Om de computers en heel de ICT-infrastructuur op het raadhuis te redden, is 2,8 miljoen nodig. Dat geld moet uit de algemene reserves komen, stellen B&W voor. Dat blijkt uit een van de eerste raadsvoorstellen die de nieuwe gemeenteraad moet behandelen. Eerder werden ook al een paar miljoen erin geïnvesteerd, maar nog altijd is kennelijk de ICT van de lokale overheid traag en gevoelig voor storingen.

Als er niet snel wat gebeurt, kan geen ambtenaar binnenkort nog zonder problemen werken en stopt volgens het college het leeuwendeel van de dienstverlening. Nu al moesten sommige ambtenaren van de afdeling belastingen soms naar huis worden gestuurd, omdat zij met de apparatuur op het raadhuis niet verder konden werken.

Capaciteit

Er moet nieuwe hard- en software komen, want de bestaande capaciteit is ruimschoots onvoldoende, vooral nu er steeds meer gebruik van wordt gemaakt.  Aalsmeer gaat van de 2,8 miljoen een kwart betalen, zeggen B&W. De cruciale Citrix servers van het netwerk worden over een maar weken niet meer ondersteund door de leveranciers, omdat zij veel te oud zijn geworden.

Niet alleen bij de afdeling Belastingen ook bij de werkplekken van andere medewerkers van de gemeente vallen geregeld systemen uit. Onder meer wreekt zich dat in het Sociaal Domein.

In het raadsvoorstel zeggen B&W dat ook het WiFi-netwerk is verouderd. Er bestonden wel plannen voor de digitale transformatie, maat daarop kan volgens hen niet worden gewacht om de gemeentelijke dienstverlening en organisatie niet totaal om zeep te helpen. Als niet meer door de leveranciers gesteunde servers uitvallen, is een calamiteit geenszins uitgesloten, waarschuwen B&W. Zij vinden dat risico onaanvaardbaar.

 

 

8 COMMENTS

 1. Hoe wordt het bestuur afhankelijk van computerboeren ? Is dit gewenst? Men rent maar steeds achter de laatste ontwikkelingen aan of liever gezegd men laat zich dwingen onder het motto beveiliging, terwijl alles per definitie binnen korte tijd weer gekraakt wordt. Ondertussen kost dit bakken met geld , dat wel beter valt te gebruiken.

 2. De toenmalige baas van de ICT, Brandes, had voor zichzelf wel alles goed geregeld. Chatboxen, webcams etc.

  Fijne erfenis van de man. Jaren geleden riep ik al dat ICT veel te hoog gegrepen was voor de man.

  • Is het op zich geen kwalijke zaak dat een overheid gedwongen wordt om zich steeds maar aan te passen aan wat de ICT industrie weer aan iets nieuws bedenkt? Zo worden wij toch gevangene van deze industrie?

 3. 2,8 Miljoen euro spenderen aan achterstallig onderhoud van netwerkservers die vanwege hun ouderwetsigheid niet meer door de leveranciers worden ondersteund, is geen ‘investering’ maar een ongehoorde verspilling van gemeenschapsgeld.

  Dit probleem had minstens twee jaar geleden al voorzien kunnen en moeten worden.

  Voor degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, moet een schandpaal worden opgericht.

 4. Ook Brandes was stroman, dekmantel en loopjongen voor de ambtenaren die op het gemeentehuis de dienst uitmaken.

  Een kundige en zichzelf en de gemeenschap respecterende ict-er had het nooit zover laten komen zonder intern een enorme stampij te maken en desnoods naar de media te lekken.

 5. @JB, dit artikel is niet te vinden via uw Voorpagina. Veel oudere artikelen wel. Dai is jammer, want deze kwestie verdient de aandacht van de burgers en belastingbetalers van deze gemeente.

 6. Computers, netwerkservers en WiFi van de gemeente zijn zwaar verouderd en daarom traag en gevoelig voor storingen. Eerder werden er al een paar miljoen euro besteed aan lapmiddelen die kennelijk niet hebben geleid tot structurele vernieuwing en verbetering. Dat is dus geen investering maar geldverspilling.

  Nu worden er nog eens drie miljoen euro uit de algemene reserve gehaald voor verder lapwerk. Dus nóg meer weggegooid geld.

  Tel daarbij op het miljoen euro voor de nazibunker, een miljoen euro voor het Poelbad en anderhalf miljoen voor Randwijcklaan 13 (een slooprijp houten noodgebouw). Bij elkaar zo’n 7 á 8 miljoen aan twijfelachtige uitgaven van gemeenschapsgeld.

  En het lijkt niemand te interesseren. Dit artikel krijgt nauwelijks aandacht, mede omdat het niet op de voorpagina staat. Wethouder Raat (VVD) mag gewoon doorgaan met ons gemeenschapsgeld over de balk smijten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.