De persoonlijke mening van raadsleden wordt veelal ondermijnd doordat landelijke partijen voorschrijven wat ze wel of niet  kunnen zeggen. Dat is de mening van burgerraadslid Daniëlle de Kluijver, die nu anderhalf jaar voor de lokale partij Burgerbelangen (bbA) in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen zit. In een interview op de site van bbA vertelt zij de mensen in de mensen in de gemeenteraad en de daaraan gekoppelde raadscommissies nogal complex te vinden. En dat zij niet de indruk heeft dat social media worden bekeken om de lokale politiek te volgen.

Daniëlle de Kluijver

“Ik vind  een vrije manier van denken een toegevoegde waarde”, zegt ze. “Het idee is voor de burger  belangrijker dan de partij”. Ook de politieke verhoudingen in Amstelveen zijn volgens haar ingewikkeld. “Omdat je individuele standpunten altijd bij anderen moet testen, wil jouw idee een kans maken.  Dat betekent meerderheden zoeken, je standpunt afzwakken tot een compromis mogelijk is. Maar dan blijft  lang niet altijd het beste idee over.”

Roots

Voor Burgerbelangen, de lokale partij die na twee perioden niet in de coalitie zit, vindt zij het belangrijk aan haar roots vast te houden. Volgens haar is dat opkomen voor de belangen van de Amstelvener. “Maar je moet wel de flexibiliteit hebben om je standpunt te wijzigen. Immers situaties kunnen altijd veranderen. Maar je moet  de kiezer duidelijk uitleggen waarom je van standpunt verandert. Veel Amstelveners denken dat de gemeenteraad iets te zeggen heeft  over het Openbaar Vervoer, over Schiphol of over de A9.  Daarover  worden op hogere niveaus  de beslissingen genomen.  Wel moet je je uiterste best doen om het beetje invloed dat je hebt aan te wenden om bij te sturen. Onze partij moet een rol spelen in de juiste communicatie naar de inwoners toe”.

Argwaan

Intussen beseft zij wel dat veel burgers argwaan jegens de politiek hebben. Zij vindt dat volksvertegenwoordigers contact met hen moeten houden. “Ook al laten veel kiezers zich niet bereiken, omdat ze gewoon geen interesse hebben.” Secretaris Frits Suèr van de partij, die het interview afnam, brengt daartegen in dat de Amstelvener nu eenmaal heel moeilijk is te bereiken, Amstelveen een slaapstad is, waarvan de bevolking  ook nog eens voor 10% uit buitenlanders bestaat.

Middenstand

De Kuijver: “Toch is er een groep die wel in Amstelveen werkt en woont. Neem maar de middenstand en de bedrijven die hier zijn. De ouderen die hier wonen en ook hier hun tijd doorbrengen. Die groepen moet je penetreren.  Ik heb gemerkt dat flyers en gedrukte media nog het meest aanspreken.” Zij heeft twijfels over social media. “Daar kijkt men wel naar, maar Facebook en Instagram enzovoorts worden vooral gebruikt om privé dingen te lezen en te verspreiden.  Ik heb niet de indruk dat de burger  Facebook bekijkt om te lezen wat erin de Amstelveense politiek gebeurt. De reacties die ik krijg komen voort uit artikelen in de krant of uit de flyers”.

Ze groeide op in Huizen, studeerde Bedrijfskunde, talen, internationaal management, p.r. en marketing. Werkt nu al meer dan 20 jaar in de transportindustrie (TNT / FedEx), waar zij Head of Customer Experience Governance is. Daarnaast is zij internationaal jurylid free style skiën.

 

 

4 REACTIES

 1. Gisteren stuurde ik de volgende e-mail naar raadsleden van vrijwel alle partijen:
  “Aan de hand van onderstaande bijdragen aan de reactie- en discussierubriek van het Amstelveenblog van Johan Th. Bos wil ik graag pleiten voor een openbaar forum voor lokaal publiek debat in Amstelveen, liefst gekoppeld aan een lokaal nieuwsmedium, omdat dat de onderwerpen aandraagt waarover kan worden meegedacht en gediscussieerd.”
  Ik had een paar bijdragen aan dit forum toegevoegd, zoals:

