De Amstelveense Tanja Zondervan doet er alles aan om wat zij de ‘medische genocide’ noemt bekend te maken. Die vindt volgens haar op grote schaal plaats in China. Intussen wordt dat land voor de export van onder meer sierteeltproducten uit Nederland steeds belangrijker. Zondervan nam het initiatief voor de actie “STOP de Medische Genocide in China!” en staat met haar opvattingen geenszins alleen. Vorige week presenteerde het ‘China Tribunal’ zijn rapport uit juni aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Volgens Hamid Sabi daarvan vermoordt de Volksrepubliek China al jarenlang op grote schaal gewetensgevangenen voor hun organen en duren die wreedheden tot de dag van vandaag voort.

Honderdduizenden

“Het gaat om honderdduizenden slachtoffers, waaronder beoefenaars van Falun Gong en Oeigoeren”, zegt Zondervan.  Een groep deskundigen concludeerde eerder dat er geen enkele redelijke twijfel over bestaat dat er sprake is van misdaden tegen de mensheid. In het China Tribunaal zitten juristen, kenners van mensenrechten en medici. Voorzitter is Sir Geoffrey Nice, die ook de vervolging van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milošević in Den Haag leidde. Hij sommeerde de Verenigde Naties te onderzoeken of het bij de door de staat gedreven orgaanroof ook om genocide gaat.

Onbekend

Maar volgens Zondervan is de orgaanroof bij veel Nederlanders en media volledig onbekend. Zelf kwam zij in juli pas met het onderwerp in aanraking, zegt ze.  “Ik las er veel over, bouwde bet netwerk van experts op en begon met voorlichting erover. Ook leden van de Tweede Kamer werden geïnformeerd. Maar zij vindt dat het item in Nederland op een laag pitje staat.  “In tegenstelling tot Nederland, is men in België al veel beter geïnformeerd”, zegt ze. “Daar werd onder meer op 1 juli 2019 een wet tegen orgaantoerisme aangenomen. Het is van groot belang dat de media dit oppakken, zodat iedereen in ons land geïnformeerd zal zijn. Nederlandse patiënten moeten ook tegen illegale en risicovolle orgaantransplantaties in het buitenland beschermd worden. Daarmee zouden wij ermee beginnen gehoor te geven aan een resolutie van 2013 van het Europese Parlement, die alle lidstaten oproept hun burgers te informeren en een wet of wetswijziging tegen orgaantoerisme in te voeren. Door de vraag te verkleinen, zouden moorden in China voorkomen kunnen worden.”

Morele plicht

Volgens Zondervan loopt Nederland zwaar achter.  “Het is onze morele plicht, zo spoedig mogelijk te handelen. Uiteindelijk gaat het er ook om, medeplichtigheid te voorkomen. Hierbij wil ik graag naar de woorden van onze Koning Willem-Alexander verwijzen. Die zei dinsdag in zijn rede voor de Verenigde Naties: ‘Anyone guilty of genocide, warcrimes, terrorism and human trafficking, must be held to account.” Of in het Nederlands: ‘Iedereen die zich schuldig maakt aan genocide, oorlogsmisdaden, terrorisme en mensenhandel, moet ter verantwoording worden geroepen.’ Tanja Zondervan: “Daar heb ik niets aan toe te voegen.”

Uitsnijden harten

Hamid Sabi zei tegen de VN-raad, citerend uit het rapport van het China Tribunaal: “Het uitsnijden van de harten en andere organen van levende, onschuldige, risicoloze, vreedzame mensen is een van de ernstigste wreedheden van deze eeuw. Regeringen en internationale organisaties moeten hun plicht niet alleen nakomen met betrekking tot de mogelijke beschuldiging van genocide, maar ook met betrekking tot de misdaden tegen de mensheid die het tribunaal niet als minder afschuwelijk beschouwt. Het is de wettelijke verplichting van de VN-lidstaten en de plicht van deze raad om dit criminele gedrag aan te pakken.”

3 REACTIES

  1. Ja, het is wel een van de afschuwelijkste misdaden tegen de mensheid sinds de Holocaust. Helaas wordt het thema, al is het van groot belang om onze eigen patiënten te beschermen, bijzonder weinig belicht. Door niet te weten, kun je dan ook zomaar medeplichtig worden aan een moord. Mijn hoop is erop gericht dat de media in 2020 wakker zal worden en een inhaalslag zal gaan maken mbt de sterke onderbelichting van de mensenrechten in China tot dusver.

  2. Zolang China en zijn handelspartners goed aan elkaar verdienen, staan mensenrechten, maatschappelijke solidariteit, milieu, klimaat en duurzaamheid op het tweede plan. Op 1 november 1993 plaatste NRC Handelsblad een reactie van mij hierover:

    “Het geheim van Azië bestaat uit een combinatie van milieuvernietiging, energieverspilling, onrechtvaardige arbeidsverhoudingen en slechte sociale voorzieningen. Als de Aziatische tijgers dankzij de globalisering van economie en handel onvoorwaardelijk met de westerse economieën kunnen en mogen concurreren, dan zullen werkloosheid, milieuschade en geringe maatschappelijke solidariteit hun belangrijkste exportprodukt blijken te zijn. Als met protectionisme bedoeld wordt het beschermen van moeizaam tot stand gebrachte maatschappelijke verworvenheden in westerse landen, dan is daar veel voor te zeggen. Afscherming dient dus niet alleen voor behoud van welvaart. [Etc.] “

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.