Rond Schiphol is een proef gestart om te onderzoeken of varkens kunnen bijdragen aan het weren van vogels op of bij die luchthaven. Twintig varkens verblijven op een perceel van 2 hectare tussen de Polderbaan en Zwanenburgbaan, waar recent suikerbieten zijn geoogst.

Oogstresten kunnen een aantrekkende werking hebben op vogels, is de redenering. Die eten de varkens in dit geval op.

Referentieperceel

De proef wordt uitgevoerd samen met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Buitengewone Varkens en RVR Loonbedrijf. De komende weken wordt de vogelactiviteit bij het gebied met de varkens vergeleken met een referentieperceel zonder varkens. Aan de hand van een speciale vogelradar, die voor het hele Schipholgebied in kaart brengt waar vogels vliegen, en visuele waarnemingen wordt het succes beoordeeld.

Controllers

Om de vliegveiligheid zo optimaal mogelijk te houden, neemt Schiphol al structureel verschillende maatregelen om vogels van de vliegtuigen weg te houden. Op de luchthaven wordt vogelactiviteit in de gaten gehouden door twintig zogeheten ‘bird controllers’. Zij verjagen de vogels 24 uur per dag in het landingsterrein uit de buurt van de start- en landingsbanen. Dit wordt gedaan met verschillende technieken, variërend van speciale geluiden tot het gebruik van laserstralen. Verder wordt het start- en landingsterrein zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt voor vogels, onder andere door het gebruik van speciale grassoorten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.