aan te leggen. Bouwers kunnen daartoe een verzoek indienen bij de gemeente. Het blijkt in Amstelveen niet nodig, zegt de gemeente. ‘Er hebben zich ook nog geen ontwikkelaars gemeld die aanspraak willen doen op de mogelijkheid om een gebied aan te wijzen.’

Particulier

Voor particuliere bouw is lastig in te schatten hoeveel mensen een verzoek zullen doen, beseft de gemeente wel. Zij heeft de individuele kavelkopers al geïnformeerd over de wetswijziging en de gevolgen daarvan.

Dit betekent volgens de gemeente dat alle nieuwbouw woningen waar na 1 juli 2018 een omgevingsvergunning voor wordt aangevraagd aardgas vrij zullen zijn.  “De focus van de gemeente zal de komende periode liggen in de voorbereiding van een energietransitie-plan”, zegt wethouder Duurzaamheid Floor Gordon.  Voor 2021 moet duidelijk worden welk alternatief voor aardgas voor welke wijk wanneer beschikbaar komt, vindt ze. “De uitvoering daarvan zal naar verwachting doorlopen tot 2040.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.