Doordat er nieuwe studenten komen die op Uilenstede gaan wonen, krijgt de gemeente er 500 inwoners bij. Daar staat tegenover dat een aantal weer vertrekt. Een deel van de studenten die als inwoners bij de gemeente worden ingeschreven komt uit het buitenland. De vraag is trouwens of alle buitenlandse studenten, als zij niet op Uilenstede terecht kunnen, woonruimte vinden in de regio.

Ook de bij de VU Campus, deze week door burgemeester Bas Eenhoorn bezocht, kunnen buitenlanders mogelijk bij nader inzien niet aan een studie beginnen, omdat zij geen dak boven hun hoofd kunnen vinden, meldt de gemeente. Dat is voor alle studenten, die vaak heel veel geld moeten neertellen, een probleem in een overspannen woonmarkt. Niet voor niets wil de gemeente graag in het aan Uilenstede grenzende Kronenburg kantoorpanden laten ombouwen tot huisvesting voor studenten. Tot nu toe steekt de centrale overheid in Den Haag daar een stokje voor, omdat zij vindt dat Amstelveen zich aan de in het Luchthaven Inrichtingsbesluit (LIB) voor Schiphol beperkende richtlijnen moet houden.

Win-win situatie

De gemeente organiseert intussen tweemaal per jaar de inschrijving bij de VU, samen met beheerder van Uilenstede DUWO (Studentenhuisvesting), Amsterdam en de VU zelf. Volgens Eenhoorn heeft die samenwerking een win-win situatie. “De studenten kunnen in één keer hun zaken regelen. Daarnaast weten wij zeker dat zij ook daadwerkelijk worden geregistreerd als inwoner. Ik hoorde van studenten dat ze over deze werkwijze en het welkom erg enthousiast zijn,” zegt hij.

100 nationaliteiten

DUWO huisvest studenten met wel 100 verschillende nationaliteiten tegen schappelijke (niet-commerciële) huurprijzen. Uilenstede is het grootste Studentencomplex in Noord-Europa. De studenten worden van Schiphol gehaald en naar de campus gebracht. Bepakt en bezakt druppelen ze binnen. Bij hun aankomst krijgen ze al snel de sleutel van hun kamer. Als die althans door de Vrije Universiteit is gegarandeerd. Ter plekke kunnen zij online een woning zoeken en een huurcontract regelen, zegt de gemeente, en op de inschrijfdagen naar de stand van de gemeente gaan waar ze door een medewerker van de afdeling Publiekszaken worden ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP) en de nodige informatie over Amstelveen ontvangen. Er staan op die dagen ook stands van de bank om een rekening te kunnen openen en een stand om bijvoorbeeld een fiets te huren of voor inschrijven bij een studentenvereniging.

Kennissen

Maar het blijft voor de gemeente lastig te zeggen wie er wel en niet aan woonruimte komen, meldt de gemeente bij navraag. “Het initiatief tot zoeken van een verblijfplaats ligt bij de buitenlandse student zelf. Niemand kan voor hen bepalen of zij woonruimte nodig hebben of bij kennissen of vrienden gaan worden.”

Garantie

De buitenlandse VU student krijgt van tevoren al de vraag voorgelegd of hij / zij gebruik wil maken van gegarandeerde huisvesting. Velen gaan daar op in, maar het kost wel extra geld. Degenen die het niet doen, raken verzeild op de overspannen woonmarkt, waar zij zelf moeten zoeken, hetgeen ook binnenlandse studenten tevergeefs pogen. Volgens de gemeente heeft de VU voor een beperkt aantal woningen afspraken gemaakt. Maar wie zich relatief laat bij de universiteit inschrijft kan die geenszins woonruimte garanderen. Die studenten moeten dus ook zelf een woning zoeken, zegt de gemeente. Wat – gelet op grotere vraag dan aanbod – een heikel punt blijft. Alleen voor wie de VU een woning of kamer garandeert, krijgt die. “De rest komt op een wachtlijst (als zij zich melden ), zijn helemaal buiten beeld, komen niet of gaan terug als ze geen woning vinden”, zegt de gemeente.

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.