Van 1 september af zijn karakteristieke wandreliëfs van wijlen kunstenaar Jaap Egmond (1913 – 1997) te zien in het aan Museum Jan van der Togt grenzende Museumhuis. Wat ook in de beschrijving van zijn levensloop op geheel aan zijn bestaan als kunstenaar gewijde website niet wordt genoemd, is dat hij jarenlang gemeenteraadslid voor de PSP was.

Werk van Jaap Egmond. Foto: Tom Haartsen.

De nu getoonde werken van hem behoren tot de privécollectie van de bewoners van het Museumhuis, de kunstenaars Jan Verschoor en Rob Brünnmayer. Egmond heeft bijna 25 jaar gewerkt in het schoolgebouw naast het museum waar nu het atelier van Jan Verschoor is. De gemeente wees hem dat atelier toe.

Eerbetoon
Deze mini-expositie is een eerbetoon aan kunstenaar Jaap Egmond. Hij beschouwde zichzelf als een constructivist die zich – anders dan de leden van de toenmalige Nul-groep – liet inspireren door wiskundige verhoudingen. De witte wandreliëfs van zijn hand, bestaande uit gelijkvormige elementen, gemaakt van karton en papier, worden als het ware gekenmerkt door een ritmische beweging en zijn van een tijdloze schoonheid. Ze passen perfect bij de vloeiend-harmonieuze beelden van Jan Verschoor.

Duo

Vijftig jaar geleden vormden de jonge beeldhouwer Jan Verschoor en Jaap Egmond een verrassend exposanten-duo (‘Jaap aan de wand en Jan op de vloer’). Eerst in het Kunstenaarscentrum in Bergen, later in Galerie Bouma in Amsterdam. De laatste expositie was voor kunstverzamelaar Jan van der Togt de eerste kennismaking met het werk van Jan Verschoor en dit was de kiem voor het ontstaan van het latere Museum Jan van der Togt. Daarvan werd Verschoor de eerste directeur.

New York

Egmond werd in 1913 in New York geboren uit Nederlandse ouders en groeide op in een cultureel milieu. Later kwam het gezin naar Amsterdam en volgde hij zowel de opleiding tot tekenleraar aan het Rijksinstituut daarvoor, gevestigd in het Rijksmuseum, als die tot pianist aan het Conservatorium. De op beide instituten opgedane kennis bracht hij vervolgens in de praktijk als docent culturele vorming, tekenen en kunstbeschouwing en als begeleider op piano van het Hollands Vocaal Kwartet.

Zijn werk als beeldend kunstenaar herinnert aan dat van zijn tijdgenoot Jan Schoonhoven, maar nader beschouwen leert dat beiden een geheel eigen weg bewandelden.

Schoonhoven ging -vanuit een Zerogedachte- vooral intuïtief te werk om beeldend uitdrukking te geven aan de emotie. Egmond ging juist zeer theoretisch te werk. Zijn kunstwerken zijn volgens mathematische wetten en wiskundige formules gegroeid.

Signeren deed Egmond niet of heel summier met een enkele e. De titels bleven zakelijk, nuchter als de kunstenaar zelf: Doorsneden vierkant of Versmelting van twaalf vierzijdige piramiden luiden enkele van zijn titels. Hij was ook dichter en ook in die discipline drukte hij met weinig middelen zijn visie uit. Na aanvankelijk uitsluitend in Jordaanse galeries te hebben geposeerd, kwam er in 1974 een overzicht te zien in het Van Reekum Museum in Apeldoorn. En daarna meer exposities.

Kunstgeschiedenis

Hij had een gedegen kennis van de kunstgeschiedenis. Zijn voorkeur ging uit naar onder meer Mondriaan, Arp, Gabo en Vasarely. Volgens hem was de door Nederlandse critici vaak gemaakte vergelijking van met Schoonhoven niet terecht en kwam die voort uit een vluchtige beschouwing. Uitgangspunt voor Schoonhoven was de intuïtie, terwijl aan Egmonds ordeningsprincipes ten grondslag lagen. Hoe men het ook wendt of keert: Het uiteindelijke eindresultaat vertoont gelijkenis.

Het Museumhuis is te bereiken via Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50.

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen:Volwassenen € 10,00, kinderen tot 12 jaar en eigenaren van Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart: Gratis

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.