Buiten het oog van de lokale media – en ook geenszins gepubliceerd op de (overigens zeer selectieve) agenda die zij krijgen toegezonden omtrent bezoeken van burgemeester en wethouders – bezocht een delegatie van dat college vorige week twee woonwagenkampen. Het zeven jaar geleden onder aanvoering van wethouder Herbert Raat (VVD) ingezette beleid werpt vruchten af, meenden Raat (handhaving) en D66-wethouder Frank Berkhout (Vastgoed), wiens partij destijds doordat zij eisend haar hand overspeelde niet in de coalitie zat.

De gemeente laat in een blijkbaar eerder aan het Amstelveens Nieuwsblad dan aan andere media toegezonden persbericht weten het bezoek een jaarlijkse evalueren van het zeven jaar geleden ingezette beleid is. Het was toen een zooitje op de woonwagenlocaties, waar ambtenaren niet veilig waren en zich derhalve maar koest hielden als het om achterstallige huur en bouwen zonder vergunningen ging, om maar wat te noemen.

Andere sfeer

Bij het bezoek van vorige week was ook burgemeester Bas Eenhoorn, die verantwoordelijk is voor openbare orde. Volgens het trio is er vooruitgang te bespeuren aan Voerman en heerst er een andere sfeer dan destijds. Raat zegt te hebben ervaren dat de gemeente nu gastvrij wordt ontvangen en ook woonwagenbewoners lieven geen wietplantages op hun kamp zien.

Kortere lijnen

Het destijds ingezette beleid had onder meer tot gevolg dat de gemeente het beheer zelf ter hand nam en niet langer uitbesteedde aan een externe partij, die er blijkbaar weinig van terecht bracht. Raat meent dat de lijnen tussen gemeente en woonwagenbewoners tegenwoordig korter zijn. Er werd een gemeentelijk team gevormd, waarin alle instanties – inclusief de politie – die met woonwagens hadden te maken waren vertegenwoordigd.

Wagenweg

Wat intussen niet wegneemt dat het drietal niet bijster is te spreken over de toestand aan de Wagenweg, de tweede woonwagenlocatie die werd bezocht. Nog altijd zijn daar autosloperijen gevestigd, die in het verleden voor een onoverzichtelijke bende zorgden. Er werden in het verleden wietplantages en gestolen spullen gevonden. Ook ontstonden conflicten tussen huurders. “Verloederd”, noemt Raat nog steeds het kampje, annex industrieterrein. Geen reclame voor de stad en derhalve nou niet bepaald een plek om met toeristen heen te trekken, terwijl citymarketing hoog op de agenda van het nieuwe college staat.

Ondernemers

De gemeente voert ten aanzien van de Wagenweg een uitsterfbeleid. Plekken die vrij komen, worden niet opnieuw verhuurd. Op die manier wil men illegaliteit voorkomen. Het al onder een vorig college van B&W gestarte nieuwe beleid zorgde intussen voor drie niet meer voor de autosloop, volgens Raat een industrie die niet meer van deze tijd is, is te gebruiken. Maar hoe lang het nog gaat duren voordat iedereen er weg is, kan hij ook niet zeggen. Het wachten is voorlopig nog op het vertrek van negen andere gebruikers. De VVD-wethouder wil wel mee laten spelen dat het in feite om ondernemers gaat, die men niet zonder meer het brood uit de mond kan stoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.