  App augustus 21, 2018 at 12:45 pm
  “En we moeten ook elkaar kritisch durven beschouwen,”zegt Henk Heuvingh (bbA). Daarmee maak je jezelf niet populair in de Amstelveense politiek. Ik hoop dat Heuvingh zijn onafhankelijke geest en kritische instelling behoudt en zijn burgerraadslidmaatschap dan tóch weet vol te houden.
  Burgers moeten ook de gelegenheid krijgen om kritiek te leveren op Amstelveense politiek, bestuur, bureaucratie en journalistiek. Daarvoor is een open en betrouwbaar forum nodig, liefst gelieerd aan een lokaal nieuwsmedium.
  Frank Bikker, augustus 21, 2018 at 1:20 pm
  Zou wel beter zijn .
  “App, augustus 22, 2018 at 10:33 am
  Er is niet meer lawaai nodig, maar wel meer debat, en niet alleen in het politiek-bestuurlijk-ambtelijke bolwerk aan De Poel waartoe de gemeenteraad ook behoort.
  Er is vaak sprake van ‘publiek debat’, maar hoe en waar vindt dat plaats en wie nemen daaraan deel? Volgens de vorige raadsgriffier Georgoupoulou is dat in de gemeenteraad. Dat is natuurlijk pijnlijke nonsens. Alsof die vertoning in de raadszaal ook maar enigszins te vergelijken is met een vrije discussie op een openbaar forum. En alsof de deelname van burgers aan het publieke debat verder alleen kan bestaan uit die exact vijf ongemakkelijke minuten spreektijd in een commissievergadering.
  Zo’n forum is er niet (meer) in Amstelveen en het wordt hoog tijd dat die (terug)komt, met eerlijke gebruiksvoorwaarden, op verantwoorde, controleerbare en fatsoenlijke wijze gemodereerd en het liefst gekoppeld aan een lokaal nieuwsmedium. Als Johan Bos dat zou willen en ook zou mogen van degenen door wie hij zich laat beïnvloeden, dan zou dit forum daarvoor wellicht in aanmerking kunnen komen.”
  CeeBee, augustus 19, 2018 at 11:40 am
  “Er dreigt in diverse media verwarring te ontstaan of fietsen nu wel of niet is toegestaan op het Stadsplein. Volgens de borden luidt het antwoord ‘ja’, behalve tijdens markten en evenementen.
  Overigens staat op de borden dat scooters, bromfietsen en snorfietsen verboden zijn, wat taaltechnisch volgens mij betekent dat die er überhaupt niet mogen komen. Ongeacht of je ze aan de hand hebt meegenomen of niet. Maar dit terzijde.”
  App, augustus 21, 2018 at 1:34 pm
  “De gemeente voldoet met bekendmakingen via een analoog en openbaar medium aan haar wettelijke publicatieplicht. Op die manier is het Amstelveens Nieuwsblad feitelijk het officiële ‘gemeenteblad’. De verspreiding daarvan zou aan wettelijke eisen moeten voldoen. Het is de vraag of dat het geval is.
  Dankzij de professionele afdeling Communicatie van de gemeente Amstelveen en dankzij een oud-voorlichter als wethouder hebben de gemeentelijke ‘bekendmakingen’ veelal het karakter van zelfreclame die louter dient tot meerdere glorie en continuïteit van de zittende bestuurders en van de huidige coalitie.
  Aangezien de gemeentelijke advertenties de financiële basis vormen van het bestaansrecht van het Amstelveens Nieuwsblad, kan het blad niet fungeren als onafhankelijk lokaal journalistiek medium dat de bestuurlijke en politieke macht kritisch volgt en beoordeelt. Dit is één van de reden van de zwakke gesteldheid van onze lokale democratie.”
  “Wat betaalt de gemeente eigenlijk voor die vele paginagrote advertenties?” Dat is een goede vraag. Ik hoop dat daarop eens een duidelijk antwoord komt.
  Frank, augustus 21, 2018 at 1:15 pm
  “Zou dat niet komen aangezien tot enkel een advertentieblaadje is verworden, alleen goed als ondergrond voor de kattenbak.”

 2. Die mevrouw zegt vele ware woorden, zoals de desinteresse bij het publiek, maar ik vraag mij ook af of dit niet de schuld is van de gemeenteraad, die buiten de verkiezingstijd om totaal niiet communiceert met de bevolking en enkel propagandaverhaaltjes op haar los laat op enkele gunstige uitzonderingen na. Ook het verdwijnen van onafhankelijke lokale media is daar natuurlijk debet aan .
  Op andere punten ben ik het niet met haar eens, zoals de A9 . Je kunt erover denken zoals je wilt, maar Raat heeft toch de eigen bijdrage van Amstelveen hieraan weten af te zwakken. Daarentegen heeft de gemeente zich wat betreft het busvervoer zich in de maling laten nemen. Het is waar dat zij hier niet over beslist, maar ze heeft nooit een krachtig tegengeluid laten horen . Het werd aanvankelijk nog aan ons verkocht als zijnde positief. Ja toen de ellende was geschiedt , en er allerlei protesten te horen waren, hoorde men van ze.
  Die 10% buitenlanders is een kulargument. Bij onze grote broer Amsterdam dat een veel hoger percentage buitenlanders heeft , ligt de interesse toch veel hoger.

 3. De gemeenteraad heeft (had) veel te vertellen over de A9, maar wethouder Raat (VVD) heeft de A9-tunnel getorpedeerd. Daarvoor had hij de medewerking van de gemeenteraad nodig. Amstelveen zit zodoende de komende tientallen jaren opgescheept met een lawaaiige brede open verkeersgoot dwars door het midden van onze woonplaats. Gemeenteraad bedankt.

 4. De Kuijver: “Toch is er een groep die wel in Amstelveen werkt en woont. Neem maar de middenstand en de bedrijven die hier zijn. De ouderen die hier wonen en ook hier hun tijd doorbrengen. Die groepen moet je penetreren. Ik heb gemerkt dat flyers en gedrukte media nog het meest aanspreken.” Zij heeft twijfels over social media. “

  Wat een grappig mens!

  Ik lach me dood hihi BBA..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.