Vrouwen die zich zorgen maken over hun hartgezondheid kunnen woensdag (29 september), Dress Red Day, om 19.30 uur terecht op het theaterspreekuur van de drie bekendste vrouwencardiologen van Nederland. Dat wordt gehouden in Cinema Amstelveen.

Janneke Wittekoek, Angela Maas en Harriette Verwey beantwoorden daar vragen van vrouwen uit het publiek.

Blinde vlek

De cardiologen willen vrouwen hiermee zonder medische verwijzing meer kennis en empowerment geven. “Vrouwen komen vaak te laat bij ons terecht,” zegt Janneke Wittekoek. “Zolang de dagelijkse medische praktijk in Nederland nog achterloopt op het gebied van het vrouwenhart, zoeken wij de vrouwen op in een prettige omgeving.”

 Wereldwijd overlijdt een op de drie vrouwen aan een hartziekte. Artsen herkennen hartaandoeningen niet omdat tijdens onderzoek blijkt dat de vaten rondom het hart schoon zijn volgens Wittekoek. “Veel vrouwen krijgen geen adequate behandeling omdat duidelijke richtlijnen ontbreken. Hun klachten worden afgedaan als atypisch. Dit is echt een blinde vlek in de zorg. Vrouwen met psychische en menopauzale klachten worden onderbehandeld terwijl zij juist een hoger risico hebben op hartklachten”.

 Freek de Jonge
Het spreekuur in Cinema Amstelveen start met de film ‘De Slag om het vrouwenhart’, gemaakt door Hella de Jonge, de echtgenote van Freek de Jonge. In de documentaire laat zij uit eigen ervaring zien hoe hartklachten bij vrouwen worden onderschat. Na afloop beantwoorden de cardiologen vragen van vrouwen uit het publiek. Freek de Jonge treedt op als moderator. Aanmelden voor het theaterspreekuur kan via:  https://schouwburgamstelveen.nl/nl/cinema/agenda/cinema/de-slag-om-het-vrouwenhart/

Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle andere titels, tijden en data.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.