De gemeenteraad gaf woensdag onderwijswethouder Frank Berkhout groen licht voor de bouw van een nieuw scholencomplex aan Orion. Het wordt een herontwikkeling van  het gebied, waar ook woningen komen. GroenLinks wilde, om CO2-uitstoot te voorkomen, modulair en circulair bouwen, maar kreeg voor een daarop gerichte motie alleen Burgerbelangen Amstelveen (bbA), CDA, ouderenpartij OCA en SP mee.

Overbodig, noemde Bert de Pijper van CU de motie, omdat die gang van zaken al in een eerdere motie, aangenomen bij de vaststelling van de huisvestingsplan voor scholen, werd bepleit. Maar raadslid Herterijck van bbA zag daarin juist een ondersteuning van dat plan en die motie.

Dwingend

De VVD-er Gerritsen vond de motie nogal dwingend en Berkhout wees er op dat er voor tijdelijke huisvesting wordt gezorgd tijdens de werkzaamheden voor de definitieve bouw. Die tijdelijke huisvesting wordt gehuurd en gaat, nadat de bouw klaar is, naar een andere plaats buiten Amstelveen.

Maar GL-raadslid Cheimaa Aouni betoogde dat heel de bouwsector veel duurzamer is in te richten en op dit moment goed is voor veertig procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot, eenzelfde percentage van de totale grondstoffen verbruikt en zorgt voor nog eens veertig procent van totale afval. “Dit kan en moet anders,” zei Aouni.

Traditioneel

Volgens Aouni maken ook ouders van kinderen op de basisscholen De Cirkel en Willem-Alexander zich zorgen over de kwaliteit van de tijdelijke huisvesting. Berkhout zei dat hij daarin geen rol kan spelen en die niet van de ene plek in Amstelveen naar de andere trekt. Maar Aouni hield vol dat kinderen  in een goed schoolgebouw les moeten kunnen krijgen. En daaronder verstaat zij een gebouw waar het klimaat, het licht, de akoestiek en de temperatuur goed zijn, naar haar normen. Zij vindt dat het circulaire en modulaire gebouw eenvoudig kan worden gedemonteerd, verplaatst, vergroot en uitgebreid én een goede leeromgeving biedt. De noodlokalen worden naar haar mening nu op de “traditionele vervuilende” manier gerealiseerd.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.