Ook na de ergste coronacrisis blijft de gemeente het bezoek van burgers aan de gemeenteraad ontmoedigen. En vooral de pers. Er van afgezien dat die laatste van haar tribune is verdreven, omdat daar twee ambtenaren van de griffie moesten zitten (er zijn zo’n beetje twaalf plaatsen, dus het overgrote deel is tegenwoordig leeg), is ook de service aan haar tot nul gedaald.

Burgers, inclusief pers, moeten vooral digitaal de raadsvergaderingen volgen. Thuis dus. Vooral niet naar het raadhuis komen, waar bijvoorbeeld de diverse moties van partijen niet meer worden uitgedeeld. Ook het stemmen gaat tegenwoordig digitaal, zodat men niet weet welke fracties uit elkaar vallen, bijvoorbeeld. Vóór corona gebeurde dat bij handopsteking, zodat men zag hoe  de politieke hazen hadden gelopen. Daar heeft de burger nu biets meer mee te maken.

Transparantie

Het gekke is dat ik het de gemeente niet eens meer kwalijk neem. Ik kom er steeds meer achter dan zij niet beter weet. Het is nu eenmaal haar karakter zoveel mogelijk niet te openbaren. Zij staat er niet eens bij stil dat transparantie iets anders is dan de gemeentelijke papieren werkelijkheid. Bestuurders geven toe door ambtenaren te worden gedreven, want bureaucratie wordt verward met continuïteit. Tegen de tijd dat wethouders door hebben hoe ambtelijke hazen lopen, zijn zij weer vertrokken.

De gemeenteraad zwijgt in alle talen. Die heeft geen enkel belang bij openbaarheid, behalve als het reclame voor de fracties betreft. Dus in verkiezingstijd wordt weer driftig met beloftes gestrooid. Het is een marketingtool op de electorale markt. Promotie om een zo groot mogelijk deel van de politieke koek binnen te slepen. Daarna hoort men vier jaar niets en wordt men ontmoedigd het doen en laten van de politici – bijvoorbeeld in de raadzaal – te volgen. De slogan ‘eigen volk eerst’ slaat in Amstelveen op de groep politici die zich in de gemeenteraad heeft geworsteld. Burgers worden, als zij per se willen, geacht hun geouwehoer voornamelijk digitaal aan te horen en niet naar de raadzaal te komen. Sommige ouderen hebben geen computer. Jammer dan, hoor ik de raadsleden al zeggen. Waarbij het ‘jammer’ niet de betekenis heeft die u er misschien aan geeft.

3 REACTIES

  1. @JB, kennelijk gelooft u ook in de kracht van herhaling. Mijn ervaring is dat die hier geen effect heeft. Kritische geluiden dringen niet door tot in het Fort aan de Poel. Ze gaan daar gewoon hun goddelijke gang en luisteren alleen naar wat zij willen horen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.