Ruimhartiger moest het beleid zijn ten aanzien van de mensen met uiterst lage inkomens, de zogeheten minima, vond de SP bij de overigens unaniem door de gemeenteraad vastgestelde nieuwe sport- en beweegnota ‘Amstelveen beweegt nog meer’. De SP wilde per motie het bedrag voor sport en cultuur op de Amstelveenpas verhogen van € 250 naar € 450.

Maar die motie kreeg, behalve die van de SP, alleen de stemmen van-er GroenLinks en de ouderenpartij OCA, alsmede een verdwaalde D66-er, die wegens de nieuwe digitale stemtechniek anoniem bleef. De rest van de D66-fractie stemde, naar coalitiegebruik, tegen de motie.

Meester

Victor Frequin van de andere coalitiepartij VVD zei dat hij er wel voor was dat iedereen meedoet, zoals de nieuwe sportnota aangeeft, maar daarvoor is de Amstelveenpas (een kortingskaart voor minima) naar zijn mening geen goed middel. Dat was ook de mening van sportwethouder Rob Ellermeijer. Ook andere fracties in de raad vonden dat de SP (weer) volop met minimabeleid bezig was, waarin zij volgens D66 ‘een meester’ is om dat bij ongeveer elk punt op de agenda op te voeren.

Fractievoorzitter Bert de Pijper van de ChristenUnie vroeg zich af waarom het bedrag op de Amstelveenpas nu weer moest worden verhoogd met tweehonderd euro, hetzelfde bedrag waarmee in 2015 een verlaging is doorgevoerd wegens de zogenoemde armoedeval (regelingen voor de minima, waardoor men beter in de bijstand kan blijven dat een baan accepteren). “Ik mis de onderbouwing waarom het nu weer naar het oude peil moet,” zei De Pijper.

Door elkaar

Ook andere fracties vonden dat tegemoet komen op sport- en cultuurgebied, zoals de SP wilde, niet in een sportnota hoort, maar het minimabeleid betreft. Michel Becker van AVA betoogde dat men kinderen niet méér laat sporten, zoals de nota wil, door extra geld. “U haalt alles door elkaar”, zei hij tegen raadslid Casadei van de SP.

Frequin vond dat de motie van de SP niet op het goede moment kwam. “De vraag is of wij de extra sportbijdrage via de Amstelveenpas of anders doen.” Hij zag overigens wel uit naar een discussie daarover, maar het had volgens hem nets te maken met de sportnota die nu voorlag.

Obesitas

Burgerbelangen Amstelveen (bbA) betoogde bij monde van Ewa Petiet dat bij het meer bewegen van jongeren en volwassenen ook Obesitas een rol speelt. Die zij wilde beteugelen. Zij pleitte ervoor een echte JOG-gemeente te worden (Jong en Gezond). “BBA vindt dat een belangrijk onderwerp”, zei. Dat is het ook voor AVA. En voor de wethouder, zo bleek. Die zei dat hij meer zag in het door raadslid Höcker voorgestelde fonds voor sport en cultuur dan in de Amstelveenpas. “Maar ik onderschrijf volledig de gedachte dat sport ook mogelijk moet zijn voor mensen met een krappe beurs.” Overigens dat raadslid Dennenbroek van de PvdA eens de contributies van de diverse sportverenigingen op jaarbasis bekeken en die vallen naar zijn smaak wel mee. Maar de SP betoogde dat de bijdrage in de motie ook cultuur betreft.

2 REACTIES

 1. De VVD en CU denken dat sporten en cultuur via de Amstelveenpas gaat. Niet dus.

  Sport/cultuur
  Een tegemoetkoming in de contributiekosten voor sport en culturele activiteiten (zoals muziek- en danslessen, clubgeld en sportuitrusting) voor kinderen van 4 tot 18 jaar. De tegemoetkoming is € 250,- per twaalf maanden per kind.

  Hocker kent de regels ook niet voor mensen met een minimum inkomen want zij weet niet dat als je van het Jeugdfonds een bijdrage wil ontvangen je van de gemeente geen bijdrage krijgt. Dus ook gebakken lucht en de AVA die begrijpt er nog het minst van. Als je kind muziekles heeft blijft er geen stuiver over om te sporten.
  En behalve de OCA en Groen links blijkt duidelijk de desinteresse voor mensen met een minimuminkomen.

  • Verbeeld je zeg dat mijn kind met een kind van een minimumlijer om moet gaan, zeg! Op school is het soms al erg genoeg! Wij houden het wel bij ons eigen söört en wat internationals.
   En dan Becker die zegt voor de Amstelvener op te komen. In al die 4 jaar dat hij daar zit heeft hij zijn kiezers totaal verloochend.
   Nee, in Amstelveen geldt nu eenmaal het credo; Elke uitkeringsgerechtigde is een parasiet. Het wordt niet hardop gezegd, maar ze bedoelen het wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.