Ruim een ton betaalde de gemeente vorig jaar voor de advertenties met officiële mededelingen in het Amstelveens Nieuwsblad. De beslaan diverse pagina’s in elk nummer. De uitgever garandeert een bezorgdekking van 98%, terwijl 95% gangbaar zou zijn. Dat antwoordt wethouder Rob Ellermeijer (VVD), die Media in zijn portefeuille heeft, op schriftelijke vragen van raadslid Ewa Petiet van Burgerbelangen. Zij klaagde over slechte bezorging en ook B&W willen die verbeteren. De gemeente gaat zelf een onderzoek naar de bezorging laten uitvoeren.

Rob Ellermeijer

“Het is voor het college niet acceptabel dat de bezorging van het Amstelveens Nieuwsblad met daarin het gemeentelijk nieuws niet goed is”, zegt Ellermeijer.  Als uit het onderzoek blijkt dat de bezorging te slecht is, gaat de gemeente voor de verspreiding van het gemeentenieuws een andere mediakanaal inzetten.

Contract

Volgens de wethouder bestaat er een contract met de

Ewa Petiet

uitgever en zijn er daarnaast afspraken over de verspreiding van de kranten gemaakt. Hij gaat praten met de uitgever om die verbetering voor elkaar te krijgen.

Wekelijks registreert uitgever BDU de klachten over de bezorging, waarvan er gemiddeld veertig binnen komen. De uitgever acht dat er binnen de aangegeven marge en werkt niet met boeteclausules ten aanzien van de bezorgorganisatie.

Klachten

De gemeente krijgt intussen ook klachten en zette zelf ook een monitoringssysteem op, waarbij ambtenaren die in verschillende wijken van Amstelveen wonen, wordt gevraagd of die de krant wel of niet ontvingen. Volgens de gemeente blijkt daaruit dat oorspronkelijke klachten zijn opgelost. “Maar dit is slechts steekproefsgewijs”, voegt zij daaraan toe.

De gemeente gaat, zoals eerder gemeld, een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren om te meten hoe de krant bezorgd wordt. Daarnaast wil zij dat de krant duidelijker aangeeft waar klachten over de bezorging gemeld kunnen worden.

Ophaalpunt

“Afgesproken met de uitgever is dat mensen die een klacht indienen een bevestigingsmail krijgen met hierin het adres van een ophaalpunt en digitale mogelijkheden om de krant in te zien. Ook zou er na bezorging plaatsvinden. BDU heeft dit afgesproken met de gemeente, maar ook aangegeven dit niet te kunnen garanderen omdat ze afhankelijk is van het bedrijf dat bezorgt (Mediaverspreiders)”, schrijft Ellermeijer aan Petiet.

Het meten van de bezorging is een van de voorbereidingen op het mediadebat dat de politiek binnenkort gaat voeren, waarbij een analyse van het bereik van de verschillende mediakanalen in Amstelveen wordt gemaakt.

Beeld

“De bezorging van het Amstelveens Nieuwsblad vormt daarbij een bijzonder aandachtspunt”, schrijven B&W. “Uit de klachtenregistratie komt duidelijk een beeld naar voren over de kwaliteit van de bezorging.”

Indien de meetresultaten het beeld van een niet adequate bezorging bevestigen, krijgt de krant drie maanden de tijd om verbeteringen door te voeren, waarna de gemeente opnieuw een onafhankelijke meting zullen laten uitvoeren. Zijn ook die resultaten onvoldoende dan zal de gemeente voor de verspreiding van het gemeentenieuws dus een andere mediakanaal inzetten, zegt zij.

Grip

“Om meer grip te krijgen op de klachten creëren we zelf op onze homepage een mogelijkheid voor inwoners om te melden dat de krant niet bezorgd is. Deze melding zetten we direct door naar het Nieuwsblad”, melden B&W.

Het college denkt dat het aantal geregistreerde klachten niet correspondeert met de werkelijke bezorgdichtheid. “Er zijn immers ook mensen die niet aan de bel trekken als de krant niet bezorgd wordt. De oplage is 46550. De uitgever maakt gebruik van bedrijf Mediaverspreiders, die werkt met 140-150 bezorgers. Er zijn 16 servicepunten waar kranten kunnen worden afgehaald.  Het gros van de bezorgproblemen voort komt uit de lage aanwas van nieuwe bezorgers. Hierdoor is het moeilijk om slecht presterende bezorgers direct te ontslaan en te vervangen, zegt BDU.

5 REACTIES

  1. Misschien is het handiger voor de gemeente om in het vervolg in de Gondelkoerier, het wijkblad van Waardhuizen en Middenhoven, te adverteren. Dan kan de gemeente er vanuit gaan dat hun berichten in elk geval bij zo’n 6.000 adressen in de brievenbus komen. Hoewel…, zo was het tot voor kort. In deze tijd van welvaart is niemand meer bereid om voor 7 eurocent per krantje een wijkgedeelte te lopen. Treurig!

  2. Gek hè, die halen ze bij lange na niet, als jij bij ver uit elkaar staande huizen moet lopen. In grijze oudheid, 50 jaar geleden, “ vergat” ik ook altijd de Gouden Hoek, en velen met mij.

  3. Football Firstly I think that there is some value this evening with Burnley at 5/1 away to Olympiacos. The Greeks are strong at home but are no world beaters. The Championship Norwich v Leeds on Saturday Both teams score goals and are not great at the back and so we will go over 3.5 goals at 2/1. Rotherham V Millwall on Sunday Rotherham are fit and strong but lack goals. Millwall struggled in their defeat at Sheffield Wednesday midweek and lack goals away from home. The bet is lay Millwall at 11/10. Good luck.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.