Tijdens de Week van de Alfabetisering, van 3 tot en met 9 september, zijn er talrijke activiteiten in Amstelveen. De week wordt landelijk georganiseerd door de stichting Stichting Lezen & Schrijven rondom de Wereldalfabetiseringsdag op 8 september. De stichting vraagt samen met gemeenten, ziekenhuizen, bibliotheken, taalaanbieders, scholen en bedrijven aandacht voor laaggeletterdheid in Nederland. Daar hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. In veel gevallen is er ook sprake van een gebrek aan digitale vaardigheden.

In Amstelveen en Aalsmeer is er ook dit jaar weer een lokaal programma opgezet om aandacht voor dit thema te vragen. Organisatoren zijn Taalhuis Amstelland, Bibliotheek Amstelland, Buurtkamer KKP, Lions Club Mingle, gemeenten Amstelveen en Aalsmeer en  BV Amstelveen, die als enige mediale partij kans kreeg interviews in een talkshow vast aan te kondigen.

Voorlezen

Dorien Mijksenaar gaat zaterdag 1 september voorlezen aan kinderen van 4 tot 12 jaar in de Buurtkamer Keizer Karelpark aan de Lindenlaan, waar van 11:00 tot 13:00 kinderactiviteiten zijn. Dit is de laatste keer van de Kinder Vakantie Kamer. Kosten 2,50 per kind. Op dinsdag 4 september zijn er in die buurtkamer van 10.00 tot 12.00 uur taalspelletjes in combinatie met taalles.

Talkshow

Op dezelfde dag (dinsdag 4 september) houdt BV Amstelveen van 15.30 tot 17.00 uur de maandelijkse talkshow, die – kennelijk niet meer op de eerste maandag van de maand om 17,.00 uur – in P60 wordt gehouden en live uitgezonden door RTV Amstelveen. Mathijs den Hollander en Frans Huissen praten met onder anderen schrijver Mano Bouzamour, Dorien Mijksenaar, wethouder Marijn van Ballegooijen en Smita James.

De Aalsmeerse wethouder Wilma Alink leest ’s morgens om 10.45 uur op dinsdag 4 september voor in de Taalklas van basisschool de Hoeksteen aan de Ophelialaan in Aalsmeer.

Taalpunt

Donderdag 6 september viert het Taalpunt Werkplein AA in het Raadhuis haar eenjarige bestaan. Van 15:30 – 17:00 kun daar trouwens alleen genodigden terecht. Het eenjarige bestaan wordt gevierd middels een interview met een taalcoach en taalmaatje (via Werkplein AA). Zij vertellen hoe ze samen werken aan de Nederlandse taal. Met aanwezigheid van wethouders Robert van Rijn en Marijn van Ballegooijen. En een voordracht uit de bundel DICHTER door Mathijs den Hollander.

Kinderboeken

Zaterdag 8 september is er van 10:00 tot 16:00 uur een Kinderboeken inzamelingsactie in het Winkelcentrum Stadsplein. De Lions Club Mingle zamelt deze dag kinderboeken in via een ludieke actie in het winkelcentrum op het Stadsplein (receptiebalie grote hal, tegenover de Hema). De ingezamelde boeken gaan naar de buurthuizen, Voedselbank, Taalvijver, Stichting Vluchtelingenwerk en de VoorleesExpress. In samenwerking met Kinderzwerfboek.

Taalcafé

Ook op zaterdag 8 september: Internationaal Taalcafé van 11:30 tot 14:15 in de Bibliotheek Amstelland Stadsplein. Tijdens de open dag van de culturele instellingen in Amstelveen geven deelnemers van het Taalcafé, de leeskringen ‘makkelijk lezen’ en deelnemers aan het taalcoachproject een minicursus in hun eigen moedertaal. Bezoekers kunnen ervaren hoe het is om een andere taal te leren spreken, ontmoeten stadgenoten uit andere culturen en krijgen informatie over activiteiten van het Taalhuis.

Laaggeletterdheid is opgenomen in een kwart van de coalitie-akkoorden, een belangrijk onderwerp dus. Voor meer informatie over de Week van de Alfabetisering en activiteiten: www.weekvandealfabetisering.nl. Zie ook: www.lezenenschrijven.nl.

 

2 REACTIES

  1. Erg goed dat initiatief van die Lions Club Mingle. Ik hoop dat velen van hen zich ook op zullen geven als vrijwilliger bij een van de bovenstaande organisaties. Zij komen dan en passent in contact met mensen waar zij veelal in de dagelijks gang van leven geen omgang mee hebben en dit kan erg verrijkend werken.
    Hetzelfde geldt natuurlijk voor de wethouders. Het hoeft tenslotte maar een goed uurtje in de 1 of 2 weken te kosten. Publicitair legt het ze ook geen windeieren en zullen ook problemen van de werkvloer vernemen, wat geen kwaad kan. Wat dat betreft neem een voorbeeld op dit punt aan Raat, toch niet mijn politieke vrind als SP ‘er, 😂die indertijd heeft meegereden als vrijwilliger op schoolbusjes voor het SO, (Sorry Herbert ik kan toch niet laten. 😂), maar je hebt het wel gedaan!

  2. Zo ben ik al 3 jaar werkzaam als vrijwilliger bij het Taalhuis. Van hen uit heb ik diverse leerlingen gekregen . Daarna begon het uit zichzelf te lopen, via via en via mijn politieke partij. De één wilde enkel conversatie en de ander echt ondersteuning bij de leerstof van de inburgeringscursussen . Meestal lag het niveau niet hoger dan de basisschool, wat voor de meesten onder ons met enigszins genoeg gezond verstand te doen is met een minimale voorbereiding.
    Wel heb ik altijd regels gesteld, zoals op tijd komen en bijtijds afzeggen met opgave van reden. Wie zich daar niet aan hield , kon gaan. Wat voor mij geldt, geldt ook voor hun. Ook heb ik eens iemand geweigerd die ik te moeilijk vond. Hij had dyslexie ( niet eens groep 3 niveau & niet nederlandstalig)en moest een horecadiploma halen
    Het Taalhuis vind ik naar de coach toe nogal passief. Je moet overal zelf achteraan zitten. Je wordt bijna nooit actief gebeld, en maar 1 of 2 keer om te vragen hoe het met een bepaalde persoon gaat. Ook stoort het mij dat het Taalhuis geen onderscheid gemaakt tussen mensen die een uitkering genieten of statushouders. Er zitten ook vele expats tussen die goedbetaalde banen hebben. Daarvoor zijn genoeg andere mogelijkheden. Ook mogen de klanten officieel meer 1 jaar gebruik maken van het Taalhuis. Dat is pure onzin! De één leert nu eenmaal sneller , leeftijd en opleiding in land van herkomst spelen allemaal ook een rol, terwijl men hier bijvoorbeeld van elke statushouder een niveau verwacht van een basisschool in schrijven, lezen, luisteren en spreken.
    In de jaren dat ik het doe heb ik altijd prettig werk gevonden. Je werkt met gemotiveerde mensen en je ziet nog eens wat andere mensen buiten je eigen kringetje. Ik kan het dan ook iedereen van harte aan bevelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.