Er komt een nieuw ontmoetingscentrum in Amstelveen. SABK Kunstlokaal wil niet alleen meer alleen de culturele maar ook sociale samenhang. Dat werd mogelijk doordat de voormalige turnzaal ernaast aan de Ouderkerkerlaan en bij kwam.

De SAKB heeft nu de complete voormalige dependance van het Keizer Karel College (KKC) te beschikking. De school als geheel is een monument trouwens.

Kimono’s

Om de internationale culturele en sociale ontmoeting te benadrukken, waren de wethouders Herbert Raat van Kunst en Cultuur en Marijn van Ballegooijen van het Sociaal Domein zaterdag aanwezig bij de start van de lokaalverhuur. Wat het internationale karakter betreft, waren er alleen Japanners, vooral vrouwen in veelkleurige kimono’s, die trouwens tot de vaste achterban van SAKB Kunstlokaal behoren. Behalve de creatieve ruimten worden dus de daarboven gelegen Judo- en de ernaast geleden turnzaal daarbij getrokken. De laatste heet ODINLokaal, naar de turnvereniging die er in zat (en nu met FIT samenging tot Amstelveen United) en is te gebruiken voor grotere evenementen. Daar zijn nog wandrekken, klimtouwen, Ringen en zelfs basketbalnetten te zien.

De zaal is flink opgeknapt, maar daar gaan met nog me door. “De handen uit de mouwen”, was zaterdag dan ook de slogan. En blijkbaar om die extra te benadrukken, maakten de wethouders en andere aanwezigen onder leiding van een Japanse artiest een kunstwerk met de handen. Zij drukten een in kleurstof naar keuze gedrenkte hand op het doek. “Hij kiest voor rood natuurlijk”, zei Raat over zijn college die bij de PvdA hoort. Maar Van Ballegooijen schudde, nadat hij inderdaad een rode hand had afgedrukt, de ‘blauwe’ hand van zijn VVD-college om alsnog een twee poging te wagen. Misschien een symbool van de komende coalitie?

Zaterdag was in de ODIN-zaal overigens een bescheiden expositie te zien, maar er komt in juni, als het allemaal klaar is, een uitgebreide soort openingstentoonstelling.

Tien zalen

 In totaal zijn er tien zalen te huur. Wordt SAKB KunstLokaal gewoon een zalenverhuurder? Voorzitter Hans Jansen spreekt dat tegen. Er blijft primair een cultureel aspect, zegt hij. Van de tien zalen mogen er dan zes tot de oude ateliers behoren, variërend van ruimten voor twee tot veertien personen, het zijn wel specifieke ‘kunstlokalen’, met standaard ezels in het interieur. En de onder auspiciën van SAKB KunstLokaal gegeven cursussen gaan altijd voor, zegt Jansen. Behalve de grote turnzaal van tweehonderd vierkante meter, die ruimte biedt aan honderd bezoekers, zijn er twee zogeheten ValkhofLokalen, een naam die het KKC er aan gaf en geschikt voor respectievelijk 25 en drie mensen. Men denkt er yoga, dans, toneel, bands, lezingen, workshops en vergaderingen plaats te kunnen bieden. Flipover, tafels, beamer, geluidsinstallatie zijn er aanwezig.

Jansen noemt talrijke organisaties met wie in de aanloop naar de verhuur is samengewerkt met o.a. de bibliotheek, het Japanse koor en de gemeente. “Maar er moet nog heel veel opknapwerk gebeuren”, zei Jansen. “Maar wij zijn niet bang voor vuile handen.”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.